ΑΘΗΝΑ
11:28
|
14.08.2022
Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικής κατασκευής εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικής κατασκευής εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού, έπειτα από μήνες διενέξεων σχετικά με το εμβόλιο αυτό που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

H Σλοβακία και συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς προχώρησε τον Μάρτιο στην αγορά του συγκεκριμένου εμβολίου, λέγοντας πως έτσι θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες εμβολιασμού. Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων αγόρασε αρχικά 200.000 δόσεις και εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει 2 εκατομμύρια.

Η έναρξη ωστόσο των εμβολιασμών καθυστέρησε εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης που ξέσπασε επειδή ο Μάτοβιτς συνήψε τη συμφωνία χωρίς να διαβουλευθεί με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη χρήση του εμβολίου πριν αυτό εγκριθεί από την ΕΕ.

Ο Μάτοβιτς οδηγήθηκε σε παραίτηση και η νέα κυβέρνηση έδωσε τελικά τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για τη χορήγηση του Sputnik-V σε αυτούς που το επιλέγουν συγκεκριμένα.

Δέον να σημειωθεί πως το ρωσικό σκεύασμα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στην Σλοβακία, με σειρά δημοσκοπήσεων να υπολογίζουν σε 15% το ποσοστό όσων το προτιμούν έναντι άλλων εμβολίων. Ενδεικτικό είναι πως στη βόρεια πόλη Ζίλινα, ένα από τα οκτώ σημεία εμβολιασμού που επελέγησαν για να χορηγούν εμβόλια Sputnik-V άνοιξε σήμερα και είχε περισσότερες από 600 αιτήσεις. Το κέντρο έχει αρχική δυνατότητα περίπου 100 εμβολιασμών την ημέρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί εφόσον χρειαστεί.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άλυτο μυστήριο το απέραντο νεκροταφείο ψαριών στον ποταμό Όντερ

Στην Τήνο για τον Δεκαπενταύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έκθετη η Ελλάδα για το δράμα των αβοήθητων, εγκλωβισμένων προσφύγων στον Έβρο

Ακτιβιστές τσιμέντωσαν τρύπες του γκολφ στη νότια Γαλλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα