ΑΘΗΝΑ
04:49
|
19.04.2024
Ανησυχία και για το “Παλατάκι”, το οποίο ενδέχεται να μετατραπεί σε κλαμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η δημοτική αρχή της Καλαμαριάς ζητώντας την ακύρωση της απόφασης για την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας της Αρετσούς αλλά και το “πάγωμα” του σχετικού δημόσιου διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορά την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την 35χρονη παραχώρηση και εκμετάλλευσή της.

Η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας στην Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη, όπως και οι πληροφορίες ότι το επονομαζόμενο “Παλατάκι” θα παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε ιδιώτες, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για ξεπούλημα του θαλάσσιου μετώπου της περιοχής.

Σύμφωνα με την “Αυγή” ο ιδιώτης θα αποκτήσει ένα παραθαλάσσιο “φιλέτο” γης 79 στρεμμάτων, που σήμερα είναι δημόσιος χώρος και το οποίο μπορεί να τσιμεντοποιήσει με την ανέγερση υπερπολυτελών κατοικιών, εμπορικού κέντρου κ.λπ., ενώ δεν προβλέπεται καν η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη συγκεκριμένη έκταση.

Παράλληλα ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει, εκτός των άλλων, αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη έως και 30 μέτρα μήκος, από 242 που είναι σήμερα σε 388.

Η διοίκηση του Δήμου Καλαμαριάς ζητάει από την κυβέρνηση να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών, και ότι η επένδυση δεν θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον. Στην προσφυγή που κατέθεσε στο ΣτΕ χαρακτηρίζει τη σχετική προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ “μη νόμιμη και ακυρωτέα”, διότι δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τη χαρακτηρίζει επίσης “αντισυνταγματική” διότι “εκδόθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 παρ. 1 του συντάγματος, διότι με την έναρξη εκτέλεσης εργασιών ως εκτέλεση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε με αυτή ενδέχεται να επέλθει δυσμενέστατη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον της περιοχής και σε κάθε περίπτωση παραβιάζεται το περιβαλλοντικό κεκτημένο και η φέρουσα ικανότητα της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά περιοχής και ως εκ τούτου πρέπει να ακυρωθεί”.

Έντονη είναι και η ανησυχία των πολιτών για την τύχη του κτιρίου του “κυβερνείου” ή Παλατάκι, μετά και τις πληροφορίες ότι θα δοθεί σε ιδιώτες για να γίνει κλαμπ. Χθες μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών “Σώστε το Παλατάκι” παρέδωσαν στην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την οποία ζητούν “να ξαναγίνει ένας όμορφος και χρήσιμος χώρος για την ευρύτερη περιοχή”.

“Ένας ξεχωριστός χώρος πολιτισμού, φιλοξενίας εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, χώρος έναρξης συνεδρίων, χώρος απονομής βραβείων, χώρος υποδοχής προσκεκλημένων και ασφαλώς να στεγάσει τα γραφεία του κ. πρωθυπουργού, του κ. περιφερειάρχη, της ΠΕΔ”, προσθέτουν.

Πηγή: Αυγή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα