ΑΘΗΝΑ
07:05
|
24.04.2024
Στο τέλος του χρόνου απαγορεύεται διά νόμου η χρήση γούνας σε είδη μόδας με εξαίρεση τη χρήση της για έρευνα και θρησκευτικούς λόγους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέλος στο εμπόριο γούνας σε είδη μόδας θέτει ως το τέλος Δεκέμβρη η υπηρεσιακή κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ με υπουργικό διάταγμα.

Με τον τρόπο αυτό, το Ισραήλ γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που υιοθετεί την πιο αυστηρή νομοθεσία για την προστασία των ζώων.

Αν η ισραηλινή κυβέρνηση έκανε μία ανάλογης σημασίας κίνηση και για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης ή στην αποκλεισμένη Λωρίδας της Γάζας, τότε, τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν πολύ καλύτερα και σε άλλους τομείς…

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνεται πως σε έξι μήνες από σήμερα θα απαγορευτεί το εμπόριο της γούνας των ζώων, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές σχετικών ειδών με εξαίρεση τις ανάγκες “για έρευνα, εκπαίδευση και ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις”.

Η χρήση της γούνας, που χρησιμοποιείται τελετουργικά στο “Schtreimel”, το καπέλο από αληθινή γούνα που φορούν ορισμένοι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, θα συνεχίσει να επιτρέπεται.

Η αρμόδια υπουργός Γκίλα Γκαμλιέλ τόνισε πως η βιομηχανία του εμπορίου της γούνας προκαλεί αδιανόητα βάσανα στα ζώα.

Environmental Protection Minister Gila Gamliel signs an amendment banning the sale of fur to the fashion industry. (Photo credit: Courtesy)

Εξήγησε ότι με το διάταγμα αυτό επιχειρείται “μεταμόρφωση” της αγοράς της μόδας στο Ισραήλ κάνοντάς την χώρα καλύτερη στο θέμα του σεβασμού των περιβαλλοντικών κανόνων, Επιπλέον, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή που εστάλη από τη Τζέιν Χάλεβι Μορένο, τη διευθύντρια του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της Γούνας (IAFC), στην οποία χαιρετίζει αυτό το διάταγμα χαρακτηρίζοντάς τ﨔ιστορική κίνηση”.

“Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κλείνει τις πόρτες του σε αυτήν τη σκληρή βιομηχανία” γράφει η Μορένο.

H εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων, ΡΕΤΑ (“Aνθρωποι Για την Ηθική Αντιμετώπιση των Ζώων”) που χαιρέτισε την απόφαση, καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει η επόμενη χώρα που θα μιμηθεί αυτό το καλό παράδειγμα.

Απαγόρευση της εκτορφής ζώων για γούνα από το 1976

Το Ισραήλ είχε ήδη απαγορεύσει το 1976 την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους. Διάφορες χώρες παγκοσμίως εφαρμόζουν μερικές απαγορεύσεις στο εμπόριο της γούνας, ιδίως για είδη που απειλούνται, όπως η φώκια.

Η πλήρης απαγόρευση του εμπορίου της γούνας δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ορισμένες πόλεις, όπως το Σάο Πάολο στη Βραζιλία ή στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Η Ινδία έχει εγκρίνει ένα ανάλογο μέτρο, σε εθνικό επίπεδο, όμως μονάχα για τα δέρματα του βιζόν, της αλεπούς και του τσιντσιλά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα