ΑΘΗΝΑ
00:17
|
25.04.2024
Η βρετανική κυβέρνηση διεξήγαγε τέσσερα χρόνια πριν και στα κρυφά, άσκηση σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε μία επιδημία κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική κυβέρνηση διεξήγαγε τέσσερα χρόνια πριν και στα κρυφά, άσκηση σχετικά με τον αντίκτυπο που θα είχε μία επιδημία κορονοϊού, αναφέρει ο Guardian.

Η άσκηση Alice έλαβε χώρα το 2016 με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Περίθαλψης (DHSC), προσομοιώνοντας ένα ξέσπασμα του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers), το οποίο προκαλείται από τον κορονοϊό.

Ήταν μία από τις 10 ασκήσεις πανδημικού σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη πενταετία και οι οποίες αποκαλύπτονται σιγά σιγά, βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας της πληροφόρησης. Το PHE είχε προηγουμένως αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις ασκήσεις, επικαλούμενο την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας.

Ο ιολόγος Ντέιβιντ Μάθιου από το Bristol University επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη άσκηση θα μπορούσε να σχετίζεται απόλυτα με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μάθιου, ο ιός Mers είναι λιγότερο μεταδοτικός από τον σημερινό κορονοϊό, αλλά περισσότερο θανατηφόρος, ωστόσο μια άσκηση θα είχε, σίγουρα, να παράσχει χρήσιμα μαθήματα σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Eπιπλέον ένας ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτήρισε “περίεργο” το γεγονός ότι οι ασκήσεις δεν αποκαλύφθηκαν στις βασικές συμβουλευτικές επιτροπές.

Τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δημοσίευσε μια έκθεση για την άσκηση Cygnus, ένα σενάριο πανδημίας γρίπης του 2016, είπε στο κοινοβούλιο: “Η άσκηση Cygnus δεν είχε σχεδιαστεί για να εξετάσει άλλες πιθανές πανδημίες ή για να εντοπίσει τι ενέργειες θα μπορούσαν να έχουν γίνει για να αποτραπεί μια ευρεία μετάδοση”

Ο Μωάσα Κουσίρι, σύμβουλος νοσοκομείου που έλαβε τις πληροφορίες, είπε ότι οι βουλευτές θα πρέπει να ρωτήσουν τον υπουργό Υγείας γιατί “απέτυχε να αποκαλύψει στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση έχει υποδείξει πολλές άλλες πανδημίες, συμπεριλαμβανομένου ενός κοροναϊού”.

“Η άσκηση για τον Mers έπρεπε να μας προετοιμάσει για έναν ιό με μεγαλύτερη περίοδο επώασης από τη γρίπη, ο οποίος μπορεί να επιβιώσει σε μολυσμένες επιφάνειες πολύ περισσότερο από τη γρίπη, κάτι που απαιτεί υψηλά επίπεδα προστασίας για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και που δεν θα μπορούσαν να εμβολιαστούν πριν από ένα δεύτερο κύμα. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε διαφορετικές στρατηγικές για τον εξοπλισμό προστασίας και την καραντίνα από τη στρατηγική της γρίπης. ” δήλωσε η Yasmin Qureshi των Εργατικών.

Όπως και να έχει, η αποκάλυψη δημιούργησε ερωτήματα στη Βρετανία, καθώς οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με αιτήματα, προκειμένου οι σχετικές εκθέσεις να δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι υπόλοιπες ασκήσεις αφορούσαν τον Έμπολα, την πανδημία της γρίπης, μια οξεία ιογενή αιμορραγική ασθένεια, την γρίπη των πτηνών και άλλες καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα