ΑΘΗΝΑ
23:42
|
19.04.2024
Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικής κατασκευής εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σλοβακία έγινε σήμερα η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άρχισε να εμβολιάζει με το ρωσικής κατασκευής εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού, έπειτα από μήνες διενέξεων σχετικά με το εμβόλιο αυτό που δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

H Σλοβακία και συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς προχώρησε τον Μάρτιο στην αγορά του συγκεκριμένου εμβολίου, λέγοντας πως έτσι θα επιταχυνθούν οι προσπάθειες εμβολιασμού. Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων αγόρασε αρχικά 200.000 δόσεις και εξέφρασε την πρόθεση να αγοράσει 2 εκατομμύρια.

Η έναρξη ωστόσο των εμβολιασμών καθυστέρησε εν μέσω μιας πολιτικής κρίσης που ξέσπασε επειδή ο Μάτοβιτς συνήψε τη συμφωνία χωρίς να διαβουλευθεί με τους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη χρήση του εμβολίου πριν αυτό εγκριθεί από την ΕΕ.

Ο Μάτοβιτς οδηγήθηκε σε παραίτηση και η νέα κυβέρνηση έδωσε τελικά τον περασμένο μήνα το πράσινο φως για τη χορήγηση του Sputnik-V σε αυτούς που το επιλέγουν συγκεκριμένα.

Δέον να σημειωθεί πως το ρωσικό σκεύασμα παραμένει εξαιρετικά δημοφιλές στην Σλοβακία, με σειρά δημοσκοπήσεων να υπολογίζουν σε 15% το ποσοστό όσων το προτιμούν έναντι άλλων εμβολίων. Ενδεικτικό είναι πως στη βόρεια πόλη Ζίλινα, ένα από τα οκτώ σημεία εμβολιασμού που επελέγησαν για να χορηγούν εμβόλια Sputnik-V άνοιξε σήμερα και είχε περισσότερες από 600 αιτήσεις. Το κέντρο έχει αρχική δυνατότητα περίπου 100 εμβολιασμών την ημέρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί εφόσον χρειαστεί.

Πηγές: Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα