ΑΘΗΝΑ
00:15
|
05.05.2024
Ανώτερο στέλεχος των Χούθι υποσχέθηκε ότι θα δοθούν "αποζημιώσεις" στους συγγενείς των θυμάτων εάν αποδειχθεί πως ευθύνονταν οι Χούθι για τους θανάτους των αμάχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι ζήτησαν να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση στην στρατιωτική βάση στη βόρεια Υεμένη κοντά στην οποία σκοτώθηκαν δεκατέσσερις άμαχοι το Σάββατο και τόνισαν ότι θα δοθούν “αποζημιώσεις” στους συγγενείς των θυμάτων εάν αποδειχθεί ότι ευθυνόταν η οργάνωσή τους γι΄αυτούς τους θανάτους.

Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων κατηγόρησε το Σάββατο τους Χούθι ότι βομβάρδισαν πρατήριο καυσίμων στη Μαρίμπ, έσχατο οχυρό των κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της εμπόλεμης Υεμένης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άμαχοι.

Μέσω Twitter, την Κυριακή (6/6) ανώτερο στέλεχος των Χούθι, ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι, υποσχέθηκε ότι θα δοθούν “αποζημιώσεις” στους συγγενείς των θυμάτων εάν η οργάνωσή του αποδειχθεί πως ευθυνόταν για τους θανάτους των αμάχων.

“Υποβάλαμε ερώτημα στο Υπουργείο Άμυνας (σ.σ. της μη αναγνωρισμένης κυβέρνησης των Χούθι) και μας είπε ότι βομβαρδίστηκε μόνο η στρατιωτική βάση” σημείωσε ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χούθι.

“Ζητάμε να διενεργήσει έρευνα για το ζήτημα από ανεξάρτητη επιτροπή” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δύο κατοίκους της περιοχής, το πρατήριο καυσίμων απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τη βάση και στρατιωτικοί πάνε συχνά σε αυτό με τις οικογένειές τους για να κάνουν ανεφοδιασμό σε καύσιμα.

Οι αντάρτες “θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν αποζημιώσεις” εάν η έρευνα που θα διενεργηθεί καταλήξει στο συμπέρασμα πως ευθύνονται για τους θανάτους των 14 αμάχων, ανέφερε ο Αλ Χούθι.

Από τον Φεβρουάριο, οι σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις για να αποσπάσουν τη Μαρίμπ, επαρχία πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη κορυφώθηκε το 2014, όταν οι Χούθι εφορμώντας από οχυρά τους στον βορρά κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά και μεγάλο μέρος της χώρας. Έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής, ενώ εκτόπισε εκατομμύρια άλλους.

Πάνω από τα δύο τρίτα των περίπου 30 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, που είναι αντιμέτωποι με επιδημίες και λιμό, εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια στη χώρα όπου εκτυλίσσεται αυτή που ο ΟΗΕ αποκαλεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα