ΑΘΗΝΑ
18:26
|
02.05.2024
Οι δότες δήλωναν "ανίψια" και οι λήπτες "θείοι" προκειμένου να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής που προβλέπει ο βουλγαρικός νόμος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

To υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας αποκάλυψε την Πέμπτη (3/6) ότι υπό την πρώην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, δημόσιο νοσοκομείο παρέκαμψε τη λίστα αναμονής και προχώρησε σε 14 τουλάχιστον παράνομες μεταμοσχεύσεις οργάνων σε πλούσιους πολίτες της χώρας.

Οι δότες που δήλωσαν ότι ήταν “μακρινοί συγγενείς” (συνήθως ανίψια) των ευκατάστατων “συγγενών” τους, ήταν φτωχοί άνθρωποι που έφτασαν στη Βουλγαρία από την Ουκρανία και τη Μολδαβία προκειμένου να προσφέρουν το μόσχευμά τους στους πλούσιους “θείους” τους.

Όλες οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, καθώς ο βουλγαρικός νόμος προβλέπει ότι για να πραγματοποιηθεί μια μεταμόσχευση εκτός λίστα αναμονής, ο δότης και ο λήπτης του οργάνου θα πρέπει να είναι συγγενείς.

Ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατάφερε να προχωρήσει στην κορυφή της λίστας αναμονής κι έτσι έκανε μεταμόσχευση ήπατος με αυτή την μέθοδο.

Αν και υπήρχαν εδώ και καιρό υποψίες σχετικά με τις παράνομες μεταμοσχεύσεις στη χώρα, είναι η πρώτη φορά που τέτοιες πρακτικές επιβεβαιώθηκαν από την κυβέρνηση. Παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες από το υπουργείο για τον διεθνή αντίκτυπο που θα μπορούσε έχει το θέμα.

Ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Stoycho Katsarov, δήλωσε χθες Πέμπτη, ότι έπαυσε τη διοίκηση του VIP Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Lozenets, πρώην Kρατικού Νοσοκομείου, για τις παράνομες μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2019 -2021.

Ο υπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι την περίοδο 2019 -2021 το νοσοκομείο πραγματοποίησε 14 μεταμοσχεύσεις νεφρών από ζωντανούς δότες, με όλους τους δωρητές να είναι νέοι από την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ οι αποδέκτες ήταν πολίτες του Ομάν, του Ισραήλ και άλλων χωρών.

Έγγραφα σχετικά με τις φερόμενες ως παράνομες μεταμοσχεύσεις θα παρασχεθούν στην αστυνομία καθώς υπάρχουν υποψίες ότι οι δωρητές και οι παραλήπτες δεν ήταν συγγενείς, δήλωσε ο υπουργός.

Το ίδιο νοσοκομείο παραβίασε επίσης τον νόμο όταν πραγματοποίησε μεταμόσχευση από νεκρό δότη τον Απρίλιο. Αντί να μεταμοσχευθεί το όργανο στον πρώτο ασθενή της λίστας αναμονής, δόθηκε στον τέταρτο στη σειρά λήπτη, ο οποίος κατείχε πολύ υψηλή θέση στην κρατική διοίκηση, αποκάλυψε ο υπουργός, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή: euractiv.com/, intellinews.com/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα