ΑΘΗΝΑ
23:38
|
16.04.2024
Στη σύλληψη δύο ακτιβιστών προχώρησαν οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, λίγες ώρες μετά την βάναυση σύλληψη ανταποκριτών του Al Jazeera.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη των διδύμων Παλαιστινίων ακτιβιστών Muna και Mohammed al-Kurd προχώρησαν οι ισραηλινές αρχές την Κυριακή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Middle East Eye. Πρόκειται για ακτιβιστές – ορόσημα του παλαιστινιακού αγώνα ενάντια στην επέκταση των ισραηλινών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που δεσμεύτηκαν να αψηφήσουν την επικείμενη ισραηλινή δικαστική απόφαση που πρόκειται να τους εκτοπίσει από το σπίτι τους στην Ιερουσαλήμ, με τις συλλήψεις να πραγματοποιούνται μόλις λίγες ώρες μετά τη σύλληψη της ανταποκρίτριας του Al Jazeera, Givara Budeiri, και του φωτογράφου Nabil Mazzawi, ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις στη γειτονιά του Σεΐχ Ζαρά κατά την 54η επέτειο της Naksa.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την Muna al-Kurd στο σπίτι της στη γειτονιά του του Σεΐχ Τζαρά (Sheikh Jarrah) στην Ιερουσαλήμ, με τα βίντεο της σύλληψης να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε και η σύλληψη του αδελφού της.

Μιλώντας στο Παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο πατέρας των δύο ακτιβιστών, Nabil al-Kurd, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του «με προκλητικό τρόπο» για να συλλάβουν την κόρη του Muna, την οποία οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα στην οδό Salah El-Din στην κεντρική Ιερουσαλήμ και παρέδωσαν ένταλμα κλήσης για τον αδελφό της Mohammed al-Kurd, ο οποίος δεν ήταν στο σπίτι τη στιγμή της σύλληψης. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Mohammed, την προηγούμενη ημέρα (6/6) οι Ισραηλινοί έποικοι εκτόξευαν πέτρες και αέριο στο σπίτι του, με την αστυνομία να μην προβάλλει καμία αντίσταση.

Η σύλληψη των Κούρδων ακτιβιστών πραγματοποιήθηκε 12 ώρες αφότου η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε και συνέλαβε με βαναυσο τρόπο την ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Givara Budeiri, και τον φωτογράφο Nabil Mazzawi, ενώ κάλυπταν τις διαδηλώσεις στη γειτονιά του Σεΐχ Τζαρά κατά την 54η επέτειο της Naksa.

Σχολιάζοντας τα συμβάντα, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Αστυνομικού Τμήματος της Ιερουσαλήμ υποστήριξε ότι «Η αστυνομία συνέλαβε με δικαστική απόφαση έναν ύποπτο» ενώ στην πραγματικότητα την Παρασκευή τουλάχιστον 23 άτομα κατήγγειλαν ότι υπέστησαν τραυματισμούς κατά την καταστολή πορείας από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Ο ύποπτο; για συμμετοχή σε ταραχές και βίαιες διαδηλώσεις που έλαβαν θέση στη γειτονιά Sheikh Jarrah μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα για περαιτέρω έρευνα» επέμεινε ο αστυνομικός εκπρόσωπος. 

Οι διαδηλωτές, φορώντας λευκά μπλουζάκια με τον αριθμό 7850, που οι ακτιβιστές λένε ότι είναι ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που απειλούνται με βίαιο εκτοπισμό στην Ιερουσαλήμ, είχαν πραγματοποιήσει μια διαδρομή 3,5 χιλιομέτρων ανάμεσα στις γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ του Σεΐχ Τζαρά και του Σιλβάν, σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς το πλήθος των Παλαιστινίων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της εκδίωξης. 

Τα δύο δίδυμα αδέλφια έχουν μιλήσει επανειλημμένως στα μέσα ενημέρωσης για την κατάσταση των Παλαιστινίων κατοίκων του Σεΐχ Τζαρά που απειλούνται να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους προκειμένου να τα παραχωρήσουν οι Ισραηλινοί έποικοι. Μιλώντας στο Middle East Eye μετά τις εντάσεις του περασμένου μήνα, η al-Kurd εξέφρασε την αντίθεσή της στην δικαστική απόφαση. «Θα αλυσοδεθώ στο δωμάτιό μου σε περίπτωση που κάνουν επιδρομή στο σπίτι μας για να μας διώξουν βίαια. Δεν θα αφήσω το σπίτι μου στο Σεΐχ Τζαρά».

Όπως μεταφέρει το Middle East Eye, οι ενοχλήσεις της από το ισραηλινό καθεστώς ξεκίνησαν το 2001, τρία χρόνια μετά τη γέννησή της, καθώς ένα τμήμα του σπιτιού της έπρεπε να κλείσει, και τα κλειδιά του κατασχέθηκαν ως προοίμιο της συνολικής του παραχώρησης στους εποίκους. Απο το 2009, το ήμισυ του πατρικού της σπιτιού είναι κατειλημμένο από εποίκους.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική συνοικία του Σεΐχ Τζαρά κατοικείται από απογόνους Παλαιστινίων προσφύγων που εκδιώχθηκαν από τις πόλεις και τα χωριά τους από τις σιωνιστικές πολιτοφυλακές κατά τη διάρκεια της Παλαιστινιακής Nakba του 1948. Τουλάχιστον 13 οικογένειες έχουν διαταχθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον Μάιο,   με 58 από αυτά τα άτομα να αντιμετωπίζουν απειλή απέλασης από σπίτια στα οποία ζούσαν για γενιές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα