ΑΘΗΝΑ
18:06
|
26.04.2024
“Ο νέος συνασπισμός δεν θα είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο. Η ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη θα συνεχιστεί”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πώς βλέπουν οι Παλαιστίνιοι τη διαφαινόμενη αλλαγή στην ηγεσία του Ισραήλ; Τι σημαίνει για τους κατοίκους της Γάζας το τέλος της ηγεμονίας Νετανιάχου; Ο βρετανικός “Γκάρντιαν” (Guardian) μίλησε με Παλαιστίνιους για τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ. “Είναι το τέλος της ζοφερής εποχής Νετανιάχου”, λέει ο 44χρονος ψυχολόγος Καρίμ Χασανιάν από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ακόμα μετράει τις πληγές της από τους πρόσφατους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων. Ο Καρίμ σπεύδει να προσθέσει: “Και είναι η αρχή μιας νέας ζοφερής εποχής. Ο νέος συνασπισμός δεν θα είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο. Η ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη θα συνεχιστεί. Δεν πρόκειται να δούμε σύντομα το τέλος της ισραηλινής κατοχής”.

Στο ρεπορτάζ του ο “Γκάρντιαν” αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ακόμα απομακρύνουν μπάζα και τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι βομβαρδισμοί των 11 ημερών. “Ήταν και παραμένει περίπλοκο το πώς οι Παλαιστίνιοι στα κατεχόμενα εδάφη αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ. Χωρίς το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, οι Παλαιστίνιοι που ζουν στις κατεχόμενες περιοχές δεν έχουν φωνή για τις εξελίξεις στο Ισραήλ, οι οποίες όμως επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη ζωή τους”, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Από τη Γάζα έως τη Δυτική Όχθη οι απόψεις ποικίλουν για το τι θα αλλάξει ή δεν θα αλλάξει μετά τον πιθανό σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού που βάζει τέλος στην 12ετή εξουσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να ανεβαίνει στην εξουσία μια αριστερή κυβέρνηση”, σημειώνει ο 44χρονος Παλαιστίνιος ψυχολόγος και προσθέτει, “αλλά δεν σταμάτησαν οι εποικισμοί, ούτε οι διώξεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα”. Οι Παλαιστίνιοι δεν κρύβουν επίσης τον προβληματισμό τους για τη συμμετοχή του αραβικού μετριοπαθούς κόμματος “Ρά’αμ” του Μανσούρ Αμπάς στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

“Είναι περίεργο ότι ο Μανσούρ Αμπάς είναι μέρος αυτού του συνασπισμού”, επισημαίνει ο Χασανιάν και συμφωνεί μαζί του και ο 37χρονος δάσκαλος από τη Γάζα, Μπασέμ αμπού Σανάμπ: “Χαίρομαι που ο εγκληματίας Νετανιάχου δεν θα είναι πια στην εξουσία. Αλλά ο Νταφτάλι Μπένετ και ο Γιαίρ Λαπίντ δεν είναι δύο ηγέτες, οι οποίοι μπορούν να φέρουν μια πραγματική αλλαγή στις σχέσεις του Ισραήλ με εμάς του Παλαιστίνιους”. Συμπληρώνει, “τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Η αντιπαράθεση με τις κατοχικές δυνάμεις θα συνεχιστεί ασχέτως του ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η ισραηλινή πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους δεν αλλάζει”.

Το τι συμβαίνει στο Τελ Αβίβ δεν απασχολεί τους πάντες στη Γάζα. Όπως για παράδειγμα η 36χρονη Λατίφα αλ-Ναφάρ, νοικοκυρά και μητέρα, η οποία δήλωσε στον “Γκάρντιαν”: “Δεν παρακολουθώ τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ. Δεν με ενδιαφέρει το ποιος είναι στην εξουσία. Δεν γνωρίζω τον κ. Μπένετ, ούτε τον κ. Λαπίντ. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η ζωή μου εδώ. Ζούμε σε καθεστώς κατοχής αναρίθμητα χρόνια. Η ζωή μας έχει γίνει δύσκολη. Η κατοχή δεν ξεκίνησε με τον Νετανιάχου αλλά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ζητούμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Δεν με νοιάζει ποιος θα τις φέρει, το μόνο που θέλω είναι ειρήνη”.

Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα των Παλαιστινίων και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. Ο 62χρονος, Τζαμάλ αλ Χατίμπ, καθηγητής του πανεπιστημίου Αλ-Κουντς λέει στους Βρετανούς δημοσιογράφους: “Από μια κυβέρνηση ακραίας δεξιάς πάμε σε μια ακόμα πιο ακραία δεξιά κυβέρνηση. Ωστόσο, μια μικρή χαρά για την έξοδο του Νετανιάχου τη νιώθουμε. Πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια μικρή νίκη της δικής μας αντίστασης απέναντι στις κατοχικές δυνάμεις”. Για το μέλλον της Παλαιστίνης ο καθηγητής υπογραμμίζει: “Μόνο εμείς με τους αγώνες μας, την αποφασιστικότητά μας και την ενότητά μας μπορούμε να αλλάξουμε την ισραηλινή πολιτική. Δεν υπολογίζουμε στο ποιος είναι στην εξουσία γιατί η ιστορία έχει αποδείξει πως είναι όψεις του ίδιου νομίσματος”.

Ο Αμπού Άσαντ Μουταΐρ, 55 ετών, ζει στον προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια και λέει: “Είμαι χαρούμενος που φεύγει ο Νετανιάχου και αυτό που με κάνει ακόμα πιο χαρούμενο είναι ότι η δική μας αντίσταση οδήγησε στην πτώση του”. Ωστόσο, προσθέτει, “ο εποικισμός και η υφαρπαγή των σπιτιών και της γης μας θα συνεχιστεί. Όσο η διεθνής κοινότητα δεν πιέζει το Ισραήλ, τίποτα δεν θα αλλάξει”.  

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα