ΑΘΗΝΑ
23:56
|
03.05.2024
Η Τσόου Χανγκ Τουνγκ συνελήφθη για διοργάνωση “παράνομης συνάθροισης”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνελήφθη από την αστυνομία ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευομένου υπέρ των μεταρρυθμίσεων κινήματος του Χονγκ Κονγκ ανήμερα της 32ης επετείου από την εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν. Η Τσόου Χανγκ Τουνγκ είναι αντιπρόεδρος της “Συμμαχίας για το Χονγκ Κονγκ”, η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ολονυχτίες μνήμης για τα θύματα της καταστολής της εξέγερσης στο Πεκίνο. Συνελήφθη με την κατηγορία της διοργάνωσης και προώθησης “παράνομης συνάθροισης”.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ απαγορεύει την εκδήλωση μνήμης για την πλατεία Τιενανμέν επικαλούμενη τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.  Αξίζει να σημειωθεί πως το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο είναι οι μόνες δύο περιοχές εντός της κινεζικής επικράτειας που μπορούν να τιμούν με εκδηλώσεις τα θύματα των αιματηρών διαδηλώσεων του 1989. Ωστόσο, φέτος και στο Μακάο οι αρχές απαγόρευσαν την ολονυχτία με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του τοπικού ποινικού δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, AFP, η Τσόου Χανγκ Τουνγκ συνελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από το γραφείο της από αστυνομικούς με πολιτικά. Οι αστυνομικοί έβαλαν την ακτιβίστρια σε ένα μαύρο σεντάν, αναφέρει το AFP.

Μιλώντας στο BBC πριν από τη σύλληψή της η κ. Τσόου, η οποία είναι δικηγόρος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένη για το αναπόφευκτο. “Είμαι προετοιμασμένη για τη σύλληψή μου. Έτσι είναι το Χονγκ Κονγκ τώρα. Εάν αγωνίζεσαι για τη δημοκρατία σε ένα απολυταρχικό καθεστώς, η σύλληψη είναι κάτι το αναπόφευκτο. Ας γίνει. Είμαι έτοιμη να πληρώσω το τίμημα του αγώνα για τη δημοκρατία”.

Μετά την απαγόρευση η “Συμμαχία για το Χονγκ Κονγκ” έκανε γνωστό ότι τελικά δεν θα οργανώσει την ολονυχτία. Η κυρία Τσόου όμως είπε στον Τύπο πως προσωπικά σχεδίαζε να πάει στο πάρκο της Βικτώριας το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να εκπροσωπεί κάποιον πέρα από τον εαυτό της. Η τελετή που σχεδιαζόταν να γίνει το 2020 είχε επίσης απαγορευθεί εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αψηφήσει την εντολή των αρχών και η συγκέντρωση εκείνη είχε οδηγήσει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος 24 προσωπικοτήτων του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Κατά την εφημερίδα South China Morning Post, ίσως γίνουν κι άλλες συλλήψεις.

Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την εφαρμογή του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος τιμωρεί τέσσερα είδη παραβάσεων: αποσχιστική δράση, ανατρεπτική δράση, τρομοκρατία και συνωμοσία με εξωτερικές και ξένες δυνάμεις. Οι δράστες σοβαρών παραβάσεων τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης από 10 ετών έως και ισόβια. Από τον περασμένο που ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή έχουν συλληφθεί περίπου 100 άτομα.

“Είναι η πρώτη 4η Ιουνίου με τον Νόμο για την Εθνική Ασφάλεια σε ισχύ. Πολλοί αναρωτιούνται αν η ετήσια ολονυχτία θα εξαφανιστεί. Για περισσότερα από 30 χρόνια αντιστεκόμαστε. Είναι λίγο ή πολύ στο DNA των ανθρώπων του Χονγκ Κονγκ”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσόου λίγο πριν από τη σύλληψή της στο BBC.

Η Ουάσινγκτον αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της πλατείας Τιενανμέν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέτισε χθες Πέμπτη φόρο τιμής στη μνήμη των κινέζων διαδηλωτών που είχαν σκοτωθεί στην αιματηρή καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, αξιώνοντας να υπάρξει “διαφάνεια” από το Πεκίνο για τα γεγονότα.

“Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στέκουν στο πλευρό του λαού της Κίνας που ζητά από την κυβέρνησή του να σέβεται τα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα”, αναφέρει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υπογράφεται προσωπικά από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον Άντονι Μπλίνκεν. “Αποτίνουμε φόρο τιμής σε όσους σκοτώθηκαν πριν από 32 χρόνια, καθώς και στους γενναίους ακτιβιστές που συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σήμερα αψηφώντας τη συνεχιζόμενη καταστολή από την κυβέρνηση” στο Πεκίνο, προστίθεται στο κείμενο.

Ο κ. Μπλίνκεν απαίτησε επίσης από την Κίνα “διαφάνεια” και να δώσει “πλήρη απολογισμό όσων σκοτώθηκαν, συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν” στη διάρκεια της καταστολής της κινητοποίησης στην Τιενανμέν, που είχε αποτέλεσμα κατά διάφορες εκτιμήσεις να σκοτωθούν εκατοντάδες, πιθανόν ακόμη και πάνω από χίλιοι διαδηλωτές.

Η Ουάσινγκτον επιδίδεται κάθε χρόνο σε αυτή τη διπλωματική άσκηση στην επέτειο της συντριβής από τις αρχές της Κίνας του κινήματος που αξίωνε περισσότερη δημοκρατία από το Κομμουνιστικό Κόμμα στην πασίγνωστη πλατεία του Πεκίνου.

Φέτος ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε πως βλέπει “μια ηχώ” των διαδηλώσεων της Τιενανμέν στον “αγώνα και τη δημοκρατία και την ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ”, όπου “η ολονυχτία για να τιμηθούν τα θύματα της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν απαγορεύθηκε από τις τοπικές αρχές”.

Πηγή: BBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα