Μειωμένες αντοχές στα παζάρια φαίνεται πως έχει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Οι προσπάθειες για την θέσπιση ενός διεθνούς εταιρικού φόρου φαίνεται πως του δίνουν το καλύτερο πρόσχημα για να κατεβάσει και άλλο τον πήχη της προεκλογικής υπόσχεσης για αύξηση του φόρου των μεγάλων εταιριών από το 21% στο 28%.
Τώρα, το πιθανότερο σενάριο που αναφέρουν πληροφορίες αμερικανικών δικτύων, είναι η μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% με αφορμή τις προσπάθειες που καταβάλλονται μεταξύ ισχυρών οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) να θεσπίσουν έναν ελάχιστο διεθνή φόρο σε ξένες εταιρίες και πανίσχυρες πολυεθνικές που σήμερα δεν πληρώνουν παρά ψίχουλα σε σχέση με τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν.
Παράλληλα η κυβέρνηση Μπάιντεν σύμφωνα με αποψινές δηλώσεις της υπουργού Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, φαίνεται ιδιαίτερα δεκτική στις πιέσεις των Ρεπουμπλικάνων για μείωση του αρχικού σχεδίου εκσυγχρονισμού των υποδομών στις ΗΠΑ από τα 1,7 τρις σε ένα τρισ. δολάρια.Ο λόγος φέρεται πως είναι το γεγονός πως η κυβέρνηση ανακάλυψε ένα κονδύλι ύψους 700 δισ. δολαρίων που προοριζόταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε.
Ας επισημανθεί δε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αρχικά φιλοδοξούσε να δοθούν 2,3 τρισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών στο πλαίσιο αντιμετώπισης της γεωπολιτικής πρόκλησης που συνιστούν ανταγωνιστές των ΗΠΑ όπως είναι η Κίνα και η Ρωσία.
Το μόνο σίγουρο είναι πως το σκληρό παζάρι της κυβέρνησης Μπάιντεν τόσο εντός ΗΠΑ (με τους Ρεπουμπλικάνους στο κογκρέσο), όσο και εκτός ΗΠΑ (στο πλαίσιο του G7 ή διεθνών οργανισμών) θα συνεχιστεί.