ΑΘΗΝΑ
14:04
|
28.04.2024
Καταιγιστικές ήταν οι αντιδράσεις των χρηστών, των εκπροσώπων της ελληνικής show biz αλλά και των πολυεθνικών στο "Λατινοπούλειο μανιφέστο".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταιγιστικές ήταν οι αντιδράσεις των χρηστών, των εκπροσώπων της ελληνικής show biz αλλά και των πολυεθνικών που διαθέτουν προϊόντα ομορφιάς και πειρποίησης, μετά το απίστευτο video της πολιτεύτριας της ΝΔ, Αφροδίτης Λατινοπούλου, στo οποίo εξέφραζε την βδελυγμία της για τις γυναίκες που έχουν ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα, μουστάκι και τρίχες αναγάγοντάς την σε πρώτο trend και hashtag στο Twitter.

“Η αξύριστη γυναικεία μασχάλη ως το νέο πρότυπο ομορφιάς που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Αφήνουν τρίχες στα πόδια και το φωτογραφίζουν, τρίχες στη μασχάλη, τρίχες στο μουστάκι, ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα και οτιδήποτε άλλο αντιαισθητικό υπάρχει πάνω τους. Αναρωτιέμαι στους άνδρες προφανώς μπορεί και να μην αρέσουν, αλλά το αφήνω έξω το κομμάτι των ανδρών. Εγώ που είμαι γυναίκα αισθάνομαι άβολα, αισθάνομαι ντροπή και απεχθάνομαι να βλέπω τέτοιου είδους φωτογραφίες ως γυναίκα” απεφάνθη στην διαβόητη ανάρτησή της, στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram, η δεξιά πολιτεύτρια, διαμηνύοντας πως πρότυπα όπως αυτά απειλούν “την κοινωνία” μας.

“Και όλο αυτό θέλουν να δείξουν ότι είναι φυσιολογικό. Δεν είναι. Και δεν είναι όχι μόνο φυσιολογικό, είναι αποκρουστικό. Και για τις γυναίκες και για τους άνδρες. Ε, λοιπόν, μια νοσηρή μειοψηφία δεν θα καταφέρει να αλλάξει στην πλειοψηφία τα πρότυπα ομορφιάς, ούτε το φυσιολογικό, το οποίο έχουμε μάθει έως τώρα. Όλοι μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε αυτά που πιστεύαμε. Και αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι μιλούν για υποτιθέμενη εξέλιξη, ας κάτσουν να ξανασκεφτούν τι σημαίνει εξέλιξη, διότι σε καμία περίπτωση, αυτό το οποίο αναδεικνύουν δεν είναι εξέλιξη. Αυτό είναι εποχή των σπηλαίων. Γιατί τότε ήταν η τελευταία φορά που μία γυναίκα δεν περιποιούνταν τον εαυτό της”, κατέληξε η πολιτεύτρια.


Η Αφροδίτη Λατινοπούλου μετά την κατάθεση του “αισθητικού μανιφέστου της” παρέμεινε στα Trends του Twitter καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και επικρίθηκε για τις “απαρχαιωμένες” αντιλήψεις της και για το σεξιστικό, ομοφοβικό και προσβλητικό περιεχόμενο του βίντεό της από εκατοντάδες χρήστες του διαδικτύου, τηλεπερσόνες, influencers αλλά και σταρ της ελληνικής show biz όπως η Ελένη Φουρέιρα, η Μαρία Σολωμού, η Μαίρη Συνατσάκη και η Ζέτα Δούκα, αλλά και από άνδρες όπως ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ.

Σημειώνεται ότι η κ. Λατινοπούλου στην ιστοσελίδα της όπου έχει αναρτήσει το βιογραφικό της και την πορεία της μέχρι την ενασχόλησή της με τα κοινά και την συστράτευσή της με τη ΝΔ, δίνει μία γεύση της κοσμοθεωρίας και της ευρύτητας του πνεύματός της καθώς κάνει σαφές ότι μεγάλωσε “σε μια υπέροχη, τρίτεκνη, ένθεη, παραδοσιακή οικογένεια με πολλή αγάπη, αλλά και αυστηρούς κανόνες” και ότι οι γονείς της ως καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης της δίδαξαν “τις αρχές και τα ήθη του έθνους μας, τη δύναμη της πίστης μας και την αξία της οικογένειας”.

Αμετανόητη: Το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν ο τόνος μου

Σημειώνεται επίσης, ότι παρά τον σάλο που προκάλεσε εξακολουθεί να παραμένει ανένδοτη στις απόψεις της, όπως αποδείχθηκε από τις πρωινές δηλώσεις της στο πλατώ του “Πρωινού”.

Έτσι, εξήγησε πως το μόνο που θα άλλαζε στο παραληρηματικό βίντεό της, θα ήταν ο τόνος της, γιατί όπως παραδέχτηκε όταν τράβηξε το βίντεο,  ήταν εξοργισμένη από εικόνες με αξύριστες μασχάλες γυναικών που είχε δει στο Διαδίκτυο.


“Όλο αυτό άρχισε με την κόρη της Καμάλα Χάρις. Με ενόχλησε ότι έχει κυκλοφορήσει ένα φαινόμενο το οποίο έρχεται από το εξωτερικό και είναι πολύ έντονο και στην Ελλάδα. Αν γυρνούσα και έλεγα αυτήν τη στιγμή ότι έχω μετανιώσει, δεν θα ήταν αλήθεια. Αν το ξαναγυρνούσα, θα ήμουν πιο επεξηγηματική γιατί κάποια παρερμηνεύθηκαν και θα είχα διαφορετικό τόνο”, διευκρίνισε η πολιτεύτρια.

“Αυτή είναι η άποψή μου. Δεν θεωρώ ότι προσέβαλα κάποιον. Αν κάποιες γυναίκες δεν κατάλαβαν αυτά που είπα είμαι διατεθειμένη να ζητήσω συγγνώμη. Έχω και εγώ ατέλειες, αλλά δεν θα βγάλω ποτέ φωτογραφία που εστιάζει στις ραγάδες μου”, ομολόγησε.

Μαίρη Σινατσάκη: Είναι μισογυνισμός


Η influencer και ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα σεβασμού της διαφορετικότητας, Μαίρη Συνατσάκη, κατακεραύνωσε την κ. Λατινοπούλου τονίζοντας τα κάτωθι: “Μου το έχετε στείλει άπειροι το βίντεο της κυρίας που γίνεται έξαλλη με τις τρίχες άλλων γυναικών. Δεν το ποστάρω και δεν βάζω το λινκ, γιατί εγώ προσωπικά δεν θέλω να αναπαράγω τέτοιου είδους σκοταδιστικές απόψεις. Πιστεύω ότι ήθελε να γίνει viral. Πιστεύω ότι τα εννοεί, αλλά θεωρώ πως ήθελε έξτρα προσοχή. Προτείνω να μην της τη χαρίσουμε” γράφει σε ένα από τα insta story της που ανήρτησε για το θέμα.

“Αυτό το βίντεο είναι το απόλυτο παράδειγμα τού πώς μοιάζει ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός. Και ξέρετε κάτι; Δεν έχει νόημα να βγούμε όλοι και να την κράξουμε. Τη συμπονώ. Μεγάλωσε όπως όλοι μας σε μια κοινωνία εξαιρετικά προβληματική στο πώς αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με βάση το φύλο τους. Αυτό έμαθε. Αυτό αναπαράγει”, συνέχισε η influencer.


“Αν δεν της κάνουμε το χατήρι του virality μπορεί να είναι καλύτερα. Δεν ξέρω. Είναι οι πρώτες μου σκέψεις. Όσο λιγότερο φως δίνουμε στις σκοτεινές απόψεις, τόσο πιο πολύ θα χάνονται στις σκιές τους. Μέχρι κάποτε να εκλείψουν” καταλήγει.

Ελένη Φουρέιρα: Aγαπώ τις ραγάδες μου

“Αγαπώ το σώμα μου, αγαπώ τις ραγάδες μου, αγαπώ την κυτταρίτιδά μου, είμαι γυναίκα”, έγραψε η Ελένη Φουρέιρα, αναρτώντας αρετουσάριστη φωτογραφία, στην οποία διαφαίνονται ελάχιστες δίπλες στη μέση της και κάποια ελαφρά ίχνη κυτταρίτιδας στους μηρούς της,




Έμμεση ήταν και η τοποθέτηση της Ζέτας Δούκα στο θέμα. Η ηθοποιός αναδημοσίευσε παλαιότερη ανάρτησή της τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να “μη δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που δεν έχουν κάτι να πουν. Ας μην ασχολούμαστε με τρίχες” είπε σοφά η ηθοποιός, παρουσιάστρια και μπλόγκερ.

Dove και Veet: Δικό σου σώμα, δική σου επιλογή

Στο “μανιφέστο” περί αισθητικής της κ. Λατινοπούλου απάντησαν εμμέσως και δύο παγκοσμιοι κολοσσοί προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης, που μας έχουν συνηθίσει σε καμπάνιες εξύμνησης της διαφορετικότητας.

“Στο δικό σου σώμα και τη δική σου ομορφιά δεν υπάρχουν ‘πρέπει’ και επιταγές. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ” τονίζει σε ανάρτησή της η Dove, μεταφέροντας το ακόλουθο μήνυμα: “Με τρίχες, χωρίς τρίχες, με ερεθισμούς, με σημάδια. Με κυτταρίτιδα, με ραγάδες, με περισσότερα ή λιγότερα κιλά. Γυμνασμένη ή αγύμναστη. Δεν έχει σημασία. Δικό σου σώμα, δική σου επιλογή”.

Λίγο αργότερα η Veet που εξειδικεύεται στα προϊόντα αποτρίχωσης έστειλε το δικό της μήνυμα στις Ελληνίδες.

“Για μας είσαι ‘στην τρίχα’ όταν είσαι ο εαυτός σου. Αποτριχώσου μόνο αν το θέλεις, όταν το θέλεις. Η επιλογή είναι δική σου!” ανέφερε η εταιρεία, τονίζοντας πως “Αποτρίχωση ή τριχοφυΐα; Δεν μας πέφτει λόγος. Η επιλογή είναι δική σου”.

Aύγουστος Κορτώ

“Το πιο γερό χαστούκι για το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σ’ έναν κόσμο καμωμένο από άντρες – για άντρες – το έφαγα πριν χρόνια, στον Χόντο της Ομόνοιας”, γραφει ο Αύγουστος Κορτώ στον λογαριασμό του στο Facebook, στηλιτεύοντας το “μανιφέστο” της Λατινοπούλου.

“Έψαχνα να βρω ένα ζελέ για το μαλλί, φυσικά χάθηκα, μια φιλεύσπλαχνη υπάλληλος με πήρε απ’ τα είδη ψαρικής και με πήγε στα είδη επικείμενης καράφλας, και τέλος πάντων στήθηκα στην ουρά να πληρώσω.Και φυσικά (ανακαλύπτοντας τον τροχό) είδα μπροστά μου γυναίκες κάθε ηλικίας, η καθεμιά μ’ ένα καλάθι τίγκα στα προϊόντα (που θα ήθελα φροντιστήριο να μάθω τι κάνουν), ενώ εγώ, ο μόνος άντρας στην ουρά, κρατούσα μονάχα το ταπεινό ζελεδάκι μου. Και θυμήθηκα ν’ ακούω μικρός ‘Ο καλλωπισμός είναι στο αίμα των γυναικών”, “Αν δεν φτιαχτούν για ν’ αρέσουν, αρρωσταίνουν’. Μύθοι, θρύλοι, δράκοι. Κανείς δεν γεννιέται με συγγενή τάση κατασπατάλησης του μισού του – σκληρά κερδισμένου – μισθού σε προϊόντα περιποίησης. Το κάνεις επειδή το θέλεις, επειδή σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία (κι όλα αυτά είναι απολύτως θεμιτά: εδώ τόσοι άντρες βαράνε ενέσιμα αναβολικά για να κάνουν μούσκουλα), αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο να το κάνεις χωρίς να ξέρεις το γιατί – να σε παρασέρνει απλώς η κοινωνική προσταγή: ‘Οφείλεις να ‘σαι περιποιημένη, στην τρίχα, ειδάλλως δεν είσαι πραγματική γυναίκα’. (Και παράλληλα, οι περισσότεροι άντρες ξοδεύουμε το εν δέκατο μάξιμουμ για τα απολύτως βασικά).Αυτή είναι μόνο μία απ’ τις πολλές ανισότητες που εδράζονται στον ετεροκαθορισμό της γυναίκας από έξωθεν απαιτήσεις, αισθητικές εμμονές και ποικίλες πατριαρχικές συμπεριφορές. Μέσα σ’ όλα, οι γυναίκες θα ακούσουν κι ομόφυλές τους να τις ψέγουν, να τις ‘νουθετούν: Γίνε όμορφη’, με άλλα λόγια, ‘Γίνε σαν τις χιλιάδες των χιλιάδων, ίδια κι απαράλλαχτη’. Αλλά ομορφιά χωρίς ελευθερία δεν έχει νόημα. Κι αντιστρόφως, η ελεύθερη γυναίκα είναι πάντα όμορφη” καταλήγει ο Αύγουστος Κορτώ.

Μαρία Σολωμού: Έχω ραγάδες, κυτταρίτιδα και χαλάρωση

H Μαρία Σολωμού τέλος, αποφάσισε να δημοσιεύσει μια σειρά από αρετουσάριστες φωτογραφίες της, αποκαλύπτοντας κάθε “ατέλειά” της.

«Μέσα σ όλη αυτήν την ινσταγκραμική φρενίτιδα και την αγωνία του ιδανικού ρετούς ένιωσα την ανάγκη να ανεβάσω κάποιες πραγματικές φωτογραφίες ,όχι για να το παίξω έξυπνη – έχουμε πολλούς τέτοιους έτσι κι αλλιώς-αλλά για την απομυθοποίηση του πράγματος ….. βαριέμαι αυτήν την κρυφή ενοχή της ατέλειας !

Έχω ραγάδες απ τα 13 μου ,κυτταρίτιδα απ τα 18 και έσχατως απέκτησα και επιδερμική χαλάρωση….. και ας κάνω 5 φορές την βδομάδα γυμναστική και ας κάνω διατροφές και αποτοξινώσεις και ας έχω δοκιμάσει από λεμφικά μασάζ ,μέχρι scrubs , dry brush και κρέμες …..και ας μην έχω το δικαίωμα να παραπονεθώ για τίποτα απ όλα αυτά γιατί η απάντηση “εσύ μη μιλάς” είναι ομόφωνη …..

“Δεν εκφράζουν τη ΝΔ αυτές οι συμπεριφορές”

Στην αποδοκιμασία συμπεριφορών που προωθούν τον σεξισμό και τις έμφυλες διακρίσεις προχώρησε η υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων Μαρία Συρεγγέλα και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής απαντώντας στο παραλήρημα της Λατινοπούλου.

“Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου, της κυβέρνησης και της ΝΔ” τόνισε σε σχετική ανακοίνωση της γενικής γραμματείας.

“Δεν εκφράζουν την ΝΔ και την κυβέρνηση αυτές οι συμπεριφορές. Είναι αυτονόητο όπως υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του καθενός να διαχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει. Πρέπει να απομακρύνουμε αυτές τις συμπεριφορές” πρόσθεσε η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Αννα Καραμανλή.

Το ζήτημα έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου η οποία κάλεσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ να απομονώσουν τις απόψεις Λατινοπούλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εξάρχεια: Μητέρα και δύο παιδιά διασώθηκαν από φλεγόμενο διαμέρισμα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Οι πληρωμές από από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Μαΐου

Νέο βίντεο με ισραηλινούς ομήρους έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα