ΑΘΗΝΑ
14:27
|
19.04.2024
Η κυβέρνηση καταγγέλλεται πως δρα αντίθετα με την εθνική στρατηγική για την προώθηση της απασχόλησης ως "προϋπόθεση" ένταξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανακοίνωση με παρατηρήσεις πάνω στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου εξέδωσε σήμερα η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ,με την ιδιότητα του αντιπροσωπευτικού οργάνου των Ελλήνων Τσιγγάνων με οκτώ Ομοσπονδίες και πάνω από 65 σωματεία, εκτιμά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να “εξορίσει” τους Έλληνες Ρομά από τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο σε αντίφαση, όπως αναφέρει, με την εθνική στρατηγική και το νέο 10ετές ευρωπαϊκό πλαίσιο που αναφέρονται στην απασχόληση ως προϋπόθεση της ένταξης.

“Δεν υπάρχουν κομματικές προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα, παρακαλούμε για την αναμόρφωση του σχεδίου νόμου προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της απασχόλησης των Ελλήνων Ρομά και κατ’ επέκταση της κοινωνικής τους ένταξης” αναφέρει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ στην ανακοίνωσή της.

Στην ίδια ανακοίνωση προτείνεται:

Σε συνέχεια των υπομνημάτων και των προτάσεων που έχουν κατατεθεί εδώ και χρόνια, όπως και των πάγιων θέσεων όλων των εκπροσώπων της κοινότητας των Ελλήνων Ρομά προτείνεται :

  • Νομιμοποίηση των Ελλήνων πλανόδιων έμπορων πολιτών Ρομά με την χορήγηση ή/και ανανέωση άδειας ελεύθερου πλανοδίου εμπορίου με κοινωνικά κριτήρια
  • Εξορθολογισμός των προστίμων που επιβάλλονται και διαγραφή των υφιστάμενων υπέρογκων προστίμων που αφορούσαν τους προηγούμενους νόμους βάσει κοινωνικών κριτηρίων, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα/δεδομένα 
  • Δυνατότητα εκπαίδευσης σε συνεργασία με την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ των πλανόδιων/εμπόρων Ρομά σχετικά με τις υποχρεώσεις τους, τους προμηθευτές τους, ζητήματα υγιεινής, κ.λπ. (π.χ. χρήση χημικής τουαλέτας, έκδοση απόδειξης από ταμειακή μηχανή, κ.ά.). 
  • Στα πλαίσια πολιτικών θετικών διακρίσεων ποσόστωση 20% χορήγησης αδειών λαϊκών αγορών και πλανόδιου εμπορίου (20% ως προς το σύνολο των αδειών ανά δήμο και περιφέρεια) σε ειδικές κοινωνικές ομάδες που χρήζουν κοινωνικοοικονομικής ένταξης και βάλλονται από κοινωνικό αποκλεισμό και πολλαπλές διακρίσεις (όπως οι Ρομά) ή/και που πληρούν πολλά από τα κριτήρια ευαλωτότητας ταυτόχρονα ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας (θα βεβαιώνεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες του εκάστοτε δήμου, από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, από το δικαίωμα για ΚΕΑ κά)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα