ΑΘΗΝΑ
08:44
|
19.05.2024
Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ, Γουόρεν Μπάφετ καταβάλλουν “ψίχουλα” σε φόρους εισοδήματος – Στη δημοσιότητα φορολογικά στοιχεία 15ετίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ανεξάρτητη οργάνωση ProPublica ρίχνει φως στη φορολογική ανευθυνότητα των δισεκατομμυριούχων των Ηνωμένων Πολιτειών αποκαλύπτοντας σε έκθεσή της πώς καταφέρνουν να καταβάλλουν είτε ελάχιστα, είτε μηδενικά ποσά σε φόρο εισοδήματος σχεδόν σε ετήσια βάση.

Ο επικεφαλής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ και ο φιλάνθρωπος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είναι ανάμεσα στους “κροίσους” των ΗΠΑ που κατονομάζονται στην αποκαλυπτική έκθεση της ProPublica, η οποία έρχεται στην επικαιρότητα σε μια περίοδο που η αμερικανική κοινωνία αναζητεί τρόπους για την αναδιάρθρωση του φορολογικού της συστήματος με τρόπο που να επωμιστούν τα βάρη και οι έχοντες. Οι επιχειρηματίες Μάικλ Μπλούμπεργκ και Καρλ Άικαν, όπως και ο φιλάνθρωπος Τζορτζ Σόρος, επίσης βρέθηκαν να μην πληρώσουν κανέναν ομοσπονδιακό φόρο κάποιες χρονιές, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έκθεση βασίζεται σε διαρροές εμπιστευτικών φορολογικών στοιχείων των πλουσίων της Αμερικής σε βάθος 15ετίας. Σύμφωνα με την ProPublica ο Τζεφ Μπέζος δεν κατέβαλε φόρους το 2007 και το 2011, ενώ ο Έλον Μασκ δεν πλήρωσε ούτε ένα δολάριο το 2018.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ωστόσο, χαρακτήρισε τη διαρροή “παράνομη” και ανακοίνωσε ότι το θέμα διερευνάται από στελέχη του FBI και των φορολογικών αρχών. Η ιστοσελίδα ProPublica απάντησε στον Λευκό Οίκο ότι αυτό που έκανε ήταν να αναλύσει “μια τεράστια  βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων” για τους φόρους που καταβάλλουν οι δισεκατομμυριούχοι και εντός των επομένων εβδομάδων θα προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, στόχος της είναι “να καταγγείλει τις καταχρήσεις εξουσίας και την προδοσία της εμπιστοσύνης του κόσμου”. Τη στιγμή που μια μέση αμερικανική οικογένεια, με ετήσιο εισόδημα περίπου 70.000 δολαρίων, καταβάλλει σε φόρους το 14% του εισοδήματός της κάθε χρόνο, η η ProPublica διαπίστωσε οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί (βάσει της κατάταξης του περιοδικού Forbes) κατέβαλαν, με βάση τον “πραγματικό φορολογικό συντελεστή” που έχει θεσπίσει η εταιρεία, μόλις το 3,4% των 401 δισ. δολαρίων που αποκόμισαν το χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2018. “Δεν πρόκειται για απάτη, αλλά για φορολογική βελτιστοποίηση, φοροαποφυγή, η οποία επιτρέπει την μείωση της φορολογίας με εντελώς νόμιμο τρόπο”, διευκρινίζει η ProPublica.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση της ProPublica υπολογίζει τον “πραγματικό φορολογικό συντελεστή” όχι με βάση το εισόδημα των δισεκατομμυριούχων, αλλά με βάση τον πλούτο που αποκόμισαν, που στην περίπτωση των κροίσων πρόκειται για πολύ μεγαλύτερο νούμερο, δεδομένου ότι τα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη δεν φορολογούνται.

Ο Τζέσι Έιζινγκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας της ProPublica, δήλωσε στο πρόγραμμα Today του BBC: “Μας άφησε άφωνους ότι αν είσαι δισεκατομμυριούχος σε αυτή τη χώρα μπορείς να μειώσεις στο μηδέν τον φόρο εισοδήματος. Μας έριξε κυριολεκτικά στα πατώματα το γεγονός ότι οι υπερπλούσιοι μπορούν να παρακάμψουν το σύστημα με έναν απολύτως νόμιμο τρόπο”.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τη φορολόγηση των πλουσίων υποσχόμενος ένα πιο δίκαιο και ισότιμο φορολογικό σύστημα αλλά και με την ελπίδα να αντλήσει πόρους για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου αναπτυξιακού και κοινωνικού του προγράμματος.  

Ο Μπάιντεν έχει προτείνει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, από το 37% στο 39,6%, καθώς και τη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών και των μερισμάτων με τον ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα άνω του 1 εκατ. δολαρίων ετησίως. Θέλει επίσης να καταργήσει τη ρύθμιση step-up basis για κληρονομηθέντα προηγούμενα μη φορολογηθέντα κεφαλαιακά κέρδη άνω του 1 εκατ. δολαρίων για άγαμους ή των 2 εκατ. δολαρίων για ζευγάρια – επί του παρόντος με βάση τη συγκεκριμένη ρύθμιση όλα τα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιακά κέρδη κάποιου που μόλις απεβίωσε δεν φορολογούνται.

Ωστόσο, η ανάλυση της ProPublica κατέληξε στο εξής συμπέρασμα για τη φορολογική μεταρρύθμιση Μπάιντεν: “Παρόλο που κάποιοι πλούσιοι Αμερικανοί, όπως οι διαχειριστές κεφαλαίων υψηλού ρίσκου (hedge funds) θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα σε φόρους, ελάχιστα θα αλλάξει η κατάσταση για την πλειονότητα των 25 πλουσιότερων της χώρας βάσει των προτάσεων Μπάιντεν”.

Με πληροφορίες από BBC, Capital.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα