ΑΘΗΝΑ
21:36
|
26.04.2024
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε παράνομες τις ενέργειες των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κύμα συμπαράστασης και εκκλήσεις από πλήθος κόσμου για να απονεμηθεί χάρη στον Έντουαρντ Σνόουντεν μετά και τη νέα δικαίωσή του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το Δικαστήριο με έδρα το Στρασβούργο έκρινε ότι η βρετανική υπηρεσία παρακολούθησης επικοινωνιών GCHQ παραβίασε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα υποκλέπτοντας και συγκεντρώνοντας τεράστιες ποσότητες επικοινωνιών και συνομιλιών.

Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν έδειξαν πως οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βρετανίας και των ΗΠΑ, η GCHQ και η NSA “υπέκλεπταν” τεράστιες ποσότητες επικοινωνιών και συνομιλιών από όλο τον κόσμο. Ο Αμερικανός αποκάλυψε το σκάνδαλο το 2013 και ζει από τότε εξόριστος στη Ρωσία.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διαπίστωσε τρεις θεμελιώδεις παραβιάσεις από την πλευρά της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ: πρώτον το πρόγραμμα των παρακολουθήσεων είχε εγκριθεί από έναν πολιτικό και όχι από κάποια ανεξάρτητη αρχή, δεύτερον παραβιάστηκε το δικαίωμα στον σεβασμό των επικοινωνιών ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και τρίτον το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, λόγω του πλήθους των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη στη σύγχρονη κοινωνία, η λειτουργία ενός καθεστώτος μαζικής παρακολούθησης δεν παραβιάζει από μόνη της τη Σύμβαση. Ωστόσο, ένα τέτοιο καθεστώς πρέπει να υπόκειται σε “διασφαλίσεις από άκρη σε άκρη”, γεγονός που σημαίνει ότι, σε εγχώριο επίπεδο, πρέπει να γίνεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αξιολόγηση της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας των μέτρων που λαμβάνονται, ότι η μαζική παρακολούθηση πρέπει να υπόκειται σε ανεξάρτητη εξουσιοδότηση ήδη από την αρχή της διαδικασίας, όταν δηλαδή προσδιορίζεται το αντικείμενο και το εύρος της παρακολούθησης και, τέλος, ότι το καθεστώς μαζικής παρακολούθησης πρέπει να υπόκειται σε εποπτεία και ανεξάρτητη εκ των υστέρων επανεξέταση.

Σε μια παραδοχή – ομολογία προχώρησε ο πρώην δημοσιογράφος στον βρετανικό “Γκάρντιαν” Άλαν Ράσμπριτζερ, ο οποίος είχε πρώτος δημοσιεύει τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν το 2013. Ωστόσο, ο Βρετανός κατέστρεψε όλους τους σκληρούς δίσκους με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν αντί να τους παραδώσει στην κυβέρνηση. “Πήρε πολύ καιρό αλλά τελικά αποδεικνύεται πως ο Σνόουντεν είχε δίκιο”, σχολίασε στο Twitter ο  Άλαν Ράσμπριτζερ.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση το πρόγραμμα ήταν κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια και της είχε επιτρέψει να αποκαλύψει πολλές απειλές. Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν ομάδες ακτιβιστών υπέρ των ατομικών ελευθεριών υποστηρίζοντας πως οι μαζικές παρακολουθήσεις δεν ήταν ούτε απαραίτητες ούτε αναλογικές, και πως το σύστημα στερείτο σαφούς ορισμού και δικαστικής επίβλεψης.

Η κρατική ρυθμιστική αρχή παρακολουθήσεων “Big Brother Watch” που προσέφυγε κατά του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει και επιβεβαιώνει όλα όσα έλεγε ο Έντουαρντ Σνόουντεν το 2013. Ο ίδιος ο Αμερικανός κράτησε χαμηλούς τόνους υποστηρίζοντας ότι “χωρίς τους δημοσιογράφους το κοινό δεν θα είχε μάθει τίποτα. Χωρίς τους δικηγόρους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα δικαστήρια δεν θα ασχολούνταν με την υπόθεση. Χωρίς τα δικαστήρια οι πολιτικοί ακόμα θα αρνούνταν τα πάντα. Τίποτα από όλα όσα έγιναν δεν θα μπορούσα να τα κάνω μόνος μου”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη νέα απόφαση πλήθος κόσμου απευθύνει νέες εκκλήσεις προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία με συλλογή υπογραφών υπέρ της απονομής χάριτος στον Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται στην πατρίδα του για… κατασκοπεία.

Πηγή: RT News, ΕΔΔΑ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα