ΑΘΗΝΑ
16:47
|
25.04.2024
“Ενεργά αναμεμειγμένος” στην υπόθεση ο Τζο Μπάιντεν, αποκαλύπτει ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA) συνεργάστηκε με τη Δανία στην παρακολούθηση Ευρωπαίων πολιτικών, όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αποκαλύπτεται σε νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου που έχουν συστήσει ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για τη διερεύνηση του κατασκοπευτικού σκανδάλου. Επιπλέον, ο πρώην σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν και ο πρώτος που αποκάλυψε το 2013 την υπόθεση και ζει σήμερα εξόριστος στη Μόσχα, υποστηρίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν “ενεργά αναμεμειγμένος” και μπορεί και οφείλει να δώσει απαντήσεις.

Σύμφωνα με τις νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ-Σταϊνμάιερ, είναι ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες  που παρακολουθούνταν από Αμερικανούς πράκτορες με τη συνεργασία και βοήθεια της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Δανίας (FE). Το αμερικανικό δίκτυο κατασκοπείας, παρακολούθησης πολιτών αλλά και πολιτικών ήρθε στο φως της δημοσιότητας κυρίως χάρη στον Έντουαρντ Σνόουντεν με τη διαρροή χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγραφών που αποδείκνυαν τη μαζική παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων Αμερικανών πολιτών και όχι μόνο. Μία από τις διαρροές του Σνόουντεν έδειχνε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου.  

Στην κοινή δημοσιογραφική έρευνα συμμετείχαν ευρωπαϊκά ΜΜΕ, όπως το κρατικό κανάλι της Δανίας DR, το γερμανικό κρατικό κανάλι NDR, το δίκτυο SVT της Σουηδίας, το NRK της Νορβηγίας, η γαλλική εφημερίδα “Le Monde” (Λε Μοντ) κ.ά.. Διαπίστωσαν ότι πολιτικοί στη  Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Γαλλία και άτομα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Δανίας βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των κατασκόπων της NSA και της δανέζικης FE. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν αποκτήσει πρόσβαση σε διαδικτυακό κέντρο κοντά στην Κοπεγχάγη και έτσι μπορούσαν να υποκλέπτουν μηνύματα και τηλεφωνικές συνομιλίες κορυφαίων πολιτικών στην Ευρώπη.

Η έρευνα αναφέρει ότι η κυβέρνηση της Δανίας είναι ενήμερη εδώ και χρόνια για αυτή τη συνεργασία και για αυτό το 2020 ζήτησε την παραίτηση της ηγεσίας της FE. Ωστόσο, οι Δανοί φέρονται να μην έχουν ενημερώσει τους εταίρους τους στην ΕΕ για το μέγεθος του κατασκοπευτικού σκανδάλου.

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Σνόουντεν ο Τζο Μπάιντεν ήταν τότε αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι τόσο καλά ενημερωμένος ώστε να μπορεί να λογοδοτήσει και να δώσει εξηγήσεις για τις εν λόγω αποκαλυπτικές καταγγελίες. “Όταν σύντομα ο Τζο Μπάιντεν επισκεφτεί την Ευρώπη θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένος να δώσει απαντήσεις γιατί ήταν ενεργά αναμεμειγμένος στο σκάνδαλο από την αρχή”, σχολίασε στο Twitter o Έντουαρντ Σνόουντεν.



Ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας, Φρανκ Μπάκε-Γένσεν δήλωσε ότι “λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν όλες αυτές τις κατηγορίες” ενώ ο Σουηδός ομόλογός του Πέτερ Χούλτκβιστ τόνισε ότι η χώρα του “απαιτεί μια πλήρη ενημέρωση για όλα αυτά”. Κανένα σχόλιο δεν έχει ακόμα γίνει από την πλευρά των Αμερικανών στη NSA αλλά και από τη FE της Δανίας.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις για διορισμό νέου πρωθυπουργού στην Αϊτή

Στη Χιλή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΚΚΕ: «Στο στόμα του λύκου» η φρεγάτα Ύδρα

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα