ΑΘΗΝΑ
12:17
|
03.05.2024
Τα ντοκουμέντα για τις ρατσιστικές διακρίσεις από τα ανάκτορα ανακαλύφθηκαν στα Εθνικά Αρχεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον συστηματικό ρατσιστικό αποκλεισμό εργαζομένων στα ανάκτορα του Ηνωμένου Βασιλείου τουλάχιστον ως το τέλος της δεκαετίας του εξήντα φέρνει στο φως αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, The Guardian.

Αποκαλύπτεται επίσης πως το “υψηλόβαθμο” προσωπικό της βασίλισσας απαγόρευε σε μετανάστες μαύρου ή άλλου χρώματος ή απλώς ξένους να υπηρετούν σε ρόλους κληρικών εντός των ανακτόρων τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας το 1960.

Illustration showing the Queen, Buckingham Palace and a document

Το Μπάκιγχαμ επίσης φέρεται πως διαπραγματεύτηκε κανόνες (που παραμένουν σε ισχύ μέχρι σήμερα) οι οποίοι απαλλάσσουν τη βασίλισσα και τον οίκο της από νόμους που απαγορεύουν τις ρατσιστικές και σεξιστικές διακρίσεις.

Τα ντοκουμέντα ανακαλύφθηκαν στα Εθνικά Αρχεία στο πλαίσιο της έρευνας του Guardian για τις πρακτικές που ακολουθεί η βασιλική οικογένεια ώστε να επηρεάσει τη βρετανική νομοθεσία.

James Callaghan pictured with the Queen in 1977, welcoming the then French president, Valery Giscard d’Estaing, to Windsor Castle.

Καταγράφουν επιπλέον πώς το 1968 ο επικεφαλής επί των οικονομικών της Βασίλισσας ενημέρωσε δημόσιους υπαλλήλους ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για τον διορισμό έγχρωμων μεταναστών σε ρόλους κληρικών στο ανάκτορο, παρότι τους επιτρέπεται να εργάζονται ως οικιακοί υπηρέτες».

Εκπρόσωπος των ανακτόρων αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις ή να επιβεβαιώσει πότε ακριβώς σταμάτησαν οι ρατσιστικές διακρίσεις σε βάρος του προσωπικού των ανακτόρων, αν και τα υπάρχοντα στοιχεία καταγράφουν έγχρωμους υπαλλήλους στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ από τη δεκαετία του 1990.

Page 1 of Buckingham Palace papers
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζο Μπάιντεν: Ξενοφοβικές χώρες η Ινδία και η Ιαπωνία

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε φάκελο με κοκαΐνη

ΗΠΑ: 2.200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα