ΑΘΗΝΑ
01:53
|
08.05.2024
Ο ως πρότινος αρχηγός της Μοσάντ μίλησε σχεδόν για όλα με πρωτοφανή ωμότητα και άνεση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενδιαφέρουσες επιβεβαιώσεις και λιγότερες αποκαλύψεις για το ρόλο του στις επιχειρήσεις των ισραηλινών μυστικών σε βάρος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος έκανε ο (έως την περασμένη βδομάδα) αρχηγός της Μοσάντ, Γιόσι Κόεν.

Και τι δεν είπε ο λαλίστατος 59χρονος πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στην δημοσιογράφο Ιλάνα Νταγιάν της ερευνητικής δημοσιογραφικής εκπομπής “Uvda” (“Γεγονός”) στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 12.

Ο Κόεν επιβεβαίωσε την επιχείρηση δολοφονίας του “αρχιτέκτονα” του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος Μοκσέν Φακριζαντέχ τον περασμένο Νοέμβριο και την κλοπή σημαντικών στοιχείων από το αρχείο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος τον Ιανουάριου του 2018 (αναφέρθηκε στην κλοπή…50.000 ιρανικών διαβαθμισμένων εγγράφων και 163 σκληρών δίσκων με δεδομένα).

Παραδέχθηκε το σχετικά πρόσφατο σαμποτάζ στις υπόγειες εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού συγκροτήματος στο Νατάνζ αποκαλύπτοντας ότι τα εκρηκτικά είχαν τοποθετηθεί χρόνια πριν στο μαρμάρινο δάπεδο υπόγειου τμήματος του πυρηνικού συγκροτήματος. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις αυτές έγιναν μετά από πολυετείς επιχειρήσεις και από πράκτορες της Μοσάντ που δεν ήταν ισραηλινής υπηκοότητας, ορισμένοι εκ των οποίων χρειάστηκε να φυγευτούν από το Ιράν.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που διαδραμάτισε στην αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά την δολοφονία στελέχου της Χαμάς το 2018 σε ξενοδοχείο του Ντουμπάι από ισραηλινό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών, που όπως τόνισε, αποτελούσε “αγκάθι” για χρόνια στις σχέσεις των δύο χωρών.

Χαρακτήρισε “λάθος” του την διέλευση δεκάδων βαλιτσών με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από υψηλόβαθμους Καταριανούς αξιωματούχους σε στελέχη της ισλαμικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ισχυριζόμενος, τάχα, πως νόμιζε πως πήγαιναν για “τους Παλαιστίνιους άμαχους” και όχι για τούνελ και όπλα.

Προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από τον υπηρεσιακό απερχόμενο πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου λέγοντας ότι μπορεί να τον διόρισε στην ηγεσία της Χαμάς (Δεκέμβρης 2015) αλλά δρούσε με βάση το “εθνικό συμφέρον”.

Τέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποτε (αλλά όχι άμεσα) τον πρωθυπουργικό θώκο στο Ισραήλ.

Η συνέντευξή του θεωρείται αφενός η πιο αποκαλυπτική που έχει κάνει ποτέ πρώην ή εν ενεργεία αρχηγός της Μοσάντ και αφετέρου η πιο έκδηλη προσπάθεια “παρέμβασης” σε τομέα εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ όπως είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε Τελ Αβίβ και Τεχεράνη, λίγες μέρες πριν την έγκριση της νέας κυβέρνησης από το κοινοβούλιο (σ.σ. έχει προγραμματιστεί για αυτή την Κυριακή). Είναι βέβαιο πως έγινε εν πλήρη γνώση και με την έγκριση της σημερινής ηγεσίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και του ισραηλινού στρατού με πιθανό στόχο να εξασφαλίσει τη συνέχιση σκληρής πολιτικής σε τομείς-κλειδιά, όπως είναι οι σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν και η προσπάθεια του πρώτου να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων στο δεύτερο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα