ΑΘΗΝΑ
15:59
|
07.05.2024
Τουλάχιστον 800 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από διεθνή επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος που πραγματοποίησαν από κοινού η Europol και το FBI.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 800 άτομα συνελήφθησαν έπειτα από διεθνή επιχείρηση κατά του οργανωμένου εγκλήματος που πραγματοποίησαν από κοινού η Europol και το FBI.  

Η διεθνής επιχείρηση με το όνομα “Trojan Shield” (“Τρωική Ασπίδα”), που διήρκεσε τρία χρόνια, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 2018 και περιελάμβανε επιμέρους επιχειρήσεις σε 18 χώρες όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Νορβηγία, η Νέα Ζηλανδία, η Σκωτία, η Βρετανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ κ.ά. Οι αστυνομικές αρχές έφτασαν στα ίχνη των εγκληματιών χάρη στην αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένων επικοινωνιών μεταξύ τους, σώζωντας όπως σημειώνεται περισσότερες από 100 ζωές.

Οι εγκληματίες μετατράπηκαν σε “πελάτες” μιας υπηρεσίας επικοινωνιών που είχαν στήσει πράκτορες του FBI και ομοσπονδιακοί εισαγγελείς από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Οι “πελάτες” έκαναν όλες τους τις συνεννοήσεις μέσω της υπηρεσίας αυτής. Διακίνηση ναρκωτικών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σχεδιασμός δολοφονιών. Δυστυχώς γι’ αυτούς όμως κάθε μήνυμα που έστελναν δεν έφτανε μόνο στον επιθυμητό παραλήπτη αλλά και στην αστυνομία.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), Κάλβιν Σίβερς, δήλωσε πως “στη διάρκεια των 18 τελευταίων μηνών το FBI προμήθευσε στις εγκληματικές οργανώσεις περισσότερα από 300 κρυπτογραφημένα κινητά τηλέφωνα σε περισσότερες από 100 χώρες, τα οποία μας επέτρεψαν να παρακολουθούμε τις επικοινωνίες τους”.

“Περισσότερες από 100 απειλές θανάτου αποτράπηκαν” με αυτό τον τρόπο, πρόσθεσε ο Σίβερς.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι αρχές κάθε χώρας, 70 άτομα συνελήφθησαν στη Σουηδία, 49 στην Ολλανδία, 70 στη Γερμανία, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων έγινε στην Αυστραλία: 224 άτομα, περιλαμβανομένων μελών συμμοριών μοτοσικλετιστών. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πως συνέλαβε 35 άτομα.

Σήμερα, 8 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες επιδρομές σε περισσότερες από 12 χώρες. Η μεγαλύτερη επιχείρησε – με το όνομα “IRONSIDE” – έλαβε χώρα στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, όπου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 500 επιδρομές οδηγώντας στη σύλληψη 224 ατόμων.

Η επιχείρηση έγινε γνωστή το πρωί της 7ης Ιουνίου όταν μια γερμανική ιστοσελίδα ανέφερε ότι η αστυνομία έκανε επιδρομές σε εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών, σε φυτείες κάνναβης και εγκαταστάσεις όπου υπήρχε αποθηκευμένη κοκαΐνη. Σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική αστυνομία διεξήγαγε έρευνες σε περισσότερα από 100 σπίτια.

Στην “πίσω τσέπη” του οργανωμένου εγκλήματος

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε πως η επιχείρηση “κατάφερε ισχυρό πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα – όχι μόνο σ’ αυτή τη χώρα, αλλά ένα πλήγμα που θα έχει αντίκτυπο στο οργανωμένο έγκλημα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής στην ιστορία της επιβολής του νόμου στην Αυστραλία”.

Ο Επίτροπος της αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Ρις Κέρσο εξήγησε πώς έγινε η επιχείρηση μέσω της παρακολούθησης των αποκρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Όταν ένας άνθρωπος του αυστραλιανού υποκόσμου άρχισε να μοιράζει στους συνεργάτες του ειδικά φτιαγμένα κινητά τηλέφωνα που περιείχαν την εφαρμογή ως ασφαλή τρόπο για να επικοινωνούν, η αστυνομία κατάφερε να παρακολουθεί τα μηνύματά τους. Οι συμμορίες πίστευαν πως το σύστημα ήταν ασφαλές επειδή τα τηλέφωνα δεν είχαν καμιά άλλη δυνατότητα -δεν είχαν φορτωμένες δυνατότητες φωνητικής λειτουργίας ούτε κάμερα ή GPS- και η εφαρμογή ήταν κρυπτογραφημένη.

“Ήμασταν στην πίσω τσέπη του οργανωμένου εγκλήματος”, δήλωσε ο Κέρσο. «Μιλούσαν μόνο για ναρκωτικά, για βία, για πλήγματα ο ένας στον άλλο, για αθώους ανθρώπους που θα δολοφονούνταν».

Τα μηνύματα ήταν απερίφραστα και δεν έκαναν καμιά προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από οποιονδήποτε κώδικα, επισήμανε.

«Υπήρχαν εκεί μηνύματα όπως “ένα ταχύπλοο θα σε συναντήσει σ’ αυτό το σημείο”, “αυτός θα το κάνει αυτό” και πάει λέγοντας», είπε ο Κέρσο, που επισήμανε ότι άνθρωπος του αυστραλιανού υποκόσμου, ο οποίος έφυγε κρυφά από τη χώρα, «ουσιαστικά είχε παγιδεύσει τους ίδιους τους συναδέλφους του» διανέμοντας τα τηλέφωνα και είναι σεσημασμένος. «Όσο πιο σύντομα παραδοθεί, τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν και την οικογένειά του», δήλωσε.

Η αυστραλιανή αστυνομία, εκτελώντας τον μεγαλύτερο αριθμό ενταλμάτων έρευνας που έχει εκτελεσθεί ποτέ σε μια μέρα στην Αυστραλία, κατέσχεσε τη Δευτέρα 104 πυροβόλα όπλα καθώς και σχεδόν 45 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (29 εκατ. ευρώ) σε μετρητά. Έκλεισε επίσης έξι εργαστήρια παρασκευής ναρκωτικών.

Συνολικά απαγγέλθηκαν 525 κατηγορίες, όμως οι αρχές δήλωσαν πως περιμένουν να απαγγελθούν και άλλες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Πηγές: DW, Europol, Capital, efsyn

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα