ΑΘΗΝΑ
12:56
|
23.04.2024
Ανάγκασε τα Grand Slams να παραδεχτούν ότι η ανταγωνιστική “βιομηχανία” του τένις χρειάζεται “ουσιαστικές βελτιώσεις”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της επαγγελματικής αντισφαίρισης μια αθλήτρια αναγκάζει τους επικεφαλής των τεσσάρων Grand Slams να παραδεχθούν ότι οφείλουν να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν το περιβάλλον για “ουσιαστικές βελτιώσεις” για τους πρωταγωνιστές των τερέν.

Η αποχώρηση της “γενναίας” Ναόμι Οσάκα παρά τις απειλές των επικεφαλής του Γαλλικού Όπεν προκάλεσε ένα κύμα συμπαράστασης από συναθλητές, συναθλήτριες, φίλες και φίλους της αντισφαίρισης σε όλο τον κόσμο. Η 23χρονη τενίστρια από την Ιαπωνία, νούμερο δύο στην παγκόσμια κατάταξη, τόλμησε να αποσυρθεί από μόνη της από το Γαλλικό Όπεν, το οποίο θα μπορούσε να κατακτήσει με άνεση αποκομίζοντας όλα τα κέρδη που συνοδεύουν το τρόπαιο.

Η Οσάκα, όμως, είχε πάρει την απόφασή της. Δήλωσε, έχοντας σώας τας φρένας, ότι δεν θα δεχτεί να δίνει συνεντεύξεις Τύπου μετά από κάθε αναμέτρηση, θέλοντας να περάσει το μήνυμα κατά της ψυχολογικής πίεσης από τους δημοσιογράφους, με την ίδια να τονίζει ότι περνούσε κατά καιρούς πολύ δύσκολα λόγω της όλης κατάστασης. Οι Γάλλοι διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός την απείλησαν με αποκλεισμό από τη διοργάνωση, αλλά η Ναόμι Οσάκα πήρε τη ρακέτα της και έφυγε από μόνη της αδιαφορώντας και αγνοώντας τους χορηγούς και τα συμβόλαια που ακολουθούν το όνομά της.

Η κίνησή της βρήκε πολλούς υποστηρικτές. Μεγάλα ονόματα του τένις, όπως η Σερένα Γουίλιαμς και ο Νόβακ Τζόκοβιτς στήριξαν τη Ναόμι Οσάκα. Και ως εκ τούτου το Αυστραλιανό, Γαλλικό Όπεν, το Γουίμπλετον και το Όπεν των ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα τα εξής: “Εκ μέρους των Grand Slams, θέλουμε να προσφέρουμε στη Ναόμι Οσάκα την υποστήριξη και τη βοήθειά μας με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο όσο είναι εκτός courts. Είναι εξαιρετική αθλήτρια και ανυπομονούμε για την επιστροφή της μόλις το κρίνει σωστό. Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο οφείλουμε να του δείξουμε τη δέουσα προσοχή μας. Είναι τόσο ίδιο περίπλοκη όσο και η προσωπική, καθώς αυτό που επηρεάζει ένα άτομο δεν επηρεάζει απαραίτητα το άλλο. Επαινούμε τη Ναόμι που μοιράστηκε την πίεση και το άγχος που αισθάνεται και καταλαβαίνουμε ότι κάθε τενίστας το βιώνει διαφορετικά”.

Την περασμένη Κυριακή η 23χρονη τενίστρια από την Ιαπωνία κέρδισε την εναρκτήρια αναμέτρηση στο Ρολάν Γκαρός απέναντι στην Ρουμάνα Πατρίσια Μαρία Τιγκ με κατεβασμένα τα χέρια. Αν και νικήτρια της επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 δολαρίων γιατί δεν παρουσιάστηκε στο χώρο των συνεντεύξεων Τύπου μετά το τέλος του αγώνα. Λίγο αργότερα, την ίδια μέρα, οι διοργανωτές των Grand Slams απείλησαν την Οσάκα με αποκλεισμό αν συνεχίσει να μην τηρεί τις υποχρεώσεις της. Την επομένη, Δευτέρα, η Οσάκα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Γαλλικό Όπεν, αποκαλύπτοντας το ψυχολογικό φορτίο που κουβαλά από την πρώτη νίκη της στο Αμερικανικό Όπεν του 2018. Ανακοίνωσε επίσης ότι φεύγει από τα τερέν προς το παρόν.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του τένις με ρίζες από την Ιαπωνία και την Αϊτή ανήκει σε μια γενιά που δεν μασάει τα λόγια της. Τα μίντια την έχουν χαρακτηρίσει “ακτιβίστρια” γιατί έχει μιλήσει για το αυτονόητο: τον ρατσισμό. Έναν ρατσισμό που τον βλέπει στη χώρα που προπονείται, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν οι άνθρωποι αγαπούσαν τους Ασιάτες όσο αγαπούν το τσάι, τα anime, το μότσι, το σούσι, τη μάτσα κλπ. …Φανταστείτε να απολαμβάνετε / επωφελείστε από πράγματα που προέρχονται από την ασιατική κουλτούρα και μετά επιτίθεστε / εξαφανίζετε το εθνικό γκρουπ που τα δημιούργησε, είχε πρόσφατα σχολιάσει σε ανάρτησή της στο Twitter.

Τα Grand Slams επισήμαναν μετά τον ντόρο που τους έφερε σε δύσκολη θέση:



Για εμάς είναι προτεραιότητα η υγεία των παικτών και μαζί με την WTA, την ATP και την ITF, είναι να προωθήσουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία μέσω περαιτέρω δράσεων. Μαζί, ως κοινότητα, θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την εμπειρία του παίκτη στα τουρνουά μας, συμπεριλαμβανομένου και τις σχέσεις τους με τα μέσα ενημέρωσης. Η αλλαγή πρέπει να επιτευχθεί μέσω της διατήρησης ενός δίκαιου ανταγωνισμού, ανεξάρτητα από την κατάταξη ή την κατάσταση. Ο αθλητισμός απαιτεί κανόνες και κανονισμούς για να διασφαλιστεί ότι κανένας παίκτης δεν έχει άδικο πλεονέκτημα έναντι άλλου. Σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τους παίκτες, τα τουρνουά, τα μέσα ενημέρωσης και την γενικότερη κοινότητα του τένις για να δημιουργήσουμε ουσιαστικές βελτιώσεις. Ως Grand Slams, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε τη σκηνή για να πετύχουν οι παίκτες τις υψηλότερες διακρίσεις στο άθλημά μας.

Η Αμερικανίδα Κόκο Γκοφ, νούμερο 25 στην παγκόσμια κατάταξη, δήλωσε ότι ελπίζει η φίλη της να ξεπεράσει αυτή τη φάση και να επιστρέψει ακόμα καλύτερη και πιο δυνατή. “Η ψυχική υγεία είναι κάτι που απασχολεί κι εμένα και την κατανοώ απολύτως” δήλωσε η 17χρονη Γκοφ. “Το τένις χρειάζεται την Οσάκα πίσω στα γήπεδα”, δήλωσε ο Γάλλος Γκαέλ Μονφίλς προσθέτοντας, “είναι μια δύσκολη κατάσταση για τη Ναόμι. Την κατανοώ γιατί πέρασα τα ίδια”.

Η επτά φορές πρωταθλήτρια των Grand Slams Βίνους Γουίλιαμς παραδέχτηκε ότι το να μιλάς στα ΜΜΕ δεν “ήταν εύκολο, ούτε για μένα”. Η αδελφή της Σερένα Γουίλιαμς με τα 23 Grand Slams δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα την κατάσταση και θέλει να πάρει μια αγκαλιά την Γιαπωνέζα η οποία πήρε αυτή την απόφαση για να προστατέψει την ψυχική της υγεία αφού έπασχε και από κατάθλιψη.

“Την καταλαβαίνω τη Ναόμι. Μακάρι να μπορούσα να της δώσω μια αγκαλιά γιατί ξέρω πώς είναι. Όπως είπα, έχω βρεθεί σε αυτή τη θέση. Έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Εγώ είμαι σκληρή. Άλλοι είναι πιο ευαίσθητοι. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και διαχειρίζεται αλλιώς τις καταστάσεις. Πρέπει να απλά να την αφήσουμε να το διαχειριστεί όπως θέλει, όπως νομίζει ότι είναι καλύτερα, μόνο αυτό μπορώ να πω. Νομίζω ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί”.

Ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς χαρακτήρισε την Ναόμι Οσακα γενναία αλλά της υπενθύμισε ότι αυτό είναι το τένις. “Τα Grand Slams θα προστατεύουν πάντα τους εαυτούς τους, τις επιχειρήσεις και τους χορηγούς τους. ‘Έχουν κανόνες που θα τους ακολουθούν πιστά για να διασφαλίσουν ότι εσύ τους τηρείς, διαφορετικά θα σου επιβάλλουν πρόστιμα και κυρώσεις. Δεν μου έκανε εντύπωση η αντίστασή τους στη Ναόμι γιατί έχουμε μάθει να λειτουργούμε με τους κανόνες τους και οι συνεντεύξεις Τύπου είναι αναπόσπαστο κομμάτι”, είπε ο πραγματιστής Τζόκοβιτς.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή πολιτικών στη Λαμπαδηδρομία: Παραβίαση θεμελιωδών αρχών

Στον Ολυμπιακό το πρωτάθλημα νέων Youth League

Εγκληματική οργάνωση βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη δολοφονία του Λυγγερίδη στο Ρέντη

Παλιό κρασί σε νέα μπουκάλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα