ΑΘΗΝΑ
10:41
|
20.04.2024
Σε διήμερη απεργία προχώρησαν σήμερα οι ιδιοκτήτες φαρμακείων και βενζινάδικων στο Λίβανο λόγω έλλειψης...εμπορευμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βαθαίνει η οικονομικο-πολιτική κρίση που μαστίζει με ιδιαίτερη δριμύτητα το Λίβανο από το φθινόπωρο του 2019, αποδυναμώνοντας έκτοτε την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος (λίρα Λιβάνου) κατά 85% έναντι δολαρίου και ευρώ.

Οι δραματικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως καύσιμα και φάρμακα, έβαλαν σήμερα και αύριο, Σάββατο, “λουκέτο” σε φαρμακεία και βενζινάδικα.

Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων και βενζινάδικων εξηγούν πως έχουν ξεμείνει από εμπορεύματα και η διήμερη απεργία ήταν λύση ανάγκης προκειμένου να αναδειχθεί περισσότερο το πρόβλημα και να φθάσει μέχρι τα “αυτιά” της υπηρεσιακής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ.

Οι δραματικές ελλείψεις ειδικά σε φάρμακα πρώτης ανάγκης και βρεφικό γάλα ή πάνες για βρέφη και νήπια έχουν προκαλέσει “έμφραγμα” στα φαρμακεία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το βρεφικό γάλα ορισμένοι πελάτες φαρμακείων θεωρούν πως οι ελλείψεις είναι μικρότερες και πως σε ένα βαθμό οφείλονται στις κερδοσκοπικές τάσεις ορισμένων μεγάλων αλυσίδων φαρμακείων να παρακρατούν τα εμπορεύματα στις αποθήκες για να τα βγάλουν όταν καταργηθούν και οι τελευταίες κρατικές επιδοτήσεις.

Εξίσου σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στα βενζινάδικα όπου εδώ και πολλές βδομάδες οι Λιβανέζοι σχηματίζουν πολύωρες ουρές μπλοκάροντας την κίνηση σε δρόμους και λεωφόρους με την ελπίδα πως θα εξασφαλίσουν τα καύσιμα της μέρας.

Την Πέμπτη, χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες και στάσεις εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις σε φάρμακα, ιατροφαρμακευτικά είδη ανάγκης. Μία ομάδα γιατρών γνωστή ως “Λευκά Πουκάμισα” ήταν μέσα στους  βασικούς διοργανωτές της κινητοποίησης. Μιλώντας στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό MTV ανέφεραν ότι τα νοσοκομεία στενάζουν από μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα όπως γάζες και σύριγγες  ή δοκιμαστικούς σωλήνες γεγονός που επιδεινώνει σημαντικά τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τις προσπάθειες θεραπείας των ασθενών.

Τόνισαν ότι τα προβλήματα είναι ακόμη χειρότερα για νεφροπαθείς και καρκινοπαθείς και έκαναν έκκληση σε διεθνείς οργανισμούς να βοηθήσουν στο Λίβανο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα