ΑΘΗΝΑ
12:05
|
19.05.2024
"Ανησυχία" για την κατάσταση αρκετών αδήλωτων ιρανικών εγκαταστάσεων φέρεται να εκφράζει ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε την “ανησυχία” του για την κατάσταση αρκετών αδήλωτων ιρανικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται απόψε το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Βιέννη.

“Ο γενικός διευθυντής (Ραφαέλ Γκρόσι) ανησυχεί για το γεγονός ότι οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς υπηρεσίας δεν παρήγαγαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα” αναφέρει η έκθεση με αφορμή τις συναντήσεις, που άρχισαν τον Απρίλιο, με στόχο να διασαφηνίσουν την πιθανή παρουσία πυρηνικών υλικών σε διάφορες τοποθεσίες.

Παράλληλα, το Ιράν μετρά στο εξής ποσότητα χαμηλού εμπλουτισμένου ουρανίου σχεδόν 16 φορές υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο βάσει της συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Προφανής στόχος του Ιράν είναι να αυξήσει την πίεση στις ΗΠΑ που πρώτες (επί προέδρου Τραμπ) παραβίασαν τη συμφωνία αποχωρώνοντας μονομερώς το 2018 και επιβάλλοντας ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις πυρηνικές της υποχρεώσεις από το 2019, ως απάντηση στην επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Επί του παρόντος διεξάγονται (από τις αρχές Απρίλη) έμμεσες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη με τη μεσολάβηση της ΕΕ με στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι πρόεδροι του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν εγκαινιάζουν γιγάντιο φράγμα στα σύνορα

Συνομιλίες Δένδια στα ΗΑΕ για περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα