ΑΘΗΝΑ
00:59
|
19.04.2024
Η Δανία έχει έναν «καλό διάλογο» με τους Ευρωπαίους συμμάχους διαβεβαίωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Δανία έχει έναν «καλό διάλογο» με τους Ευρωπαίους συμμάχους της και δεν υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης των σχέσεων με τη Γαλλία και τη Γερμανία, διαβεβαίωσε σήμερα, Τετάρτη (2/6), η πρωθυπουργός της χώρας, Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας των ΗΠΑ μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων της σκανδιναβικής χώρας.

Στην πρώτη δημόσια δήλωσή της σχετικά με το θέμα, μετά τη δημοσίευση των σχετικών πληροφοριών στον Τύπο την Κυριακή το βράδι, η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα.

Όμως, ως γενική αρχή, «δεν πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση των συμμάχων», τόνισε η Μέτε Φρεντέρικσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο μιας συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε από έκθεση του ερευνητικού κέντρου που έχουν συστήσει ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, πως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA) συνεργάστηκε με τη Δανία στην παρακολούθηση Ευρωπαίων πολιτικών.

Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον χρησιμοποιούσε τουλάχιστον έως το 2014 το δίκτυο υποβρύχιων καλωδίων της Δανίας για να παρακολουθεί τις προσωπικότητες τεσσάρων χωρών (Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία), μεταξύ αυτών την Άνγκελα Μέρκελ.

Το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κάλεσαν τη Δευτέρα τις ΗΠΑ και τη Δανία για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις καταγγελίες.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη δυσφορία αυτή, η Φρεντέρικσεν επιχείρησε να την υποβαθμίσει.

«Έχουμε έναν καλό διάλογο», είπε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης. «Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να λέει κανείς ότι πρέπει να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Γαλλία ή τη Γερμανία. Έχουμε έναν συνεχή διάλογο, και στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών», επισήμανε. 

Πηγές: Euronews, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα