ΑΘΗΝΑ
17:16
|
25.04.2024
Οι αρχές της Αιθιοπίας διοργάνωσαν διαμαρτυρία κατά της εμπλοκής των ΗΠΑ στις συγκρούσεις του Τιγκράι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαμαρτυρία για την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στα εσωτερικά ζητήματα της Αιθιοπίας και ειδικότερα στις φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην περιοχή του Τιγκράι, στο Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. 

Σε μια μαζική συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Νεότητας, πολίτες κατήγγειλαν την επιβολή περιορισμών από τις ΗΠΑ στην παρεχόμενη βοήθεια κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πράγμα αρκετά σπάνιο, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η δημόσια άσκηση κριτικής στις ΗΠΑ από την Αιθιοπία είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.

Πάνω από 10.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση, που είχε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από ό,τι συνήθως, με πολλούς να σηκώνουν πανώ που έγραφαν στα Αγγλικά, τα Αραβικά και τα Αμχαρικά «Οι ΗΠΑ μας δείχνουν την ουδετερότητά τους», «η Αιθιοπία δεν χρειάζεται επιστάτη» και «Γεμίστε το φράγμα», σύνθημα που αναφέρεται σε ένα τεράστιο φράγμα του Νείλου στο οποίο αντιτίθενται η Αίγυπτος και το Σουδάν.

Η Αιθιοπία αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή πίεση για τη σύγκρουση στο Τιγκράι, όπου χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως πολίτες, έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άτομα έχουν εκτοπιστεί. Τον Μάρτιο ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019 παραδέχθηκε τις φρικαλεότητες στο Τιγκράι, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να επιρρίψει ευθύνες και στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι (Tigray People’s Liberation Front – TPLF).

Η σύγκρουση ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός διέταξε επίθεση εναντίον δυνάμεων που είναι πιστές στο πρώην κυβερνών κόμμα της περιοχής, το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Τιγκράι, μετά την κατάληψη της περιοχής από ομοσπονδιακές βάσεις του στρατού.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τερμάτισε τη σύγκρουση μόλις ένα μήνα μετά, με την κατάληψη της πρωτεύουσας του Τιγκράι, Μερκέλε. Ωστόσο, πάνω από μισό χρόνο αργότερα, τα στρατεύματα της Αιθιοπίας και εκείνα της γειτονικής Ερυθραίας εξακολουθούν να αντιμάχονται τις δυνάμεις του TPLF.

Και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διάπραξη εγκλημάτων κατά αμάχων, συμπεριλαμβανομένων μαζικών δολοφονιών και βιασμών.

Πριν από μια εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν περιορισμούς στην οικονομική και επισιτιστική βοήθεια προς την Αιθιοπία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Η Ουάσιγκτον απαγόρευσε επίσης την είσοδο στη χώρα τωρινών ή πρώην αξιωματούχων της Αιθιοπίας ή της Ερυθραίας που θεωρεί υπεύθυνους για την κρίση.

Το γέμισμα του φράγματος Grand Ethiopian Renaissance κόστους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκάλεσε επίσης διεθνείς διαμάχες, καθώς η Αιθιοπία υποστηρίζει ότι η ηλεκτρική ενέργεια του φράγματος είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας της, ενώ το Σουδάν και η Αίγυπτος ισχυρίζονται ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά τους στα νερά του Νείλου.

«Δεν θα υποκύψουμε ποτέ. Οι προϋποθέσεις και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι εντελώς απαράδεκτοι. Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί» δήλωσε ο Adanech Abebe, δήμαρχος της Αντίς Αμπέμπα. 

Ο Nejash Sheba, ένας 23χρονος έμπορος της Αντίς Αμπέμπα και μέλος του Κόμματος Ευημερίας του Πρωθυπουργού Abiy Ahmed, δήλωσε στο Reuters ότι τοπικοί αξιωματούχοι του είχαν ζητήσει να  οργανώσει την κοινότητα της περιοχής του και είχε φέρει μαζί του 100 ακόμη άτομα στο ράλι. «Ήρθα εδώ για να δείξω την υποστήριξή μου στο Κόμμα Ευημερίας και να καταγγείλω τους περιορισμούς που θέτει η Αμερική στην Αιθιοπία» κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση στη λίστα της Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα