ΑΘΗΝΑ
09:37
|
20.09.2024
Για τον κίνδυνο έξαρσης χολέρας προειδοποιούν “Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως και 500.000 άνθρωποι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Νιραγκόνγκο, προειδοποιεί η διεθνής οργάνωση “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”. Η ίδια οργάνωση τονίζει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος έξαρσης επιδημίας της χολέρας, η οποία είναι ενδημική στην περιοχή, και απευθύνει έκκληση για άμεση βοήθεια στους κατοίκους της πόλης Γκόμα που επλήγησαν περισσότερο από την έκρηξη του ηφαιστείου.   

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο εξερράγη στις 22 Μαΐου και κατέστρεψε μια δεξαμενή νερού  αλλά και σωλήνες στην περιοχή της ανατολικής Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό. Την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν άστεγοι καθώς η λάβα “έπνιξε” και κατέκαψε τα σπίτια τους.  

“Παρέχουμε βοήθεια για τις άμεσες ανάγκες των εκτοπισμένων ανθρώπων στην Γκόμα, αλλά δεν είναι αρκετή”, τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Μαγκαλί Ρουντό. “Απευθύνουμε έκκληση για κατεπείγουσα στήριξη των προσπαθειών μας από άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις”, πρόσθεσε.

Οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” αναφέρουν ότι παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες και βοήθεια στην μικρή πόλη Σάκε, όπου “100.000 έως 180.000 άνθρωποι χωρίς στέγη συγκεντρώνονται σε εκκλησίες, σχολεία, τεμένη αλλά και στους δρόμους”.

Το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από την Γκόμα, εξερράγη πριν από δέκα ημέρες στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 32 ανθρώπων. Έκτοτε η περιοχή πλήττεται από σχεδόν καθημερινούς μετασεισμούς. Από το προπερασμένο Σάββατο ως το πρωί της περασμένης Τρίτης είχαν καταγραφεί στην περιοχή “πάνω από 269” μετασεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με το Ηφαιστειολογικό Παρατηρητήριο της Γκόμας.

Το ηφαίστειο, είχε εκραγεί και το 2002 στοιχίζοντας τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων ενώ πάνω από 100.000 είχαν μείνει άστεγοι. 

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ-Κληρώνει 14,5 εκ ευρώ την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρακολουθούν τους χρήστες, επιβεβαιώνει η εποπτική αρχή των ΗΠΑ

Στις φλόγες το Περού-Καίγονται καλλιέργειες και αρχαιολογικοί χώροι

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από επίθεση με μαχαίρι στην Ολλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα