ΑΘΗΝΑ
05:09
|
20.04.2024
Ο αμφιλεγόμενος ακτιβιστής προχώρησε σε αναπάντεχες αποκαλύψεις για τη δράση του εντός και εκτός Λευκορωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΟΝΤ της Λευκορωσίας ο, κατά τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ «αγωνιστής δημοσιογράφος» και κατά τα περισσότερα ρωσόφωνα «νεοναζί ακτιβιστής», Ρομάν Προτασέβιτς, προχώρησε σε αναπάντεχες αποκαλύψεις για τη δράση του εντός και εκτός Λευκορωσίας, οι οποίες ανατρέπουν πλήρως το έως τώρα κυρίαρχο «αφήγημα».

Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι σχεδιαζόταν απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της χώρας Λουκασένκο και πραξικοπηματικού τύπου ανατροπή της εξουσίας στη χώρα, ενώ ο ίδιος δρούσε ως συνδετικός κρίκος με την ομάδα της εγκατεστημένης στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια. Είπε μάλιστα ότι πολλοί τρομοκρατικοί ενεργοί πυρήνες υπάρχουν ακόμη στο έδαφος της Λευκορωσίας και δεν έχουν ανακαλυφθεί τα κρησφύγετά τους.

Ο πρώην διευθυντής του αντιπολιτευόμενου δικτυακού μέσου ΝΕΧΤΑ είπε ότι συνεργάζεται με τους ανακριτές και ότι έχει ομολογήσει την ενοχή του για σειρά παράνομων πράξεων, ενώ κατονόμασε ως ύποπτο για την προβοκάτσια με την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair
από την Αθήνα στο Βίλνιους τον Ντανιίλ Μπογκντανόβιτς, στέλεχος του επιτελείου της Τιχανόφσκαγια. Νωρίτερα, ο Προτασέβιτς είχε καταγραφεί σε βίντεο της ανάκρισης να αποκαλύπτει ότι είχε συγκρουστεί με τον Μπογκντανόβιτς, τελευταία φορά στην Ελλάδα, ότι εκείνος γνώριζε τις ακριβείς μετακινήσεις του και πιθανότατα τον «έδωσε» στις λευκορωσικές Αρχές.

Αναφερόμενος στην άσκηση δίωξης εναντίον του στη λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ για εγκλήματα και επιθέσεις εναντίον αμάχου πληθυσμού, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο «θα έχει επαρκή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, ώστε να μην τον παραδώσει». Ο νεαρός ακτιβιστής χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του» την μετάβαση του στην Ανατολική Ουκρανία το 2014 και την ένταξή του στις παρακρατικές νεοναζιστικές μονάδες «Αζόφ», πράγμα για το οποίο δήλωσε ότι «ειλικρινά λυπάται».

Ο Προτασέβιτς δήλωσε στην ειδική πολιτική εκπομπή με τον ίδιο ως κεντρικό ήρωα ότι αναγνωρίζει την ευθύνη του για την παραβίαση του άρθρου 342 του ποινικού κώδικα της Λευκορωσίας για οργάνωση μαζικών ταραχών, οι οποίες καθοδηγούνταν έξωθεν μέσω κοινωνικών δικτύων και λογαριασμούς chat, με τους οποίους γινόταν ο συντονισμός. Ωστόσο αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το δίκτυο «Μαύρη λίστα της Λευκορωσίας», με το φέρεται ότι συνεργαζόταν η Ρωσίδα υπήκοος και συντροφός του Σοφία Σαπέγκα, η οποία επίσης έχει συλληφθεί στη Λευκορωσία. Η «Μαύρη Λίστα» ειδικεύεται στη δημοσίευση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων στελεχών των σωμάτων ασφαλείας της Λευκορωσίας και των οικογενειών τους με ύποπτη προέλευση και προφανή σκοπό τον εκφοβισμό τους και τη μεγέθυνση της κοινωνικής κατακραυγής εναντίον τους.

Ο αμφιλεγόμενος ακτιβιστής αποκάλυψε ότι στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης υπάρχουν πολλές διαφωνίες και ότι ο ίδιος είχε εδώ και μήνες προβληματιστεί με την κατάσταση αυτή, είχε καταλάβει ότι έχει εμπλακεί σε «βρώμικα πολιτικά παιχνίδια» και μάλιστα ονειρευόταν ότι επιστρέφει στο Μινσκ. Καταλήγοντας βουρκωμένος στη συνέντευξή του, ο Προτασέβιτς δήλωσε ότι δεν θέλει να εμπλακεί πλέον στην πολιτική και ελπίζει ότι θα κατορθώσει να διορθώσει τα πάντα και να ζήσει μια κανονική ζωή, να αποκτήσει οικογένεια και παιδιά και «να πάψει να φεύγει κυνηγημένος από κάτι».

Στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης έχουν υποστηρίξει ότι ο Προτασέβιτς βασανίζεται κατά τη διάρκεια της κράτησής του ή του έχουν χορηγηθεί κατασταλτικές της συνείδησης φαρμακευτικές ουσίες. Ωστόσο ο ίδιος ο Προτασέβιτς δείχνει σε όλα τα έως τώρα βίντεο σε καλή φυσική κατάσταση και ο τρόπος της ομιλίας του στα ρωσικά έχει φυσιολογικό ειρμό. 

Η αποψινή συνέντευξη Προτασέβιτς έχει προκαλέσει σάλο στο ρωσόφωνο Διαδίκτυο και εφόσον ο συλληφθείς επιμείνει στις δηλώσεις του, εκθέτει ανεπανόρθωτα την φερόμενη να καθοδηγείται από το εξωτερικό λευκορωσική αντιπολίτευση, αλλά και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες υιοθέτησαν την πιο βολική για τις ίδιες εκδοχή των πραγμάτων και ουσιαστικά εφαρμόζουν αεροπορικό αποκλεισμό σε μια χώρα της Ευρώπης, χωρίς προηγουμένως να διερευνηθεί πλήρως το ύποπτο περιστατικό με την πτήση της Ryanair.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ζαχάροβα: Με αφορμή την 25η Μαρτίου εγκαλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για επιθετική ρωσοφοβία

«Είναι λυπηρό που αντί να στείλουμε φιλικές ευχές για την εθνική εορτή, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε στην Αθήνα τα στοιχειώδη μαθήματα της ιστορίας».
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα