ΑΘΗΝΑ
10:32
|
25.04.2024
Ίχνη που μένουν στην αιωνιότητα μπροστά από μια κόκκινη σημαία με πέντε αστέρια από το κινεζικό "Ζουρόνγκ" πάνω στο κόκκινο έδαφος του Άρη.
China National Space Administration (CNSA) released images of its Mars mission. This image of the lander was taken by the Zhurong rover.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ίχνη που μένουν στην αιωνιότητα μπροστά από μια κόκκινη σημαία με πέντε αστέρια: οι φωτογραφίες που έστειλε το κινεζικό ρομπότ “Ζουρόνγκ” από τον πλανήτη Άρη γεμίζουν σήμερα με υπερηφάνεια τη διαστημική υπηρεσία της Κίνας.

Οι νέες φωτογραφίες καταγράφουν ένα πανόραμα 360 μοιρών της περιοχής προσγείωσης, αλλά και διάφορες εικόνες που έβγαλε το rover μετά την προσγείωσή του σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Με τα ηλιακά πάνελ του που μοιάζουν με φτερά και τις δύο κάμερές του στο τέλος ενός μακρύ λαιμού, το ρομπότ που μοιάζει με (τεράστιο) πτηνό, απαθανάτισε τον εαυτό του δίπλα στην πλατφόρμα προσγείωσής του με τη βοήθεια μιας ασύρματης κάμερας.

Αυτή η selfie αποτελεί αντικείμενο περηφάνιας της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας που ύψωσε την εθνική σημαία της πάνω από το πορτοκαλί έδαφος του Άρη. Η υπηρεσία διοργάνωσε μια τελετή για τη δημοσιοποίηση των εικόνων που τράβηξε το ρομπότ, το οποίο για τουλάχιστον 90 Αρειανές μέρες θα εξακολουθεί να αναζητά σημάδια αρχαίας ζωής στην επιφάνεια του Άρη.

Παράλληλα, το διατημόπλοιο Τιανγουέν-1 που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη και θα ‘επιτηρεί’ το ρομποτάκι, θα καταγράφει στοιχεία και θα μελετά τον πλανήτη από απόσταση, με τη χρήση επτά υπερσύγχρονων οργάνων τηλεπισκόπησης.

Αφού έφθασε στα μέσα Μαΐου έπειτα από ένα ταξίδι σχεδόν ενός έτους από τη Γη, το ρομπότ φωτογράφισε επίσης, τα ίχνη των έξι τροχών του πάνω στο έδαφος του Κόκκινου πλανήτη. Είναι το “αποτύπωμα της Κίνας” στον Άρη, ανέφερε με προφανή ικανοποίηση η διαστημική υπηρεσία.

Με βάρος περίπου 240 κιλά, το Ζουρόνγκ -ο θεός της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία- αναμένεται να καθοδηγήσει τις αναλύσεις του εδάφους και της ατμόσφαιρας και θα χαρτογραφήσει τον κόκκινο πλανήτη στη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του.

Η αποστολή του ρομπότ στον Άρη είναι μια πρωτιά για την ασιατική χώρα, που έγινε η δεύτερη στον κόσμο η οποία πέτυχε μια τέτοια επιχείρηση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η νέα αποστολή της Κίνας στον Άρη συναρπάζει την ανθρωπότητα και αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αεροδιαστημική Υπηρεσία της χώρας συστάθηκε μόλις το 1993 και μέσα σε λιγότερα από 30 χρόνια καταφέρνει να προσεγγίζει τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Επικοινωνία επιστημόνων με φάλαινα νοτιοανατολικά της Αλάσκας

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα