ΑΘΗΝΑ
13:48
|
18.06.2021
Ανακοίνωση μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση των στοιχείων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ελληνικός Οργανισμός φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους πολίτες για τις οδηγίες που επικαιροποίησε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σχετικά με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής AstraZeneca και τον κίνδυνο των θρομβώσεων.  

Οι επιπλέον οδηγίες ανακοινώθηκαν από τον ΕΜΑ στις 21 Μαΐου και αφορούν τους επαγγελματίες υγείας αλλά και τους πολίτες που εμβολιάζονται. Μεταξύ άλλων, σε αυτές τις οδηγίες ο Οργανισμός επισημαίνει ότι δεν πρέπει να χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση μετά την πρώτη δόση του Vaxzevria (το όνομα του εν λόγω σκευάσματος).

Πιο αναλυτικά, η Επιτροπή Ανθρώπινων Φαρμάκων του EMA (CHMP) συνιστά στους επαγγελματίες υγείας:

Να μην δίνουν το Vaxzevria σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων (σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου.

  • Να ελέγχουν για σημεία θρόμβωσης όποιον εμφάνισε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • Να ελέγχουν για σημεία χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
  • Να εξασφαλίζουν ότι ασθενείς που εμφανίζουν θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό θα δεχτούν τη φροντίδα ειδικού.

 Ο ΕΜΑ επισημαίνει ότι παρότι η θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων συμβαίνει πολύ σπάνια, εξακολουθεί να συμβουλεύει όλους να έχουν τον νου τους για συμπτώματα, ώστε να λάβουν άμεση ειδική ιατρική θεραπεία, εάν χρειαστεί.

Οι οδηγίες για τους πολίτες

Παράλληλα, ο ΕΜΑ στις νέες οδηγίες- που ανακοίνωσε σήμερα και ο ΕΟΦ- κάνει συστάσεις και προς τους πολίτες, σχετικά με τις περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca (Vaxzevria).

Συγκεκριμένα:

  • Δεν θα πρέπει να λάβετε το Vaxzevria εάν είχατε εμφανίσει θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τη λήψη του εμβολίου.
  • Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει ελέγχους εάν εμφανίσετε θρόμβωση με συνοδό χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό.
  • Θα πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική προσοχή αμέσως, εάν εμφανιστεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό:, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, πρήξιμο στο πόδι, πόνος στο πόδι, επίμονος πόνος στην κοιλιά, νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαροί και επίμονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, σύγχυση ή επιληπτικές κρίσεις και ασυνήθιστες μελανιές στο δέρμα ή εντοπισμένες στρογγυλές κηλίδες εκτός του σημείου χορήγησης του εμβολίου.

Οι οδηγίες προς τους γιατρούς

Στις οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας, ο ΕΜΑ σημειώνει ότι εισάγει αντένδειξη στο εμβόλιο της AstraZeneca για όσους εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία (TTS) μετά από προηγούμενη λήψη αυτού του σκευάσματος. Επίσης συνιστά:

Καθώς το TTS απαιτεί θεραπεία από ειδικό, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τις διαθέσιμες οδηγίες ή/και ειδικούς (π.χ. αιματολόγο και ειδικό στην πήξη) για τη διάγνωση και τη θεραπεία της κατάστασης.

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ελέγχουν για σημεία θρόμβωσης σε όποιον εμφάνισε θρομβοκυτοπενία εντός 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό με Vaxzevria. Ομοίως, θα πρέπει να ελέγχουν για σημεία θρομβοκυτοπενίας σε όποιον εμφάνισε θρόμβωση εντός 3 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό.

Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να συμβουλεύουν όλους να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική προσοχή, εάν εμφανίσουν συμπτώματα που υποδηλώνουν θρόμβωση ή θρομβοκυτοπενία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργασιακό νομοσχέδιο: Ψηφίστηκε από τη Βουλή με 158 «ΝΑΙ»-Ταφόπλακα σε οκτάωρο, απεργία

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ψηφίστηκε έπειτα από ημέρες δυναμικών κινητοποιήσεων, από εργαζόμενους, σωματεία και συνδικάτα, αλλά και σκληρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να πάρει θέση ο Μητσοτάκης για την αθλιότητα του Μπαλάσκα

Καλάβρυτα: Πέθανε 55χρονη λίγα λεπτά μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου

Όλοι στου Dior, τι είπε η Μενδώνη για το “ξεπούλημα” των μνημείων

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θάβει την αγωγή για τις “ματωμένες σοκολάτες” της Αφρικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα