ΑΘΗΝΑ
00:52
|
03.05.2024
Ο φάκελος της υπόθεσης Μπάμπις στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή ΕΙσαγγελία, αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σύγκρουση συμφερόντων για την οποία κατηγορείται ο Τσέχος πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις ως ιδιοκτήτης επιχειρηματικού ομίλου, θα εξεταστεί από τη νέα Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία άρχισε να εργάζεται την 1η Ιουνίου, ανέφερε την Πέμπτη (3/6) εισαγγελέας της Πράγας.

Ο φάκελος της υπόθεσης “στάλθηκε στη νέα (Ευρωπαϊκή) Εισαγγελία”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εισαγγελέας Μπόρις Χάβελ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αρμόδια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα ελέγχει πρωτίστως την αποτροπή καταχρήσεων και διασπάθισης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, των 750 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού σχεδίου που θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πως ο διπλός ρόλος του Αντρέι Μπάμπις, ως πρωθυπουργού και ταυτόχρονα ιδιοκτήτη του ομίλου Agrofert (αγροδιατροφικά προϊόντα, χημικά, ΜΜΕ), έχει “άρωμα” σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο 66χρονος Μπάμπις, ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία, αρνείται πως υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων και ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόμεμπτη πράξη και διαβεβαίωσε πως μετέφερε τον Agrofert σε δύο καταπιστεύματα για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων, συμμορφούμενος με τον νόμο κατά της διαφθοράς, που έχει βαπτιστεί “νόμος Μπάμπις” από αρκετούς. Ωστόσο, δημόσια έγγραφα τεκμηριώνουν πως παραμένει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ομίλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, τονίζοντας πως ο κ. Μπάμπις ασκεί “αποφασιστική επιρροή στα δύο καταπιστευματικά ταμεία”.

“Οι εταιρείες του ομίλου δεν έπρεπε να λάβουν επιχορηγήσεις” από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκρινε η Κομισιόν. Όλες οι ενισχύσεις και οι επιχορηγήσεις που τους δόθηκαν μετά τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ο κ. Μπάμπις μετέφερε την ιδιοκτησία του Agrofert στα καταπιστεύματα, θα πρέπει να θεωρηθούν παράτυπες, πρόσθεσε.

Στην έκθεση διατυπώθηκε επίσης η κρίση πως πρέπει να επιστραφεί το 100% των ποσών που χορηγήθηκαν στον όμιλο Agrofert μετά το 2017.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ενισχύσεις και επιχορηγήσεις 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, ο Μπάμπις ξεπέρασε την Πέμπτη, πρόταση μομφής που κατέθεσε σε βάρος του η αντιπολίτευση, επικαλούμενη τη σύγκρουση συμφερόντων που του προσάπτεται και την αποτυχία της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση την πανδημίας.

Αλλά, η πρόταση υποστηρίχθηκε από μόλις 89 βουλευτές, πολύ λιγότερους από τους 101 που απαιτούνταν για να εγκριθεί στο τσεχικό κοινοβούλιο των 200 εδρών.

Ακόμα κι αν ο Αντρέι Μπάμπις έχανε στην ψηφοφορία, ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, σύμμαχος του λαϊκιστή πρωθυπουργού, είχε ξεκαθαρίσει πως θα τον διατηρούσε στο αξίωμα ως τις εκλογές της 8ης και της 9ης Οκτωβρίου.

Χθες, τοποθετούμενος ενώπιον της τσεχικής εθνικής αντιπροσωπείας, ο κ. Μπάμπις καταφέρθηκε εναντίον της Ε.Ε.: “Κανένας ξένος δεν θα χώσει τη μύτη του εδώ πέρα” είπε προσθέτοντας: “Δεν θέλουμε να μας κυβερνάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Έκρινε ακόμα πως οι Τσέχοι δεν θέλουν ούτε “οικοφανατικό πειρατιστάν”, αναφερόμενος στο κόμμα των Πειρατών, που έχει συμμαχήσει με το κόμμα των Δημάρχων και των Ανεξάρτητων και φέρεται να οδεύει να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα