ΑΘΗΝΑ
16:20
|
26.04.2024
Δεσμεύτηκε και εξέπληξε το συντηρητικό κοινό του ο πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, δεσμεύτηκε να προωθήσει το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των γάμων ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο έχει “κολλήσει” στο Κογκρέσο. Πρόκειται για μια δέσμευση, η οποία εξέπληξε τους συντηρητικούς συμμάχους και ψηφοφόρους του Χιλιανού προέδρου. Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα δήλωσε χαρακτηριστικά: “Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για την ισότητα στους γάμους” και στενός σύμμαχος και συνεργάτης του προέδρου της Χιλής αντέδρασε χαρακτηρίζοντας την απόφαση: “προδοσία”. Να σημειωθεί ότι η δημοτικότητα του Πινιέρα έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των διαδηλώσεων και της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Χιλής προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να προωθήσει το εν λόγω νομοσχέδιο στην ιστορικά καθολική χώρα. Η Χιλή ενέκρινε τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών το 2015, επιτρέποντάς τους να εγγραφούν σε μια Συμφωνία Πολιτικής Ένωσης (AUC) που παρέχει ορισμένα νομικά οφέλη. Μια πιο καθολική νομοθεσία υπέρ της νομιμοποίησης των γάμων ομόφυλων ζευγαριών κατατέθηκε για πρώτη φορά το 2017 από την τότε πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, και έχει από τότε “πιάσει αράχνες” στις επιτροπές του Κογκρέσου, όπου την πλειοψηφία των εδρών είχε η συντηρητική συμμαχία με επικεφαλής τον Πινιέρα.

Στην ετήσια ομιλία του, ο Σεμπαστιάν Πινιέρα είπε ότι θα δώσει τη μορφή του “κατεπείγοντος” στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα να “εγγυηθούμε αυτήν την ελευθερία και αξιοπρέπεια σε όλους τους ανθρώπους”. “Νομίζω ότι πρέπει να εμβαθύνουμε την αξία της ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας να αγαπάμε και να δημιουργούμε μια οικογένεια με έναν αγαπημένο μας. Επίσης, επισημαίνεται η αξία της αξιοπρέπειας όλων των σχέσεων αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων”, δήλωσε ο δεξιός πρόεδρος της Χιλής.

Για ιστορική ανακοίνωση έκανε λόγο ο Οσκάρ Ρεμεντερία,  εκπρόσωπος του ομίλου Movilh που κάνει εκστρατείες για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Χιλή, προσθέτοντας πως “αναμφίβολα, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου βρίσκεται στο κατώφλι μας και η έγκρισή του θα βελτιώσει τη ζωή των ομόφυλων ζευγαριών”.

Στην ομιλία του, ο Πινιέρα ζήτησε από τα μέλη της Συνταγματικής Συνέλευσης να εγκαταλείψουν την “πολιτική των χαρακωμάτων” και να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό διάλογο για να ξαναγραφτεί το σύνταγμα της χώρας Το τρέχον κείμενο χρονολογείται από την εποχή της εξουσίας του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ από το 1973-1990. Προ εβδομάδων ο Πινιέρα υπέστη μεγάλη ήττα καθώς ανεξάρτητοι και αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι ήταν αυτή που απέσπασαν την πλειοψηφία των εδρών για τη Συνταγματική Συνέλευση που θα ξαναγράψει το σύνταγμα της Χιλής.

Προς το παρόν, οι γάμοι μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών σε Νότια και Λατινική Αμερική αναγνωρίζονται σε Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινό, Ουρουγουάη, και σε 18 πολιτείες στο Μεξικό και την Πόλη του Μεξικού ενώ το σύμφωνο συμβίωσης αναγνωρίζεται σε Βολιβία και Χιλή.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από τις ΗΠΑ στο Παρίσι: Φοιτητές απέκλεισαν πανεπιστήμιο σε αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα