ΑΘΗΝΑ
03:29
|
25.04.2024
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργ,κ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι σταμάτησαν να κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους το 2014.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (3/6), ότι οι ΗΠΑ έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι σταμάτησαν να κατασκοπεύουν τους συμμάχους τους το 2014, μετά την αντίδραση του Όσλο για την υπόθεση αυτή.

Η Νορβηγία κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, τόνισε η Σόλμπεργκ, μετά από την αποκάλυψη προ ημερών στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού της Δανίας κατασκόπευε ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού της Νορβηγίας.

Μέλη του ΝΑΤΟ, Νορβηγία και Δανία, είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Η Δανία φιλοξενεί πολλούς βασικούς σταθμούς για υποθαλάσσια καλώδια διαδικτύου από και προς τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

«Χαίρομαι που οι Αμερικανοί εξέφρασαν με σαφήνεια ότι άλλαξαν την πρακτική τους το 2014 όσον αφορά την παρακολούθηση των συμμάχων και ότι θα συνεργαστούν με εμάς και άλλους για να κατανοήσουμε τι συνέβη», δήλωσε η Σόλμπεργκ στο πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Η Σόλμπεργκ είπε ότι συνομίλησε επίσης σήμερα με την Δανή ομόλογό της Μέτε Φρεντερίκσεν για την υπόθεση. «Της επανέλαβα ότι θεωρούμε την κατασκοπεία σε στενούς φίλους και συμμάχους απαράδεκτες και περιττές», είπε η Σόλμπεργκ.

Λίγες ώρες πριν, ο υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας Φρανκ Μπάκε-Γένσεν ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του είχε συνάντηση με την αμερικανική πρεσβεία στο Όσλο «όπου καταστήσαμε σαφές ότι η κατασκοπεία των συμμάχων είναι απαράδεκτη και περιττή».

Πηγές: Reuters, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα