ΑΘΗΝΑ
19:39
|
25.04.2024
Στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, την Τενερίφη, τη Γρανάδα και άλλες πόλεις της Ισπανίας οι γυναίκες βροντοφώναξαν το ίδιο σύνθημα: «Δεν είναι θάνατοι, είναι γυναικοκτονίες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες γυναίκες και θηλυκότητες κατέκλυσαν τους δρόμους της Ισπανίας την Παρασκευή, σε μια μεγαλειώδη διαμαρτυρία για την αύξηση των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας. «Δεν είναι θάνατοι, είναι δολοφονίες», «δεν είμαστε όλες, λείπουν οι δολοφονημένες», «δεν είναι δολοφονίες είναι γυναικοκτονίες» ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που αντήχησαν σε ολόκληρη τη χώρα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ήδη από τις αρχές του έτους 19 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από τους νυν ή πρώην συντρόφους τους, σε μια ραγδαία κλιμάκωση της έμφυλης βίας, ενώ οι πραγματικοί αριθμοί θεωρείται πως είναι κατά πολύ υψηλότεροι.

Εκτός από την αποκήρυξη της έμφυλης βίας, οι πολίτες διαμαρτύρονται για το δικαστικό σύστημα και τον πατριαρχικό χαρακτήρα της νομοθεσίας, και απαιτούν την απελευθέρωση της Juana Rivas, που καταδικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών για την «απαγωγή» των δύο ανηλίκων παιδιών της, στην προσπάθειά της να τα προστατεύσει από τον πατέρα τους.

Αναταραχή στις ειρηνικές συγκεντρώσεις επιχείρησαν να προκαλέσουν ακροδεξιά στοιχεία, με μία γυναίκα να περιφέρεται προκλητικά μεταξύ των διαδηλωτών φορώντας ένα καπέλο που έγραφε «Vox» (το όνομα ακροδεξιού κόμματος της Ισπανίας). Οι συγκεντρωμένοι ανάγκασαν τους υποστηρικτές του κόμματος να αποχωρήσουν υπό τον ήχο συνθημάτων όπως «έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας», με την αστυνομία να μεσολαβεί για την προστασία τους.

Η διαδήλωση στην Puerta del Sol της Μαδρίτης κορυφώθηκε στις 11 μ.μ., όπου χιλιάδες άτομα, αγνοώντας τη βροχή, τήρησαν ενός λεπτού σιγή για όλες τις δολοφονημένες γυναίκες.

Λίγο αργότερα, μια ομάδα διαδηλωτών που κατευθυνόταν στην Plaza de la Cibeles, μπροστά από το Δημαρχείο της Μαδρίτης περικυκλώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις, που προχώρησαν στη σύλληψη τουλάχιστον μίας διαδηλώτριας. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα