ΑΘΗΝΑ
11:58
|
06.05.2024
Ένα παχύ και γλοιώδες στρώμα μολυσματικής "θαλάσσιας βλέννας" εξαπλώνεται στην Θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί την ιχθυοπανίδα, την αλιεία και τον τουρισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα παχύ, γλοιώδες στρώμα της λεγόμενης “θαλάσσιας βλέννας” εξαπλώνεται στην Θάλασσα του Μαρμαρά στα νότια της Κωνσταντινούπολης, απειλώντας τη θαλάσσια ζωή αλλά και την αλιευτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, που επικαλούνται Τούρκους επιστήμονες, η βλέννα που κατευθύνεται προς το Αιγαίο Πέλαγος, υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα.

Οι επιστήμονες σύμφωνα με το Reuters λένε ότι η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της οργανικής ύλης στο σημείο, η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να ανθίσει όταν υπάρχουν πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία συστατικά στο θαλασσινό νερό.

“Η κατάσταση της Θάλασσας του Μαρμαρά είναι το αποτέλεσμα αυτού που έκαναν οι άνθρωποι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των οικιακών απορριμμάτων και της ρύπανσης”, δήλωσε ο σκηνοθέτης Tahsin Ceylan, ο οποίος δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο της θαλάσσιας μύτης.

Η βλέννα που αποτελείται από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη, σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα.

Η μολυσματική βλέννα που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, επιρεάζει την αλιεία αλλά και τον τουρισμό και απειλεί με αφανισμό την ιχθυοπανίδα .

Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση της βλέννας είναι προς το Αιγαίο.

vlenna_3

Ο υδροβιολόγος Levent Artuz προειδοποίησε ότι τέτοια οικολογικά προβλήματα θα συνεχιστούν αν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά των ανθρώπων.

“Όσο συνεχίζουμε με αυτές τις πρακτικές, δεν έχει νόημα να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε καταστροφές όπως αυτό”, είπε, επισημαίνοντας την αυξημένη ρίψη λυμάτων στα ύδατα τα τελευταία χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα