ΑΘΗΝΑ
09:33
|
24.04.2024
Μετά τις δηλώσεις του για τη Ρωσία, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας,, εξαπόλυσε βολές κατά της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά τις δηλώσεις του για τη Ρωσία, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξαπόλυσε βολές κατά της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι η ηγεσία της “δεν μοιράζεται τις αξίες μας”.

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο του NATO στις Βρυξέλλες τη 14η Ιουνίου κατά την οποία θα συζητηθούν τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Νορβηγός ΓΓ του ΝΑΤΟ είπε ακόμη πως η Συμμαχία ενστερνίζεται τις απόψεις του Μπάιντεν έναντι της Ρωσίας, μη εξαιρουμένης της επικείμενης και πολυαναμενόμενης συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν στη Γενεύη στις 16 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Ρωσία να συναντηθούν στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

“Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας. Θα ήθελα να καλέσω ξανά τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μία συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας το συντομότερο δυνατόν. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε για το κοινό συμφέρον του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας” δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

“Οι σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας έχουν εν τω μεταξύ φτάσει σε ένα τόσο χαμηλό σημείο που δεν είχαμε φτάσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των εντάσεων. Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας είναι το κατάλληλο σχήμα για αυτό, αφού και οι δύο πλευρές κάθονται στο ίδιο τραπέζι”, κατέληξε ο Στόλτενμπεργκ. 

Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με το ΝΑΤΟ, υπό τον όρο ότι θα συμμετέχουν σ’ αυτόν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

“Αν δεν εμπλακούν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, αυτός ο διάλογος δεν έχει νόημα”, διεμήνυσε η Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, τη Δευτέρα (7/6).

Σχολιάζοντας επίσης τη δήλωση Στόλτενμπεργκ σχετικά με το ότι “η μπάλα είναι στο γήπεδο της Μόσχας”, η Ζαχάροβα υπογράμμισε τα εξής: “Μιλώντας για μπάλες. Κύριε Στόλτενμπεργκ, παρακαλώ επιστρέψτε τα τέρματα σας στο αγωνιστικό τερέν, θα σκοράρουμε.”

Το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας ιδρύθηκε το 2002 και πραγματοποίησε την τελευταία του σύνοδο τον Ιούλιο του 2019.

Στις αρχές Ιούνη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει το έργο του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, τόνισε ότι θα πρέπει πρώτα ο στρατός να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση επί τόπου, “συμπεριλαμβανομένης της συνεκτίμησης της παραβίασης από το ΝΑΤΟ των συμφωνιών που συνήφθησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 που προέβλεπαν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει σημαντικές στρατιωτικές δυνάμεις σε εδάφη νέων μελών”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα