Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τη Δευτέρα (07/06) νόμο, σφαγίζοντας την αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη “Ανοικτοί Ουρανοί”.
Στις 19 Μαΐου, το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε ομόφωνα το νομοσχέδιο. Στις 2 Ιουνίου το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα και από την άνω βουλή.
Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, η Μόσχα δεν σκοπεύει να αλλάξει τη θέση της σχετικά με τη Συνθήκη για τους Ανοικτούς Ουρανούς υπέρ της Ουάσινγκτον.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, μετέφερε την απογοήτευση της Ρωσίας για την απόφαση των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έχασε την ευκαιρία να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ότι πρόκειται για “πολιτικό λάθος”.
Aντ’ αυτού πρόσθεσε ο ίδιος, οι ΗΠΑ “Συνεχίζουν να διαδίδουν εικασίες σχετικά με τις φερόμενες παραβιάσεις της Συνθήκης από τη Ρωσία, οι οποίες είναι εντελώς παράλογες”.
O Ριάμπκοφ επεσήμανε επίσης, ότι η τελευταία απόφαση της Ουάσινγκτον δεν συμβάλλει στη δημιουργία μιας ευνοϊκής ατμόσφαιρας για τη διεξαγωγή συζητήσεων σχετικά με τον έλεγχο των όπλων στην επικείμενη συνάντηση κορυφής Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν.
Όπως επισήμανε, “οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν της Ρωσίας και Τζο Μπάιντεν των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απίθανο να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τη Συνθήκη κατά την επικείμενη συνάντησή τους”.
Σημειώνεται ότι Ουάσιγκτον αποχώρησε από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” τον Νοέμβριο του 2020, επικαλούμενη παραβιάσεις της από τη Μόσχα. Στις 15 Ιανουαρίου, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ξεκινά τις διαδικασίες για την αποχώρηση της χώρας από τη Συνθήκη “Ανοιχτοί Ουρανοί” καθώς δεν είχε επέλθει καμία πρόοδος στην άρση των εμποδίων που καθιστούσαν δύσκολη την αποτελεσματικότητά της μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον.
Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα επιστρέψουν στη συνθήκη.
Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα εδώ και χρόνια για επιλεκτική τήρηση της Συνθήκης και για παραβίαση των διατάξεών της, καταγγελίες τις οποίες έχει επανειλημμένως απορρίψει η Μόσχα κατηγορώντας από την πλευρά της την Ουάσινγκτον για τακτικές παραβιάσεις των όρων της Συνθήκης.
Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος – μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών – μελών.
Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.
Με πληροφορίες από Tass