ΑΘΗΝΑ
16:08
|
18.08.2022
Σοσιαλιστές της Αλγερίας απευθύνουν έκκληση για αλληλεγγύη, εν μέσω κλιμάκωσης της καταστολής ενάντια σε κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρή κλιμάκωση της καταστολής και της βίας κατά της αντιπολίτευσης καταγγέλλει ο Αλγερινός Σύνδεσμος για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Algerian League for the Defence of Human Rights – LADDH), λίγες μέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 12ης Ιουνίου, οι οποίες υποτίθεται ότι θα δημιουργήσουν τη «Νέα Αλγερία». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του menasolidaritynetwork.com, το καθεστώς καταφεύγει το τελευταίο διάστημα σε εκτεταμένη καταστολή ενάντια στις ειρηνικές διαδηλώσεις της Χιράκ και της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών, ασκώντας βία ενάντια σε όλες τις φωνές που διαφωνούν με τις πρακτικές του, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων. Πολιτικοί αρχηγοί και ακτιβιστές συλλαμβάνονται και κατηγορούνται για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, αντιπολιτευόμενες οργανώσεις καλούνται να αναστείλουν τη λειτουργία και το σύνολο των δραστηριοτήτων τους και άλλες εντάσσονται από το καθεστώς στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων».

«2.000 συλλήψεις σε δύο εβδομάδες, 175 πολιτικοί κρατούμενοι μέσα σε 3 μήνες από τη συγγνώμη του προέδρου Tebboune τον περασμένο Φεβρουάριο, εκατοντάδες Hirakists προφυλακισμένοι, ένας δημοσιογράφος στη φυλακή και άλλοι υπό περιοριστικά μέτρα, πολιτικά κόμματα και ενώσεις απειλούνται με διάλυση» δήλωσε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο αντιπρόεδρος του LADDH, Said Salhi.

«Η ελευθερία της οργάνωσης και του πλουραλισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του Οκτωβρίου του ‘88, είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ένας από τους πυλώνες οποιασδήποτε δημοκρατίας» σημειώνει ο Σύνδεσμος.

«Η Αλγερία πρέπει να τερματίσει την καταστολή του κινήματος Χιράκ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. «Ανανεώνουμε τις εκκλήσεις μας προς τις αρχές της Αλγερίας να τερματίσουν την καταστολή του κινήματος Χιράκ και της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι πριν από τις εθνικές εκλογές» υπογραμμίζει σε ανάρτησή της στο Twitter.

Στις 14 Μαΐου, η 117η Παρασκευή λαϊκής διαμαρτυρίας ενάντια στο καθεστώς χαρακτηρίστηκε από έντονη καταστολή και δεκάδες συλλήψεις, μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ από τον διαδικτυακό Τύπο, καθώς και ανταποκριτές πρακτορείων ειδήσεων όπως το AFP και το Reuters. Συνελήφθη και πάλι ο δημοσιογράφος Khaled Drareni που πέρασε 10 μήνες στη φυλακή πέρυσι, ενώ η δημοσιογράφος Kenza Khattou συνελήφθη βίαια στο Αλγέρι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό καταδεικνύει την μανία του καθεστώτος να τερματίσει το λαϊκό κίνημα διαφωνίας που έχει ξεσηκώσει τη χώρα για περισσότερα από δύο χρόνια.

Αρκετά πολιτικά κόμματα και αντιπολιτευόμενες οργανώσεις απειλήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών με διάλυση, συμπεριλαμβανομένων του PST (Socialist Workers Party – Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), της UCP (Union for Change and Progress – Ένωση για την Αλλαγή και την Πρόοδο), της RAJ ((Youth Action Assembly – Συνέλευση Δράσης για τη Νεολαία), του PT (Workers Party – Εργατικό Κόμμα), του MDS (Democratic and Social Movement – Δημοκρατικό και Κοινωνικό Κίνημα), της RCD (Rally for Culture and Democracy – Συσπείρωση για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία) και της ένωσης στην καρδιά της λαϊκής συνοικίας, SOS BAB EL OUED.

Στις 22 Μαΐου, ο γενικός γραμματέας του PST, Mahmoud Rechidi, ανακοίνωσε ότι «οι αρχές κίνησαν συνοπτικές διαδικασίες για την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του PST, όλων των πολιτικών του δραστηριοτήτων και για το κλείσιμο των εγκαταστάσεων του» και κάλεσε για άνευ όρων υποστήριξη στους συντρόφους του PST.

Την ίδια ώρα, πλήθος πολιτικών και ακτιβιστών διώχθηκε και αρκετοί συνελήφθησαν, όπως ο Wahid Ben Halla (αρχηγός του MDS), ο Mohcen Belabbes (πρόεδρος της RCD) και ο Ali Laskri (αρχηγός του FFS). Ακόμα και ένας δικηγόρος στην Τεμπέσα συνελήφθη όταν εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί έναν ακτιβιστή της Χιράκ. Συνολικά, τουλάχιστον 3.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ειρηνικών διαδηλωτών, έχουν συλληφθεί αυθαίρετα από τις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Στις 29 Απριλίου στο Οράν, τρία μέλη του LADDH (ο Kaddour Chouicha, λέκτορας πανεπιστημίου και αντιπρόεδρος του LADDH, ο Said Boudour, δημοσιογράφος και υπερασπιστής των δικαιωμάτων μεταναστών και πολιτικών κρατουμένων, και η Jamila Loukil, φεμινίστρια και δημοσιογράφος που καλύπτει τις ειρηνικές διαδηλώσεις του Χιράκ στο Οράν), μαζί με 12 ακόμη ακτιβιστές του Χιράκ, κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή ανατρεπτική οργάνωση, μια κατηγορία η οποία θα μπορούσε να επιφέρει εικοσαετή φυλάκιση.

Αυτές οι νέες κατηγορίες περί τρομοκρατίας αποτελούν επικίνδυνη κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων και ακτιβιστών, καθώς και του ίδιου του ειρηνικού κινήματος διαμαρτυρίας της Χιράκ.

Στις 18 Μαΐου, το Συμβούλιο Υψηλής Ασφάλειας υπό την προεδρία του Προέδρου Tebboune συμπεριέλαβε δύο οργανισμούς που εδρεύουν στο εξωτερικό στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων». Πρόκειται για τα κινήματα MAK και Rachad. Το MAK (Movement for the self-determination of Kabylia – Κίνημα για την αυτοδιάθεση της Kabylia) προέκυψε από τη «Μαύρη Άνοιξη» του 2001, όταν οι διαμαρτυρίες στην περιοχή κατεστάλησαν βίαια, αφήνοντας 126 κατοίκους νεκρούς και χιλιάδες σοβαρά τραυματισμένους. Στη συντηρητική πτέρυγα της διαμαρτυρίας της Χιράκ βρίσκεται το κίνημα Rachad, το οποίο συνίδρυσαν το 2007 μαζί με άλλα άτομα, πρώην ακτιβιστές του το FIS (Islamic Salvation Front – Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας).

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο οργανώσεις έχουν επικριτές, το καθεστώς στοχεύει στη νομιμοποίηση της ποινικοποίησης των πολιτικών οργανώσεων που δεν ακολουθούν την επιβολή του στις εκλογές της 12ης Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διαμεσολάβηση της Ιαπωνίας για την αναδιάρθωση του χρέους της Σρι Λάνκα;

Η Ρωσία ενδέχεται να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί

Μαζικές απεργίες στη Βρετανία λόγω του υψηλού πληθωρισμού

Το Μαλί κατηγορεί την Γαλλία για συνεργασία με τρομοκράτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα