ΑΘΗΝΑ
07:11
|
04.05.2024
Η αντι-ρωσική ρητορική στη Δύση μετατράπηκε σε στρατιωτική συσσώρευση ενάντια στη Ρωσία, υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά την έναρξη της διάσκεψης για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ ,τόνισε ότι η Ρωσία εκπλήσσεται γιατί το ευρωπαϊκό μπλοκ παραμένει παθητικό απέναντι στην πολιτική των ΗΠΑ που καταστρέφει τον έλεγχο των εξοπλισμών.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η αντι-ρωσική ρητορική στη Δύση μετατράπηκε σε στρατιωτική συσσώρευση ενάντια στη Ρωσία.

Η Μόσχα εκπλήσσεται από την παθητική αντίδραση των Βρυξελλών στην πολιτική της Ουάσινγκτον για τη διαχείριση του συστήματος ελέγχου των όπλων, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

“Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συστηματική καταστροφή του καθεστώτος ελέγχου των όπλων από τις ΗΠΑ προκαλεί έκπληξη”, είπε.

“Η λεπτομερής και συγκεκριμένη πρόταση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την πρόληψη της εμφάνισης πυραύλων εδάφους ενδιάμεσου βεληνεκούς παραμένει απαρατήρητη”, δήλωσε ο Λαβρόφ. “Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι για άλλη μια φορά προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον συντονισμό ενός μηχανισμού επαλήθευσης που προβλέπει απολύτως συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως επισκέψεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ με αντάλλαγμα επισκέψεις σε αμυντικές των ΗΠΑ στην Πολωνία και τη Ρουμανία.”

“Μέχρι στιγμής, έχουμε δημιουργήσει τεχνικές επαφές για κανονιστικά και άλλα ζητήματα μεταξύ των επιτροπών. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα και για πολιτικές επαφές”, δήλωσε κατά την έναρξη της διάσκεψης που αφορά στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε πως είναι πολλοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες που αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική αντιπαράθεσης δεν είναι παραγωγική.

“Ελπίζουμε πως θα επικρατήσει η κοινή λογική στο τέλος και θα σχεδιάσουμε το νέο μοντέλο σχέσεων που θα βασιστεί στα όσα ορίζει η διεθνής νομοθεσία. Η Ρωσία είναι έτοιμη για μία ίση και δίκαιη συνεργασία” διαμήνυσε ο Λαβρόφ, αλλά προειδοποίησε πως η χώρα του θα απαντήσει στις ευρωπαϊκές προκλήσεις.

“Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα αντιδράσουμε στα νέα, εχθρικά, βήματα, τις προσπάθειες συνομιλίας από θέση ισχύος και την ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Τέτοια βήματα προετοιμάζονται, δεν το κρύβουν. Θα ακολουθήσει σίγουρα απάντηση” υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επανενταχθούν στη Συνθήκη “Aνοιχτοί Ουρανοί” κατηγορώντας για ακόμη μία φορά τη Ρωσία για παραβιάσεις των όρων της.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, μετέφερε την απογοήτευση της Ρωσίας για την απόφαση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχασε την ευκαιρία να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι πρόκειται για “πολιτικό λάθος”.

Σημειώνεται ότι Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” τον Νοέμβριο του 2020, επικαλούμενη παραβιάσεις της από τη Μόσχα. Στις 15 Ιανουαρίου, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ξεκινά τις διαδικασίες για την αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” καθώς δεν είχε επέλθει καμία πρόοδος στην άρση των εμποδίων που καθιστούσαν δύσκολη την αποτελεσματικότητά της μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον.

Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα επιστρέψουν στη συνθήκη.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα εδώ και χρόνια για επιλεκτική τήρηση της Συνθήκης και για παραβίαση των διατάξεών της, καταγγελίες τις οποίες έχει επανειλημμένως απορρίψει η Μόσχα.

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος – μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών – μελών. 

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες. Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Με πληροφορίες από Tass και Sputnik

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα