ΑΘΗΝΑ
22:02
|
23.06.2021
Ο ΠΟΥ προτείνει τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου για την επισήμανση στελεχών της Covid-19 για την αποφυγή "στιγματισμού" χωρών με ομώνυμες παραλλαγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα απλοποιήσει την ονομασία των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2, δίνοντάς τους ονόματα με βάση το ελληνικό αλφάβητο για την αποφυγή “στιγματισμού” των χωρών με τις ομώνυμες παραλλαγές.

Οι νέες ετικέτες που θα χρησιμοποιηθούν ειδικότερα για εκείνες τις παραλλαγές που έχουν οριστεί ως παραλλαγές ενδιαφέροντος ή ανησυχίας δεν θα αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα ονόματα με βάση τους αριθμούς, τα οποία μεταφέρουν σημαντικές επιστημονικές πληροφορίες και θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται στην έρευνα.

Τα επιστημονικά αυτά ονόματα, όπως ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι δύσκολο να απομνημονευτούν και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αρνητικές αναφορές καθώς οι άνθρωποι καταφεύγουν συχνά στην χρήση του γεωγραφικού προσδιορισμού όπου εντοπίζονται αυτές οι παραλλαγές, κάτι που στιγματίζει και είναι μεροληπτικό. 

Για να αποφευχθεί αυτή η παράμετρος και για να απλοποιηθεί η δημόσια επικοινωνία, ο ΠΟΥ ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο τις εθνικές αρχές, τα μέσα ενημέρωσης και άλλους να υιοθετήσουν αυτές τις νέες ετικέτες με βάση το ελληνικό αλφάβητο.

Οι έως σήμερα επιστημονικές ονομασίες των μεταλλάξεων “πιθανόν να είναι δύσκολα στην εκφορά και στο να τα θυμάται κανείς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε λάθη”, τονίζει ο Οργανισμός.

“Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι τείνουν να ονομάζουν τις μεταλλάξεις με τα ονόματα των περιοχών όπου πρωτοεμφανίστηκαν, πράγμα που αποτελεί στιγματισμό και πηγή διακρίσεων”.

Η κίνηση του ΠΟΥ έρχεται εν μέσω αυξανόμενης οργής από την Ινδία για την περιγραφή της μετάλλαξης ιού Β.1.617 ως “ινδική μετάλλαξη”. Το Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ισχυρίστηκε τον περασμένο μήνα ότι η ετικέτα που χρησιμοποιείται ελεύθερα στα μέσα ενημέρωσης ήταν “παραπλανητική”, καθώς η ΠΟΥ δεν χαρακτήρισε το μεταλλαγμένο στέλεχος ως τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νέο Δελχί ζήτησε από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καταργήσουν όλες τις αναρτήσεις που αναφέρονται στο στέλεχος ως “ινδική μετάλλαξη” ως επιβλαβείς για την εικόνα της χώρας.

Επίσης, τον Φεβρουάριο, ο καθηγητής Salim Abdool Karim, της υπουργικής συμβουλευτικής επιτροπής της Νότιας Αφρικής για την COVID-19, είπε στο CNN σε συνέντευξή του, να σταματήσει να αναφέρεται στο στέλεχος που είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα του ως “μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής” και να επιλέγει την επιστημονική του όνομα: 501Y.V2.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΠΟΥ, η μετάλλαξη B.1.1.7, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ονομάζεται πλέον Άλφα, ενώ η μετάλλαξη B.1.617, η οποία πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία, θα ονομάζεται Δέλτα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ετικέτες επιλέχθηκαν μετά από ευρεία διαβούλευση και ανασκόπηση πολλών πιθανών συστημάτων ονομασίας. Ο ΠΟΥ συγκάλεσε για αυτό τον λόγο μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από εταίρους από όλο τον κόσμο για να το πράξει, συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων που αποτελούν μέρος των υπαρχόντων συστημάτων ονοματολογίας, ονοματολογίας και ειδικών ταξινομήσεων ιών, ερευνητών και εθνικών αρχών.

Ορισμένοι παρατηρητές υποστήριξαν ότι οι ελληνικές ετικέτες μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο να απομνημονευθούν, ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι τα οι νέες ετικέτες είναι πιθανόν να εξαντληθούν καθώς το ελληνικό αλφάβητο περιέχει μόνο 24 γράμματα.

Με πληροφορίες από RT και ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ιρλανδοί σερβιτόροι-ρατσιστές: 1-0

Κακήν-κακώς αποχώρησε από καφέ-μπαρ του Δουβλίνου την Κυριακή μία ομάδα ρατσιστών που επιτέθηκε λεκτικά σε μία μαύρη έγκυο, πελάτισσα του καταστήματος.
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Το 50% των πολιτών με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου

Ιερομόναχος πίσω από την επίθεση με βιτριόλι στη Μονή Πετράκη

Οι αγελάδες το έσκασαν

Κορονοϊός: 520 νέα κρούσματα, 271 διασωληνωμένοι, 14 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα