ΑΘΗΝΑ
05:14
|
26.04.2024
Τάφος με λείψανα εκατοντάδων παιδιών αποκαλύφθηκε σε σχολείο «ενσωμάτωσης» των γηγενών στον Καναδά, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «επαίσχυντο κεφάλαιο της ιστορίας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λείψανα 215 παιδιών που φοιτούσαν στο Kamloops στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, ήρθαν στο φως, με την αποκάλυψη μαζικού τάφου στον Καναδά σε ένα σχολείο που χρησιμοποιούταν ως χώρος «ενσωμάτωσης» των αυτόχθονων Ινδιάνων από την κοινότητα Tk’emlups te Secwepemc, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. 

Επί της ουσίας, επρόκειτο για οικοτροφεία υποχρεωτικής φοίτησης του 19ου και 20ου αιώνα, που διοικούνταν από τις πολιτειακές και θρησκευτικές αρχές, με σκοπό την «ενσωμάτωση» των αυτόχθονων νέων. Από το 1863 έως το 1998, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και τοποθετήθηκαν στα συγκεκριμένα σχολεία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα παιδιά συχνά δεν είχαν τη δυνατότητα να μιλούν τη γλώσσα τους ή να ασκούν τον πολιτισμό τους, και πολλά υπέστησαν κακομεταχείριση και κακοποίηση. Επιτροπή που συγκροτήθηκε το 2008 προκειμένου να τεκμηριώσει τις επιπτώσεις αυτού του συστήματος διαπίστωσε ότι μεγάλος αριθμός αυτών των παιδιών (πάνω από 6.000) δεν επέστρεψε ποτέ στις κοινότητές τους. 

Το Kamloops Indian Residential School ήταν το μεγαλύτερο στο συγκεκριμένο σχολικό σύστημα. Άνοιξε υπό Ρωμαιοκαθολική διοίκηση το 1890, και το 1950, που οι εγγραφές βρίσκονταν στο απόγειό τους, το σχολείο είχε έως και 500 μαθητές. Η κεντρική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση του σχολείου το 1969, διαφοροποιώντας τη λειτουργία του σε τόπο διαμονής ντόπιων μαθητών, έως ότου έκλεισε, το 1978.

Ως «επώδυνη υπενθύμιση» ενός «επαίσχυντου κεφαλαίου της ιστορίας της χώρας μας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, όσα έφερε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη η κοινότητα Tk’emlups te Secwepemc. «Τα νέα ότι λείψανα παιδιών βρέθηκαν στο πρώην σχολείο μου ράγισαν την καρδιά», ανέφερε σε tweet του.

Η κοινότητα εργάζεται επί του παρόντος με εξειδικευμένους επιστήμονες, μουσεία και το γραφείο του ιατροδικαστή, προκειμένου να προσδιοριστούν ο χρόνος και τα αίτια θανάτου των παιδιών, που παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, τα λείψανα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια έρευνας στο σχολείο, με τη βοήθεια ενός ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος. 

«Είμαστε σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας συλλογής πληροφοριών» δήλωσε η επικεφαλής ιατροδικαστής της Βρετανικής Κολομβίας, Lisa Lapointe, στον καναδικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CBC, αν και η  Tk’emlups te Secwepemc ανέφερε πως έχει καταφέρει να φτάσει στις κοινότητες καταγωγής των οποίων τα παιδιά φοίτησαν στο σχολείο και πως τα προκαταρκτικά ευρήματα αναμένονται μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η επικεφαλής της κοινότητας στην πόλη Kamloops της Βρετανικής Κολομβίας, Rosanne Casimir, δήλωσε ότι το εύρημα αντιπροσωπεύει μια αδιανόητη απώλεια για την οποία ουδέποτε υπήρξε τεκμηρίωση από τη σχολική διεύθυνση. «Εξ όσων γνωρίζουμε, πρόκειται για μη καταγεγραμμένους θανάτους» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι μεταξύ των θανόντων παιδιών συμπεριλαμβάνονται και «μερικά πολύ νεαρά άτομα, ακόμη και τριών ετών».

«Αναζητήσαμε μία διέξοδο προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τους θανάτους, από βαθύτατο σεβασμό και αγάπη για εκείνα τα χαμένα παιδιά και τις οικογένειές τους, κατανοώντας ότι το Tk’emlups te Secwepemc είναι ο τελευταίος χώρος ανάπαυσης αυτών των παιδιών» σημείωσε. 

Η αρμόδια υπουργός για τα ζητήματα των αυτόχθονων του Καναδά, Carolyn Bennett, δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα σχολεία αποτελούν μέρος μιας «επαίσχυντης» αποικιακής πολιτικής, και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να «μνημονεύει εκείνες τις χαμένες αθώες ψυχές».

Ο περιφερειακός επικεφαλής της Συνέλευσης των Πρώτων Εθνών της Βρετανικής Κολομβίας,  Terry Teegee, χαρακτήρισε την εύρεση τέτοιων σημείων ως «επιτακτική εργασία», που  «αναζωογονεί τη θλίψη και την απώλεια» των κοινοτήτων της περιοχής.

«Το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση είναι υπαρκτή δεν μας εκπλήσσει, δυστυχώς, και αναδεικνύει τις επιζήμιες και διαρκείς επιπτώσεις που εξακολουθεί να έχει το συγκεκριμένο σχολικό σύστημα στους ανθρώπους των Πρώτων Εθνών, στις οικογένειές τους και τις κοινότητες», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλός του, Richard Jock, σε δήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση – ορόσημο Αλήθειας και Συμφιλίωσης (Truth and Reconciliation report), που κυκλοφόρησε το 2015, ανέφερε ότι η πολιτική ισοδυναμούσε με «πολιτιστική γενοκτονία», ενώ τουλάχιστον 3.200 παιδιά είχαν πεθάνει εν μέσω κακοποίησης και παραμέλησης και σημείωσε ότι είχε μόνο για το σχολείο του Kamloops υπάρχουν ήδη αναφορές τουλάχιστον 51 θανάτων μεταξύ του 1915 και του 1963. Το 2008, η καναδική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για το σύστημα ενώπιον του Κοινοβουλίου και παραδέχτηκε ότι η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση στα σχολεία ήταν ανεξέλεγκτη.

Το έργο «Missing Children» τεκμηριώνει τους θανάτους και τους χώρους ταφής των παιδιών που πέθαναν ενώ φοιτούσαν στα σχολεία αυτά, με περισσότερα από 4.100 παιδιά να έχει τεκμηριωθεί ότι πέθαναν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα