ΑΘΗΝΑ
18:38
|
26.04.2024
Με δράσεις αλλά και με πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, τιμούν αυτό το σαββατοκύριακο οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με δράσεις που αφορούν τη φύση και την προστασία της, αλλά και με πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, τιμούν αυτό το σαββατοκύριακο οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6). Σε όλες τις περιπτώσεις οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες που ανέλαβαν την οργάνωση, έχουν φροντίσει ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας από τον κορονοϊό.

Ο δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού ανοίγει και πάλι τις πόρτες του ανανεωμένου Οικολογικού Πάρκου (έκτασης 2.500 στρεμμάτων) 29 χρόνια μετά τα εγκαίνιά του και καλεί τους δημότες να γεμίσουν μια τσάντα με εφημερίδες, μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και να τα πάνε στους κάδους ανακύκλωσης εντός του πάρκου. Στη συνέχεια θα προωθηθούν στη «Γωνία των κατασκευών» για δημιουργίες με ανακυκλωμένα υλικά.

Ειδικά τα παιδιά θα μπορέσουν παίζοντας να ενημερωθούν για διάφορες δραστηριότητες, όπως το πρόγραμμα «Νερό», όπου θα παίξουν και θα μάθουν για τη σπουδαιότητα του νερού, «Δάσος και Ζώα» με κουκλοθέατρο για τα ζώα του δάσους, «Ενέργεια» με πειράματα για το τι είναι ενέργεια και πως επιτυγχάνεται η αειφόρος ανάπτυξη, «Ανακύκλωση – Επαναχρησιμοποίηση – Κομποστοποίηση», όπου θα ενημερωθούν σχετικά με ανακύκλωση υλικών, ένα διαδραστικό πρόγραμμα ζωγραφικής για το περιβάλλον και Έκθεση έργων με θέμα το περιβάλλον, από τους μαθητές που συμμετέχουν στα προγράμματα ζωγραφικής της ΔΗ.ΚΕ.ΦΙ.Ψ.

Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας διοργανώνει την Κυριακή εθελοντικό καθαρισμό του Άλσους της πόλης και της λίμνης του.

Ο δήμος Παπάγου-Χολαργού διοργανώνει διήμερο δράσεων σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες και με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών. Το Σάββατο καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου στο Αθλητικό Κέντρο Παπάγου και καθαρισμό του Υμηττού στο ύψος της Αγίας Ελεούσας. Την Κυριακή καθαρισμό στα άλση «Οδυσσέα Ελύτη» και «Γεωργίου Σεφέρη» και στον χώρο πίσω από το σχολικό συγκρότημα Παπάγου.

Ο δήμος Αγίας Παρασκευής και η Ομάδα Εθελοντών Νεολαίας θα προβούν την Κυριακή σε μια συμβολική δράση. Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της πλατείας Αγίου Ιωάννη θα φυτεύσουν καλλωπιστικά λουλούδια, ενώ θα βαφτούν σε έντονα χρώματα οι κερκίδες και το σιντριβάνι και θα γίνει τοποθέτηση νέων καθιστικών.

Ο δήμος Χαλανδρίου γιορτάζει την ημέρα στη Ρεματιά με την εικαστική παρέμβαση-δρώμενο «Ελεύθερος ως Ποταμός» της δημιουργού Ειρήνης Παγώνη. Η δράση θα ξεκινήσει από το πλάτωμα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και θα επεκταθεί στην κοίτη της Ρεματιάς, όπου οι συμμετέχοντες θα τοποθετήσουν χίλιες μπλε παπαρούνες στα δέντρα, συνοδεία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου.

Ο δήμος Βριλησσίων διοργανώνει σήμερα πεζοπορία φροντίδας του δάσους Θεόκλητου και στην παραρεμάτιο διαδρομή. Αυτή τη νέα πεζοπορική διαδρομή στα Άνω Βριλήσσια σηματοδότησαν και κατέγραψαν ψηφιακά, μέλη της φυσιολατρικής κίνησης «ΒΡΙΛΗΣΣΟΣ» και η διάρκειά της υπολογίζεται στις 2,5 ώρες.

Στον δήμο Αμαρουσίου και με τη στήριξη της δημοτικής Αρχής, η εθελοντική ομάδα «Save Your Hood» διοργανώνει δράσεις καθαρισμού σε έξι γειτονιές. Στο δάσος Συγγρού, στο κτήμα Καρελά, στα Ηπειρώτικα και την παραρεμάτιο περιοχή, στο Άλσος Παραδείσου, στην παραρεμάτιο Κορυτσάς και στο πάρκο Τσαρούχη. Παράλληλα, διοργανώνεται και δράση εθελοντικού καθαρισμού με το σύνθημα «Γνωρίζω, Φροντίζω, Καθαρίζω τη γειτονιά μου».

Και στον δήμο Κηφισιάς διοργανώνεται δράση εθελοντικού καθαρισμού στα δάση του Κεφαλαρίου και του Οικολογικού Πάρκου Νέας Ερυθραίας, με τη συμμετοχή εθελοντών και δημοτών.

Κοινή δράση πραγματοποιούν ο δήμος Ιλίου και ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» και είναι προσανατολισμένη στην αναγκαιότητα αποκατάστασης των οικοσυστημάτων.

Στον δήμο Αιγάλεω θα πραγματοποιηθεί στο Άλσος της πόλης καθαρισμός και καλλωπισμός του, με την εθελοντική συμμετοχή προσκόπων, μαθητών και πολιτών.

Ο δήμος Αγίας Βαρβάρας διοργανώνει την Κυριακή μία εκστρατεία φροντίδας του αστικού περιβάλλοντος, με τη συμμετοχή εθελοντών για τον καθαρισμό και την περιποίηση του περιβάλλοντος χώρου των πολυκατοικιών, με στόχο την ανάδειξη της αξίας των δημόσιων χώρων ως καταφύγια αναψυχής και χαλάρωσης, κάτι που στις ημέρες της πανδημίας βρέθηκε στο επίκεντρο.

Ο δήμος Βύρωνα οργανώνει καθαρισμό και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών στην περιοχή του Κουταλά, με τη συμμετοχή μαθητών, προσκόπων, αθλητικών σωματείων και φορέων της πόλης.

Ο δήμος Νέας Σμύρνης και με όραμα μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, οργανώνει την δράση «Ο κύκλος των χαμένων πλαστικών», καλώντας τους δημότες να επισκεφτούν το Άλσος της πόλης από σήμερα έως και τις 11 Ιουνίου και να ρίξουν όλα τα πλαστικά μπουκάλια σ’ ένα μεγάλο γαλάζιο «ψάρι» που έχει τοποθετηθεί εκεί. Θα γίνεται ενημέρωση των επισκεπτών για όλα τα συστήματα ανακύκλωσης και θα διανέμονται οικολογικές τσάντες.

Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου με επίκεντρο τα παιδιά διοργανώνει τριήμερο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων με εργαστήρια, κατασκευές, κουκλοθέατρο, παιχνίδια, βιβλία και αφηγήσεις, ενώ θα πραγματοποιηθεί και καθαρισμός της παραλίας Μπάτη.

Ο δήμος Αγίου Δημητρίου οργανώνει την Κυριακή τον καθαρισμό του ρέματος της Πικροδάφνης.

Ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διοργανώνει Εβδομάδα Περιβάλλοντος (έως και τις 11/6), με μια καινοτόμα δράση ανίχνευσης και συλλογής αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα της παραλίας του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας. Και καλεί δημότες και επισκέπτες που θα κάνουν το μπάνιο τους, να συνδράμουν έμπρακτα και εθελοντικά.

Στην ανατολική Αττική, ο δήμος Παιανίας οργανώνει την Κυριακή ποδηλατική βόλτα από τον ιερό ναό Ζωοδόχου Πηγής μέχρι το παλαιό Δημαρχείο Γλυκών Νερών και επιστροφή στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στον δήμο Κρωπίας, οι μαθητές όλων των σχολείων συμμετέχουν σε τριήμερη δράση συλλογής μπαταριών, που τις παραδίδουν για ανακύκλωση.

Ο δήμος Σαρωνικού διοργανώνει δράση παράκτιου καθαρισμού στην παραλία Γλύστρα Λαγονησίου, σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, στην οποία παρέχει ειδικό όχημα και προσωπικό για την αποκομιδή των συλλεχθέντων απορριμμάτων.

Στη δυτική Αττική, ο δήμος Ελευσίνας μοίρασε χτες (4/6) σε όλα τα σχολεία της πόλης και της Μαγούλας, χάρτινες οικολογικές τσάντες με ενημερωτικό υλικό για την ανακύκλωση, ενώ για τα παιδιά των νηπιαγωγείων οι τσάντες περιείχαν και σπόρους φύτευσης. Ακόμη, στις δύο κεντρικές πλατείες, έχει σταθμεύσει ένα απορριμματοφόρο υψηλής τεχνολογίας, όπου γίνεται μικρή παρουσίαση της χρήσης των καφέ κάδων για τη συλλογή των βιοαποβλήτων.

Λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς στα Γεράνεια όρη, ο δήμος Μεγαρέων αναγκάστηκε φέτος να μην οργανώσει κάποια δράση, όμως με μήνυμά του λόγω της ημέρας ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης, αφού αναφέρθηκε τόσο στην καταστροφή που επήλθε, όσο και στην κλιματική αλλαγή, ζήτησε από την Πολιτεία να λάβει όλα τα μέτρα, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος και να προστατευθεί το πράσινο, να ενισχύσει με πόρους, μέσα και εφόδια τις εθελοντικές ομάδες για την πυροπροστασία και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης στις καμένες περιοχές, καθώς και αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

Τέλος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) διοργανώνει σήμερα στην Πλατεία Νέας Πεντέλης μια δράση, που έχει ως στόχο να ευαισθητοποιηθούν τα μικρά παιδιά, αλλά κυρίως να μάθουν και να διασκεδάσουν δημιουργώντας κατασκευές, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στο περιβάλλον. Ακόμη θα παρακολουθήσουν επίδειξη πυρόσβεσης με Πυροσβεστικό όχημα του ΣΠΑΠ.

Και ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), τιμώντας την ημέρα, θέτει σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό σχέδιο που έχει στόχο να γίνει ο Υμηττός το πρώτο «Zero Plastic» βουνό της χώρας, μέσω της «Πράσινης Συμμαχίας» όπως την έχει ονομάσει, ανάμεσα στον Σύνδεσμο, τους δήμους που έχουν μέτωπο στο βουνό και τις εθελοντικές ομάδες. Ως πρώτη δράση του εγχειρήματος αυτού είναι ο καθαρισμός 365 επιλεγμένων σημείων του βουνού.

Μήνυμα του Ν. Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ανάρτησε στο λογαριασμό του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί η χώρα μας στην πρωτοπορία της υλοποίησης του ευρωπαϊκού Green Deal.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που να συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία του ιδιαίτερα πλούσιου οικοσυστήματός της και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρει ο κ. Δένδιας.

«Η Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη επιδιώκει να βρεθεί η χώρα μας στην πρωτοπορία της υλοποίησης του ευρωπαϊκού Green Deal, για τη μετάβαση σε μία καθαρή, κυκλική οικονομία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

ΣΥΡΙΖΑ-Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Χρειάζεται μία Πράσινη Επανάσταση

«Χρειάζεται μία πράσινη επανάσταση στον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και διανομής του παραγόμενου πλούτου προκειμένου να καταπολεμηθούν οι ανισότητες», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα.

Σημειώνουν ότι η «πράσινη επανάσταση» για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει να δώσει όραμα και προοπτική στη νέα γενιά και ώθηση στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, καταρτίζοντας με διάλογο και συνεργασία ένα ξεκάθαρο «δρόμο» προς το πράσινο μέλλον. Ακολούθως παραθέτουν τα επτά βασικά σημεία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Πράσινη Μετάβαση:

-Η Πολιτεία τίθεται επικεφαλής του σχεδίου και εγγυάται ότι η μετάβαση θα γίνει με κοινωνική δικαιοσύνη.

-Η πορεία για μια κλιματικά ουδέτερη Ελλάδα έως το 2045 χρειάζεται ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που αποτελούν το «κλειδί» για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δίκαιη ανάπτυξη και το κράτος δικαίου.

-Ο παραγωγικός ιστός της χώρας μετασχηματίζεται δημιουργώντας νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα για την πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων και εκπομπών ρύπων και την εξοικονόμηση πόρων.

-Διαμορφώνεται ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που να ανταποκρίνεται στους απαιτητικούς στόχους της Ευρώπης και της κλιματικής ουδετερότητας. Θα προβλέπει την πλήρη απανθρακοποίηση και όχι την απολιγνιτοποίηση με φυσικό αέριο, το σχέδιο σήμερα του κ. Μητσοτάκη για λίγους ιδιώτες.

– Εξασφαλίζεται η Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας στις περιοχές αυτές, με συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο μετάβασης.

– Η προστασία της βιοποικιλότητας αποκτά κεντρική θέση καθώς η επαναστατική αυτή αλλαγή δεν μπορεί να γίνει υποτιμώντας το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τον κοινό μας πλούτο.

-Τίθενται στέρεες βάσεις για μια Κοινωνία της Ανακύκλωσης και της Κυκλικής Οικονομίας. Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, η διαλογή στην πηγή και η ανακύκλωση του μεγαλύτερου ποσοστού των απορριμμάτων, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας που σχεδιάζουμε, ανέφερε.

Κλείνοντας αναφέρουν ότι «οφείλουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον για τις νεότερες γενιές. Το όραμα αυτό όμως μπορεί να το διασφαλίσει μόνο μία προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

ΚΚΕ: Το καπιταλιστικό σύστημα θυσιάζει κοινωνικές ανάγκες και προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος καλεί «τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που υποβαθμίζουν και καταστρέφουν το περιβάλλον».

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι «υποκριτικές δηλώσεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων ενοχοποιούν γενικά την επίδραση του ανθρώπου στη φύση και τη βιομηχανική ανάπτυξη. Με προεξάρχοντα το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, που διακηρύσσει την επιστροφή των ΗΠΑ στην «πράσινη» μετάβαση, προσπαθούν να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα, που θυσιάζει τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

«Στην πραγματικότητα, αυτό για το οποίο νοιάζονται οι κυβερνήσεις είναι να βρουν διέξοδο για νέες κερδοφόρες επενδύσεις. Προς το σκοπό αυτό αξιοποιούν τη διαχείριση περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία ωστόσο γεννά το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και η πολιτική τους. Γι’ αυτό κι όλες μαζί οι φιλελεύθερες, “ πράσινες” και σοσιαλδημοκρατικές αστικές πολιτικές δυνάμεις προωθούν αποφασιστικά τις κατευθύνσεις της “ Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας” στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής» αναφέρει η ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι «την ίδια ώρα που διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της “ πράσινης” οικονομίας, συνεχίζουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των αναγκαίων υποδομών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, την έλλειψη ολοκληρωμένης προστασίας και διαχείρισης των δασών».

«Είναι οι ίδιες δυνάμεις που στηρίζουν τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που, εκτός από την καταστροφή χωρών, τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή η διαπάλη μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά και στο εσωτερικό ισχυρών κρατών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για την επικράτηση των σχεδίων της “ πράσινης” ανάπτυξης συνεχίζεται. Αποτελεί μία ακόμη πλευρά των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, για το μοίρασμα και τον έλεγχο των αγορών, εδαφών, πλουτοπαραγωγικών πηγών, απειλώντας το μέλλον της ανθρωπότητας» αναφέρει το ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «η ουσιαστική έλλειψη κάθε προστασίας επιβεβαιώνει ότι το κέρδος, η οικονομία της αγοράς, η αντίληψη του κόστους-οφέλους, δεν “ αντέχουν” ούτε το ελάχιστο νομικό πλαίσιο πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζεται ως “πάρεργο”».

«Στη χώρα μας και εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ, πήρε τη σκυτάλη απ’ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και έγραψε ένα νέο αντιλαϊκό-αντιπεριβαλλοντικό κεφάλαιο. Διαμορφώνει ένα ακόμη πιο κερδοφόρο πλαίσιο για τους “ πράσινους καπιταλιστές”, εκχωρώντας τους γη, δάση, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση κι υποβαθμίζοντας κι αυτό ακόμη το υποτυπώδες πλαίσιο προστασίας που υπήρχε» επισημαίνει το ΚΚΕ.

«Ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη, βιομηχανική δραστηριότητα και τη φύση, προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο ένοχος δεν μπορεί να μετατραπεί σε “ σωτήρα”, με την “ πράσινη” καπιταλιστική ανάπτυξη και με στόχο δήθεν την εξασφάλιση της “ κλιματικής ουδετερότητας”.

Διέξοδος για τους λαούς είναι ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, όπου κριτήριο της κοινωνικής παραγωγής θα είναι η διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της παραγωγής, ο δρόμος της εργατικής εξουσίας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Μόνο αυτό το πλαίσιο επιτρέπει να λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι πραγματικές επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στον σοσιαλισμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση ανθρώπου και φύσης, να συνυπολογίσει τις ανάγκες του εργαζόμενοι ανθρώπου, τις δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής και την ανάγκη φιλολαϊκής διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο κεντρικός σχεδιασμός, θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή ενέργεια με ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η διαχείριση του νερού θα διασφαλίζει φθηνό, άφθονο και υψηλής ποιότητας νερό για τις λαϊκές ανάγκες και όχι νερό – πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό. Θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, βασικός όρος για την προστασία του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του.

Σ’ αυτόν τον αγώνα που σημαδεύει τον πραγματικό ένοχο, το σύστημα που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την προστασία του, οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια, είναι σχέδιο και πράξεις

«Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι σύνθημα και λόγια. Αλλά σχέδιο και πράξεις» αναφέρει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος.

«Έχουμε την υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα περιβάλλον το οποίο δεν θα είναι χειρότερο από αυτό το οποίο παραλάβαμε εμείς από τους γονείς μας #WorldEnvironmentDay» προσθέτει.

Την ανάρτηση συνοδεύει βίντεο με τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα του περιβάλλοντος.

Ν. Χαρδαλιάς: Ας είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αφορμή για συνειδητοποίηση, πρόληψη και ανάληψη δράσης

Τη σημασία που έχει το φυσικό περιβάλλον για τη ζωή και το μέλλον όλων, τονίζει με ανάρτησή του στο Facebook, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρει:

«Μια ευκαιρία να σκεφτούμε τη σημασία που έχει το φυσικό περιβάλλον για τη ζωή μας, για τα παιδιά μας, για το μέλλον μας. Μια ευκαιρία να θυμηθούμε ότι το περιβάλλον, η πατρίδα μας, ο πλανήτης μας χρειάζονται συνεχή προστασία και φροντίδα από όλους μας.

Για εμάς στην Πολιτική Προστασία, αυτή είναι η αποστολή, η πρώτη προτεραιότητά μας, το καθημερινό μας άγχος αλλά και στοίχημα. Μια αποστολή που τα τελευταία χρόνια έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και σχεδόν καθημερινά, κάνει τον ευαίσθητο φυσικό μας πλούτο ακόμη πιο ευάλωτο».

Παράλληλα επισημαίνει: «Μπροστά στην παγκόσμια αυτή πρόκληση, στεκόμαστε με υπευθυνότητα, ενεργούμε με σχέδιο και εργαζόμαστε συλλογικά, με στόχο τη θωράκιση της χώρας μας απέναντι σε κάθε καταστροφή. Παλεύουμε κάθε μέρα για να προασπίσουμε το περιβάλλον, τον φυσικό πλούτο της όμορφης χώρας μας, να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή», ενώ προσθέτει ότι σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται η συνεργασία όλων – «γιατί απλά η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας».

«Ας είναι, λοιπόν, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μια ακόμη αφορμή για συνειδητοποίηση, για πρόληψη και ανάληψη δράσης από τον καθένα από εμάς. Το περιβάλλον μας χρειάζεται, ας το φροντίσουμε, ας το προστατεύσουμε!», καταλήγει ο κ. Χαρδαλιάς.

ΝΔ για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μειώνουμε – επαναχρησιμοποιούμε – ανακυκλώνουμε

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και θέλοντας να τονίσει τη σημασία της κυκλικής οικονομίας και τα οφέλη της για το περιβάλλον, η Νέα Δημοκρατία συνέλεξε και παρέδωσε ρούχα προς ανακύκλωση στέλνοντας το μήνυμα «μειώνουμε – επαναχρησιμοποιούμε – ανακυκλώνουμε».

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ρούχα καταλήγουν στα σκουπίδια με αποτέλεσμα 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα να εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Η δράση διοργανώθηκε από τη γραμματεία ποιότητας ζωής & εθελοντισμού, τη γραμματεία κοινωνικής αλληλεγγύης & ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον τομέα περιβάλλοντος της ΝΔ και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Fabric Republic, ένα καινοτόμο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού.

Μετά το τέλος της επίσκεψης, o γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου δήλωσε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τολμηρές πρωτοβουλίες αναδεικνύει την πατρίδα μας ως μία χώρα πρωτοπόρο στη μετάβαση σε ένα περιβάλλον με σημαντικά λιγότερους ρύπους. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μία αφηρημένη έννοια. Έχει καταστροφικές επιπτώσεις στις ζωές μας. Μπορούμε όλοι μας να συμβάλλουμε σε αυτή την προσπάθεια κάνοντας μικρές αλλά καθοριστικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, όπως για παράδειγμα να ανακυκλώνουμε τα ρούχα που δεν χρειαζόμαστε αντί να τα πετάμε».

Φ. Γεννηματά: Η μάχη για το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό θα κερδηθεί στις πόλεις

Η μάχη για το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό θα κερδηθεί στις πόλεις, ώστε να γίνουν πράσινες και ανθεκτικές, υπογραμμίζει σε ανάρτησή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά σημειώνει ότι η πανδημία ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την αξία του δημόσιου χώρου.

Ολόκληρη η ανάρτηση της κ. Γεννηματά έχει ως εξής:

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το κλείσιμο μιας εβδομάδας δράσεων του Κινήματος Αλλαγής αφιερωμένες στο περιβάλλον, στην ενεργειακή δημοκρατία, στην αειφορία.

Όμως με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική εμπειρία. Μια ιστορία που συνδέεται με έναν εμβληματικό δημόσιο χώρο πρασίνου στην Αττική, το Πεδίο του Άρεως.

Όταν εκλέχθηκα Υπερνομάρχης Αττικής το 2002, το Πεδίο του Άρεως ήταν σε απελπιστική κατάσταση, όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες. Παραμελημένο, ουσιαστικά «κλειστό» στους κατοίκους και επισκέπτες. Έβαλα στόχο της θητείας μου την ανάπλαση του αφού εξασφαλίσαμε σημαντικούς κοινοτικούς πόρους. Τα εμπόδια πολλά, η γραφειοκρατία πάντα παρούσα, όμως τα καταφέραμε. Το πάρκο διασώθηκε από την παρακμή και επιβίωσε, παρά την πλημμελή συντήρηση που έζησε ξανά, τα χρόνια της κρίσης.

Είχαμε πετύχει κάτι σπουδαίο: μέσα σε λίγους μόνο μήνες, εξασφαλίσαμε στους Αθηναίους και στους επισκέπτες έναν ασφαλή δημόσιο χώρο, ένα ιστορικό άλσος στο κέντρο της πόλης, με την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη.

Τα γράφω σήμερα όλα αυτά, γιατί η πανδημία ανέδειξε περισσότερο από ποτέ την αξία του δημόσιου χώρου. Βρεθήκαμε «ελεύθεροι πολιορκημένοι» στα σπίτια μας με μοναδική διέξοδο για μας και τα παιδιά μας τα πάρκα και τις πλατείες: τόποι συνάντησης, διαλόγου, αναψυχής.

Η μάχη για το περιβάλλον, η προσπάθεια αλλαγής υποδείγματος, σε μεγάλο βαθμό θα κερδηθεί στις πόλεις, ώστε να γίνουν πράσινες και ανθεκτικές. Για την Αθήνα που με τα χρόνια εγκατέλειψε κοινόχρηστους χώρους, χώρους πρασίνου και κλείστηκε από την θάλασσα και την φύση, αυτή η συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία.

Θέλω να πιστεύω ότι με αφορμή τη σημερινή μέρα, αλλά κυρίως, με την εμπειρία της πανδημίας, θα κάνουμε όλοι αυτό που μας αναλογεί. Να χτίσουμε μαζί μια μεγάλη ανθρώπινη αλυσίδα, πάνω και πέρα από κόμματα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και τους κινδύνους που αυτή φέρνει για τις ζωές μας. Από μας εξαρτάται και στο Κίνημα Αλλαγής δεν μένουμε στα λόγια. Είμαστε ενεργοί με πρωτοβουλίες και έργα.»

Αλέξης Τσίπρας: «Η Πράσινη Επανάσταση είναι το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές»

«Η Πράσινη Επανάσταση είναι το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει: «Όχι μόνο στα παιδιά και τα εγγόνια μας, αλλά και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ, όμως έχουν δικαίωμα να ζήσουν και να αναπνεύσουν σε έναν πλανήτη βιώσιμο».
 
Στο μήνυμά του ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι για μας μόνο η αφορμή. Πριν από δύο μέρες, παρουσιάσαμε το ολοκληρωμένο σχέδιό μας για μία Πράσινη Επανάσταση. Περιλαμβάνει έννοιες όπως η Ενεργειακή Δημοκρατία, ο Πράσινος Τουρισμός και η Κοινωνία της ανακύκλωσης, οι οποίες για κάποιους φαντάζουν ακόμη μακρινές, όμως είναι το αύριο που έχουμε ανάγκη σήμερα.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι μία μάχη υπαρξιακή για το μέλλον του πλανήτη που μας φιλοξενεί. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των νέων που μας λένε: Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα. Πράσινη Επανάσταση σημαίνει ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, ανάπτυξη όμως για όλους, όχι για λίγους εκλεκτούς. Στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Δημοκρατία περνά μέσα από το περιβάλλον».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Άγιο Στέφανο Μονεμβασιάς

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα