ΑΘΗΝΑ
10:23
|
24.04.2024
Ο επονομαζόμενος “φονιάς των ανθρώπων” εξέτισε τα 25 από τα 26 χρόνια της ποινής του – Θεωρείται υπεύθυνος για περισσότερες από 100 εκτελέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κόμματα και πολίτες στην Ιταλία καταδικάζουν την απόφαση της πρόωρης αποφυλάκισης του αρχιμαφιόζου Τζιοβάνι Μπρούσκα, γνωστού ως “φονιά των ανθρώπων” ο οποίος συμμετείχε σε εκατοντάδες συμβόλαια θανάτου αλλά και στη δολοφονία του δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε το 1992 στη Σικελία. Ο Μπρούσκα εξέτισε τα 25 από τα 26 χρόνια της κάθειρξής του στις φυλακές “Ρεμπίμπια” της Ρώμης. Ο αρχιμαφιόζος, ο οποίος στην πορεία έγινε πληροφοριοδότης, έδειξε καλή διαγωγή στη φυλακή, συνεργάστηκε με την αστυνομία, και πλέον μπορεί να βγει από τη φυλακή.

Ο Τζιοβάνι Μπρούσκα συνελήφθη το 1996 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση μετά την ομολογία του ότι είχε ενεργό σε περισσότερες από 100 δολοφονίες-εκτελέσεις, ανάμεσά τους τον βάρβαρο και βίαιο θάνατο ενός 14χρονου αγοριού, του οποίου τη σορό οι μαφιόζοι πέταξαν σε βαρέλι με καυστικό υγρό. Ο Τζουζέπε Ντι Ματέο, ήταν γιος του μαφιόζου Σαντίνο Ντι Ματέο, ο οποίος είχε αρχίσει να συνεργάζεται με τη δικαιοσύνη.

Ο “νονός” της σικελικής μαφίας ήταν αυτός που ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που προκάλεσε την έκρηξη η οποία στοίχισε τη ζωή στον ακούραστο πολέμιο της Μαφίας, δικαστή Τζοβάνι Φαλκόνε, τη σύζυγό του και τους αστυνομικούς που τους προστάτευαν, το 1992 στην Σικελία. Το 1993 ο Μπρούσκα έδωσε την “άδειά” του για την τοποθέτηση εκρηκτικών σε κεντρικά σημεία της Ρώμης, του Μιλάνου και της Φλωρεντίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν 106. Στόχος του εγκλήματος ήταν να ασκηθεί πίεση στο κράτος για να βγουν από την απομόνωση των φυλακών οι πιο επικίνδυνοι μαφιόζοι που είχαν συλληφθεί.

Η αποφυλάκιση του Τζιοβάνι Μπρούσκα ένωσε όλες τις πολιτικές παρατάξεις της Ιταλίας, οι οποίες καταδίκασαν απερίφραστα την απόφαση. Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, Ενρίκο Λέτα, χαρακτήρισε την ενέργεια “γροθιά στο στομάχι” μιλώντας στο RTL ενώ ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, σχολίασε στο Twitter, ότι “οι Ιταλοί δεν αξίζουν μια τέτοια δικαιοσύνη”. H δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, τέλος, με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μίλησε για “ντροπή”: “Αφέθηκε ελεύθερος; Δεν το πιστεύω. Είναι ντροπή, είναι αδικία για όλη τη χώρα. Είμαστε πάντα με το μέρος των θυμάτων και όσων έδωσαν μάχη κατά της Μαφίας”.

Οι οικογένειες θυμάτων του αρχιμαφιόζου χαρακτήρισαν τη συνεργασία του με τις Αρχές ένα “κυνικό τέχνασμα” για να μπορέσει ωφεληθεί ο ίδιος σημειώνοντας πως ο εγκληματίας δεν έχει επιδείξει ίχνος πραγματικής μεταμέλειας για τις πράξεις του.

Η αδελφή του δικαστή Φαλκόνε, Μαρία, δήλωσε: “Πρόκειται για μια είδηση η οποία μου προκαλεί πόνο, αλλά είναι αυτό που ορίζει ο νόμος. Και πρόκειται για νόμο που θέλησε ο ίδιος ο αδελφός μου, πρέπει να τηρηθεί. Οι αστυνομικές δυνάμεις και η δικαιοσύνη όμως πρέπει να τον παρακολουθούν πολύ στενά, ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν θα αρχίσει και πάλι να εγκληματεί”.

Από την πλευρά του ο αστυνομικός Λουτσιάνο Τράινα, που συμμετείχε το 1996 στην επιχείρηση σύλληψη του Μπρούσκα, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica: “Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του, την ημέρα που τον συλλάβαμε. Μιλούσε στο τηλέφωνο και ποιός ξέρει τι εντολές ετοιμαζόταν να δώσει. Προσωπικά, δεν μπορώ να τον συγχωρέσω, διότι πιστεύω ότι ακόμη δεν αποκάλυψε όλα τα μυστικά που γνώριζε”.

Πηγή: RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Απαγόρευση συγκεντρώσεων φιλάθλων πριν το ΑΕΚ- Παναθηναϊκός

Εμπρησμός σε ΑΤΜ στα Σεπόλια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα