ΑΘΗΝΑ
14:27
|
26.09.2023
Τόνισε ότι η απάντηση στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα είναι "αγώνας μέχρις ότου καταφέρουμε την απόσυρση του νόμου".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του σε εργαζόμενους της Ένωσης Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στη Χαλκίδα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. 

“Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έρχεται να ξεπληρώσει τα γραμμάτια του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων και μιας μικρής μερίδας επιχειρηματιών, οι οποίοι της υπαγορεύουν την πολιτική αυτή για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων” είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση “έχει κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας”. Πρόσθεσε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση όταν εξελέγη”«ήταν να διαλύσουν την θεσμοθετημένη από εμάς επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ακυρώσουν το νομοθετήματα μας για τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης και να απαξιώσουν το ΣΕΠΕ”.

Σημείωσε ότι σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο “έρχονται για να θεσμοθετήσουν τις ατομικές συμβάσεις που στην πραγματικότητα τύποις θα διαπραγματεύεται -γιατί δεν θα έχει προφανώς ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη- ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά με τον εργοδότη υπό την απειλή της απόλυσης.

Yπερασπιστής των ολιγαρχικών συμφερόντων ο Χατζηδάκης

Σημείωσε επίσης ότι η διαφωνία του ΣΕΒ με τον Υπουργό Εργασίας ήταν προσχηματική, χαρακτηρίζοντας τον Κωστή Χατζηδάκη ως “υπερασπιστή των συμφερόντων μίας ολιγαρχίας” και κατηγορώντας τον πως βάζει αφόπλακα στο 8ωρο και πως θεσμοθετεί απλήρωτες υπερωρίες.

“Τώρα διαβάζω ότι ο ΣΕΒ εμφανίζεται δυσαρεστημένος με αυτόν τον νόμο, προφανώς σε συνεννόηση με τον κύριο Χατζηδάκη για να το παίξουν ότι διαφωνούν”, σημείωσε, τονίζοντας πως “όποια επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν παίξουν, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα ότι μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω, ότι βυθίζουν τον κόσμο στην αβεβαιότητα”. 

Απευθυνόμενος στου εργαζόμενους τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ “είναι εδώ” συμμεριζόμενος την αγωνία τους για τις θέσεις εργασίας και για τη δουλειά τους την επόμενη μέρα.

Χαρακτήρισε “νόμο έκτρωμα” το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο όπως τόνισε “καταργούν τις συλλογικές και θεσμοθετούν τις ατομικές συμβάσεις, καταργούν το 8ωρο, μειώνουν τους μισθούς και απαξιώνουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βάζοντας ταφόπλακα για τον κόσμο της εργασίας”. “Το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή -που καταργεί το 8ωρο -μια κατάκτηση αιώνων για τον κόσμο της εργασίας, που νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, που θεσμοθετεί το 10ωρο εργασίας, που στην πραγματικοτητα θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις, δηλαδή την ατομική διαπργμάτευση του εργαζόμενου με τον εργοδότη- είναι μια πρωτοφανής επίθεση στον κόσμο της εργασίας” στηλίτευσε.

Kανόνας και όχι εξαίρεση η παραβατικότητα της εργοδοσίας

Τόνισε ότι οι βιομηχανικοί εργάτες, όπως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες αν υλοποιηθεί “αυτό το εργασιακό έκτρωμα” γιατί “πρώτον, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται τις ώρες των υπερωριών που τώρα θα νομιμοποιηθούν, διότι υπάρχει η κούραση μετά το 8ωρο εργασίας και είναι λογικό. Δεύτερον γιατί αυτή η θεσμοθέτηση στην ουσία θα μειώσει τον μισθό, διότι όταν θα δουλεύεις για τον ίδιο μισθό 10 ώρες, στην πραγματικότητα μειώνεται ο μισθός. Τρίτον γιατί η όποια παραβατικότητα της εργοδοσίας υπάρχει σήμερα, μέσα από αυτή τη θεσμοθέτηση του ξεχειλώματος των ωραρίων θα γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση”.

Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης “δεν διασφαλίζουν δυστυχώς ούτε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ούτε τη συνεχή λειτουργία της, κυρίως όμως δεν διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας. Όπως του είχαν ζητήσει νωρίτερα και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να κάνει από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι “θα δώσουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας”.

“Συμμεριζόμαστε την αγωνία και συμβάλουμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας”, είπε, τονίζοντας ότι “το κρισιμότερο είναι και εσείς μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ενισχύοντας τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα, να ενταχθείτε σε συλλογικές και ενιαίες μορφές αγώνα για να ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων για να αισθανθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος από αυτή την απόπειρα να ξεκινήσει τον πόλεμο με τον κόσμο της εργασίας”.

Τέλος, τόνισε πως “όταν κάποιοι ξεκινούν τον πόλεμο πρέπει να γνωρίζουν ότι η απάντηση δεν θα είναι ‘ελάτε να πάρετε τις κατακτήσεις μας θα παραδοθούμε’, αλλά ότι η απάντηση θα είναι αγώνας μέχρις ότου διασφαλίσουμε ότι αυτές οι επιλογές θα μείνουν στα χαρτιά”.

Ανέφερε ότι αυτό το μήνυμα θα περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει “αυτό το έκτρωμα στη Βουλή, για να συνειδητοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα έχει και να αναδείξουμε την ανάγκη του συλλογικού αγώνα μέχρις ότου καταφέρουμε την απόσυρση του νόμου ή μέχρις ότου καταφέρουμε, λαού θέλοντος, την ακύρωση του μέσα από μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για νοσοκομεία: Απολύουν συμβασιούχους και βάζουν εργολάβους

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα Σακελλαροπούλου στον Κασσελάκη

Το μεγάλο «όχι» της Αχτσιόγλου στον Κασσελάκη κατά τη συνάντησή τους

Παράλληλη στήριξη στα σχολεία: Τα μαζεύει η κυβέρνηση μετά τον σάλο από γονείς μαθητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα