ΑΘΗΝΑ
01:48
|
25.04.2024
Με χημικά και αδικαιολόγητη βία απάντησε η αστυνομίας στην κινητοποίηση των κατοίκων των αγράφων για την προστασία της περιοχής από τις ανεμογεννήτριες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταστολή και άφθονα χημικά ήταν η απάντηση των αστυνομικών δυνάμεων στην κινητοποίηση των κατοίκων των Αγράφων ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Τυμπάνου το απόγευμα της Κυριακής (6/6).

« Η περιοχή όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί ο υποσταθμός στον “Τύμπανο” -που παίζει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό για μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη από ανεμογεννήτριες- έχει μετατραπεί σε πραγματικό εργοτάξιο. Όλο το βουνό έχει φαγωθεί, δεκάδες μηχανήματα καθημερινά το λεηλατούν. Σεκιούριτι φυλάνε τις εγκαταστάσεις και κάμερες εποπτεύουν τις χρυσές δουλειές των επενδυτών. Λίγο πιο κάτω έχουν γίνει τα πρώτα βήματα ώστε να προετοιμαστεί πιθανώς η βάση για ανεμογεννήτρια. Μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις της συνέλευσης στην περιοχή αντιληφθήκαμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει γίνει. Μιας καταστροφής που προεικονίζει τις θλιβερές εικόνες που θα αντικρίσουμε όλοι αν δεν αντισταθούμε για να αποτρέψουμε το σχεδιαζόμενο έγκλημα» υπογράμμιζαν οι κάτοικοι στο κάλεσμα για τη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων από οργανώσεις και ακτιβιστές, οι δυνάμεις των ΜΑΤ τοποθέτησαν τις κλούβες σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των διαδηλωτών προς ένα εργοτάξιο, και προχώρησαν σε αδικαιολόγητη και εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των πολιτών που επιχείρησαν να αντισταθούν, απαντώντας με χρήση βίας και γκλομπ στην αγανάκτηση των πολιτών. Σοκαριστήκαμε γιατί τα ρίχνανε και πίσω από την πλάτη μας, ήταν μια πισώπλατη επίθεση, η οποία ήταν εντελώς αδικαιολόγητη» κατήγγειλε κάτοικος της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τους πολίτες, οι δημοτικές αρχές είναι επίσης αντίθετες στην επέκταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους φαραωνικά αιολικά πάρκα βιομηχανικού τύπου. Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ ήπιας μορφής, θεωρούμε όμως ότι δεν επιτρέπεται σε όλη τη χώρα οριζόντια να υιοθετούνται λογικές ανεμογεννητριών χωρίς να υπάρχει σεβασμός της άποψης της τοπικής κοινωνίας» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου.

«Τα βιομηχανικά έργα αιολικού τύπου στις κουρφές των Αγράφων και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας δεν σώζουν το περιβάλλον, το καταστράφουν. Πρέπει να τα περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν» τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Φασούλας, εκρπόσωπος του Δικτύου Φορέων Προστασίας Αγράφων.

Μετά την επίθεση που δέχθηκαν από τα ΜΑΤ, οι κάτοικοι ανασυντάχθηκαν και επέστρεψαν με πορεία στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν.