ΑΘΗΝΑ
23:54
|
28.09.2024
Επιτέθηκαν σε μια ομάδα εργαζομένων που εκκαθάριζαν νάρκες σκοτώνοντας 10 υπαλλήλους και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους 14.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μαχητές των Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε μια ομάδα εργαζομένων που εκκαθάριζαν νάρκες στο βόρειο Αφγανιστάν το βράδυ της Τρίτης, σκοτώνοντας 10 και αφήνοντας τουλάχιστον άλλους 14 τραυματίες, δήλωσε ο Αφγανός εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών σήμερα, Τετάρτη (9/6).

Η επίθεση συνέβη στην επαρχία Μπαγκλάν στα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Τα τραυματισμένα θύματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην κοντινή πόλη Pul-e-Khumri.

Καμία ομάδα δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Τάρικ Αριάν, είπε στους δημοσιογράφους ότι ευθύνονται οι Ταλιμπάν.

“Οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις ενός οργανισμού εκκαθάρισης ναρκών … και άρχισαν να πυροβολούν τους πάντες”, είπε ο Αριάν.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας, Jawed Basharat, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η επίθεση συνέβη σε μια περιοχή που ελέγχεται από κυβερνητικές δυνάμεις.


Τα θύματα εργάζονταν για τον διεθνή οργανισμό εκκαθάρισης ναρκών Halo Trust, ανέφερε ο ιστότοπος ειδήσεων του Αφγανιστάν TOLO News.

Η ΜΚΟ απασχολεί περίπου 2.600 υπαλλήλους στη χώρα, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Ως αποτέλεσμα δεκαετιών συνεχιζόμενων συγκρούσεων, το Αφγανιστάν έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο ναρκοπέδιο.

Η Μπαγκλάν ήταν πεδίο των έντονων συγκρούσεων μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικών δυνάμεων τους τελευταίους μήνες, με τους αντάρτες να τοποθετούν βόμβες σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολίτες.

Οι ΜΚΟ αποτελούν συχνά στόχους επιθέσεων στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Διεθνές Οργανισμό Ασφάλειας των ΜΚΟ (INSO). Περίπου 180 τέτοια περιστατικά αναφέρθηκαν το 2020, με απολογισμό τον θάνατο 14 εργαζομένων σε ΜΚΟ. Άλλα 27 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ 42 έχουν απαχθεί.


Η βία στο Αφγανιστά έχει αυξηθεί από την 1η Μαΐου όταν οι ΗΠΑ άρχισαν να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν απομακρύνθηκαν από την εξουσία όταν εισέβαλαν οι ΗΠΑ το 2001. Άρχισαν να εκμεταλλεύονται τις αποδυναμωμένες δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες μιας ειρηνευτικής συμφωνίας πριν ξεκινήσει η αποχώρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν στα μέσα Απριλίου να αποσύρουν τα 9.600 μέλη της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης που παραμένουν στο Αφγανιστάν, ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια.

Τη Δευτέρα, αναφέρθηκαν μάχες σε 26 από τις 34 επαρχίες της χώρας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 150 στρατιώτες της κυβέρνησης, μέσα σε 24 ώρες.

Παράλληλα με τους Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν δραστηριοποιούνται και άλλες ομάδες ανταρτών, όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγές: dpa, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα