ΑΘΗΝΑ
06:36
|
16.04.2024
τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να θεωρούν την Κυπριακή Δημοκρατία ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δέσμευση ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών ΗΠΑ-Κύπρου, έδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε απαντητική επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στις 14 Μαϊου.

Μόλις 10 μέρες πριν τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και με δεδομένη την εμμονή του Τούρκου Προέδρου στην θέση για λύση δύο κρατών, ο Αμερικανός Πρόεδρος τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον δηλώνει στον κ. Αναστασιάδη πως θα συνεχίσει αταλάντευτα να καλεί τον Τούρκο Πρόεδρο να “αναστρέψει” το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Υπέρ της επανένωσης

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ηγετική στάση, τη φιλία και τον σημαντικό ρόλο που η Κυπριακή Δημοκρατία διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και αναφέρει ότι αδημονεί να εργαστεί μαζί του για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν εκφράζει εκτίμηση για την ενημέρωση που είχε από τον κ. Αναστασιάδη με την επιστολή του στις 14 Μαΐου για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη και εκφράζει την ξεκάθαρη θέση για επανένωση της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Επίσης, χαιρετίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Για τα Βαρώσια

Σημαντικότατη αναφορά κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφέροντας τον ανησυχεί η μονομερής απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με τη στήριξη της Τουρκίας, για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων τον Οκτώβριο του 2020. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν και θα συνεχίσουν να καλούν για να αναστραφεί αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς και ότι θα αποθαρρύνουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει για εποικοδομητική τουρκική εμπλοκή στον επόμενο γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ. 

Καταλήγοντας, εκφράζει την επιθυμία του να συνεχίσει σύντονμα τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα