Το ενδεχόμενο η Μόσχα να αποχωρήσει από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε τέσσερα χρόνια άφησε σήμερα ανοικτό ο επικεφαλής της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, (Roskosmos), Ντμίτρι Ρογκόζιν με αφορμή τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας στον διαστημικό τομέα που καθυστερούν τις εκτοξεύσεις ρωσικών δορυφόρων.
Ο Ρογκόζιν, που έχει πέσει και ο ίδιος θύμα των προσχηματικών κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ κατά της Ρωσίας, έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια ομιλίας ενώπιον των βουλευτών της Κρατικής Δούμας με αφορμή την επικείμενη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.
Ο Ρογκόζιν εξήγησε πως η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία έχει επάρκεια πυραύλων αλλά δυσκολεύεται να τους εκτοξεύσει επειδή υπάρχει έλλειψη σε ένα ειδικό μικροτσίπ που δεν μπορεί να το προμηθευτεί εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
“Όλα βρίσκονται στο χέρι των αμερικανών εταίρων. Εάν οι κυρώσεις κατά του πύραυλο-διαστημικού κέντρου ‘Προγκρές’ και του Κεντρικού Επιστημονικο-ερευνητικού Ιδρύματος Μηχανοκατασκευών συνεχιστούν, το ζήτημα της εξόδου της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι πρόβλημα των αμερικανών εταίρων. Αυτή θα είναι ζώνη δικής τους ευθύνης» προειδοποίησε ο Ρογκόζιν. Και πρόσθεσε:
«Είτε θα συνεργασθούμε και τότε οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν άμεσα, είτε δεν θα συνεργασθούμε και θα αναπτύξουμε τα δικά μας συστήματα»
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός τέθηκε σε λειτουργία το 1998. Είναι ένα πολυεθνικό πρόγραμμα και συνδυάζει το ρωσικό τμήμα και ένα άλλο που χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και τις διαστημικές υπηρεσίες άλλων χωρών.
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία NASA που προτίθεται να χρησιμοποιεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έως το 2023 και ο επικεφαλής της Μπίλ Νέλσον δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στο CNN ότι η αποχώρηση της Ρωσίας ενδέχεται να πυροδοτήσει νέο ανταγωνισμό στο Διάστημα ανάμεσα στις ΗΠΑ, από τη μία πλευρά, και τη Ρωσία και την Κίνα, από την άλλη.