ΑΘΗΝΑ
06:02
|
26.06.2024
Αναστέλλονται οι άδειες για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου – Μεγάλη ικανοποίηση από τους επικεφαλής των φυλών της Αρκτικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Εθνικό Αρκτικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αλάσκας μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής περιβαλλοντικής αξιολόγησης.

Μια απόφαση που ανατρέπει τα σχέδια του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο  Ντόναλντ Τραμπ είχε εγκρίνει την πώληση των δικαιωμάτων σε 22 εκτάσεις  που καλύπτουν περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα του καταφυγίου της Αλάσκας. Αυτές οι μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είχαν δεκαετή διάρκεια.

Το εν λόγω καταφύγιο άγριας ζωής είναι το “σπίτι” σημαντικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως οι πολικές αρκούδες, τα καριμπού και λύκοι. Οι επικεφαλής των φυλών της Αρκτικής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ.

“Αυτό δείχνει ότι, ανεξάρτητα από τις πιθανότητες, οι φωνές των φυλών μας έχουν σημασία” τόνισε η Τόνια Γκάρνετ, συντονίστρια έργων για την τοπική ηγεσία της φυλής   αυτοχθόνων Venetie. Η ίδια ευχαρίστησε τον Μπάιντεν “για την αναγνώριση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού μας από την τελευταία διοίκηση”.

Η αξιολόγηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα εξετάσει “νομικές ατέλειες” στην περιβαλλοντολογική ανάλυση της προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με τις άδειες εκμετάλλευσης του φυσικού καταφυγίου στην Αλάσκα. Επί τη βάσει των ευρημάτων θα αποφασιστεί αν οι άδειες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, θα ακυρωθούν ή θα εφαρμοστούν σ’ αυτές περιοριστικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα ενεργειακής εκμετάλλευσης του φυσικού καταφυγίου προκάλεσε την κατάθεση δικαστικών αγωγών από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, αλλά και οργανώσεις γηγενών της Αλάσκας, οι οποίοι καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση Τραμπ παραβίασε ομοσπονδιακή νομοθεσία, μέσω μιας εσφαλμένης περιβαλλοντολογικής ανάλυσης που απέτυχε να συνυπολογίσει ικανοποιητικά τις επιπτώσεις στην άγρια ζωή, αλλά και στους αυτόχθονες κατοίκους της ίδιας περιοχής.

Η αρμόδια υπηρεσία στην Αλάσκα (The Alaska Industrial Development and Export Authority -AIDEA), η οποία κατέχει επτά από τις άδειες εκμετάλλευσης, δηλώνει απογοητευμένη καθώς δεν έχει κάποιο λόγο να πιστεύει ότι η περιβαλλοντολογική ανάλυση, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε η δημοπρασία των αδειών εκμετάλλευσης, ήταν ελλιπής. 

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Διάγγελμα του Προέδρου της Κένυας μετά την έκρηξη βίας απέναντι στη βαριά φορολογία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα