ΑΘΗΝΑ
13:10
|
19.04.2024
Πάνω από 7.500 άνθρωποι συμμετείχαν στην φετινή "παρέλαση υπερηφάνειας" το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαφορετικός αέρας και ατμόσφαιρα επικράτησε το απόγευμα σήμερα στην Ιερουσαλήμ!

Πριν καλά-καλά περάσουν 10 μέρες από την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρίας Χαμάς-Ισραήλ στις 21 Μάη χιλιάδες Ισραηλινοί γέμισαν τους δρόμους της Ιερουσαλήμ με την χαρακτηριστικά πολύχρωμη σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου, πραγματοποιώντας (όπως κάνουν κάθε χρόνο από το 2002) την παρέλαση υπερηφάνειας (Gay Parade) για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και τον τερματισμό της βίας και κάθε μορφής διάκρισης εξαιτίας της σεξουαλικής επιλογής και ταυτότητας.

H παρέλαση χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία λόγω των απειλών που είχαν διατυπώσει εξτρεμιστές και της δολοφονικής επίθεσης που είχε σημειωθεί το 2015.

Στις 30 Ιουλίου 2015, η 16χρονη Σίρα Μπάνκι έχασε τη ζωή της όταν δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι, στη διάρκεια της παρέλασης, από έναν φανατικό υπερορθόδοξο Εβραίο, που είχε, επίσης, τραυματίσει άλλους έξι ανθρώπους. Έκτοτε, η εκδήλωση πραγματοποιείται με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η εκδήλωση, που είχε ματαιωθεί τον περασμένο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού,εκτιμάται πως συγκέντρωσε μεταξύ 5.000 και 8.000 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές, κρατώντας τις σημαίες με το ουράνιο τόξο, πλακάτ και μπαλόνια, ήταν πλαισιωμένοι από 3.000 αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί ακόμη και στις στέγες κτιρίων κατά μήκος της πορείας.

Απαγόρευσαν, επίσης, στους κατοίκους των κτιρίων, στη διαδρομή της παρέλασης, να βγουν από τα σπίτια τους, ενώ ένα ελικόπτερο ίπταντο πάνω από το κέντρο της πόλης.

Ακροδεξιές οργανώσεις είχαν απευθύνει κάλεσμα για αντι-διαδήλωση και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις πριν από την έναρξη της πορείας, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι απειλούσαν την ομαλή διεξαγωγή της.

Η σημερινή πορεία ξεκίνησε με μια τελετή στη μνήμη της Σίρας Μπάνκι.

Παρών στην παρέλαση υπερηφάνειας ήταν και ο πρέσβης της ΕΕ στο Ισραήλ, Emanuele Giaufret.

Το πρωί, η αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε δύο 17χρονους, που είχαν κολλήσει αφίσες εναντίον της πορείας στο κέντρο της Ιερουσαλήμ τη νύχτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα