Το υψηλότερο ποσοστό αποχής σημειώθηκε στις εκλογές της Αλγερίας, παρά την αυξημένη προσπάθεια των φιλοκυβερνητικών κομμάτων να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μεγάλη προσέλευση στην «κρίσιμη ψηφο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Το κίνημα διαμαρτυρίας της Χιράκ καθώς και αριστερά κόμματα δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές, που υποτίθεται ότι θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα μετά από τα δύο χρόνια αναταραχών που ακολούθησαν την ανατροπή του βετεράνου προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2019 έπειτα από μήνες διαδηλώσεων κατά της 20ετούς διακυβέρνησής του.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής Μοχάμεντ Τσόρφι, η προσέλευση ανήλθε μόλις στο 30,2%, το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας (συγκριτικά, η προσέλευση το 2017 ήταν 35,7%).
Ο Πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν (Abdelmadjid Tebboune), ο οποίος εξελέγη με επίσημη προσέλευση λιγότερο από 40% στα τέλη του 2019, δήλωσε σχετικά ότι «Για μένα, δεν είναι σημαντικό το ποσοστό προσέλευσης, είναι αν οι νομοθέτες που εκλέγουν οι άνθρωποι έχουν επαρκή νομιμότητα».
Το σχήμα της νέας συνέλευσης αναμένεται να ανακοινωθεί την Κυριακή, αλλά θα είναι 96 ώρες πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των πολιτών που εισέρχονται σε εκλογικά τμήματα είναι πολύ μικρός στο Αλγέρι.
Στο προπύργιο της αντιπολίτευσης Kabylie, μια περιοχή στα ανατολικά του Αλγέρι, τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στις κύριες πόλεις Bejaia και Tizi Ouzou παρέμειναν κλειστά, σύμφωνα με τον Αλγερινό Σύνδεσμο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Algerian League for the Defence of Human Rights – LADDH) και τον σύνδεσμο για τα δικαιώματα των κρατουμένων (CNLD). Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, στην περιοχή ξέσπασαν συγκρούσεις, λεηλατήθηκαν κάλπες και οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δεκάδες άτομα, με το CNLD να αναφέρει επίσης συλλήψεις στο Αλγέρι και στην κοντινή πόλη Μπουμερντές.
Περισσότεροι από 13.000 υποψήφιοι διεκδικούν τις 407 έδρες του κοινοβουλίου, με τους περισσότεροι από τους μισούς να θέτουν υποψηφιότητα ως «ανεξάρτητοι». Όπως επισημαίνει το euronews, πρόκειται για την πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων υποψηφίων θα ανταγωνιστεί άτομα που υποστηρίζονται από κόμματα, τα οποία βέβαια θεωρούνται υπεύθυνα για την κρίση στη χώρα.
Το κίνημα διαμαρτυρίας της Χιράκ παροτρύνει σε μποϊκοτάζ όλων των εθνικών δημοσκοπήσεων από το 2019, που κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να εξαναγκάσει τον Μπουτεφλίκα και τους συντρόφους του να απομακρυνθούν από την εξουσία, αφότου ο ασθενής πρόεδρος έθεσε υποψηφιότητα για πέμπτη θητεία.
Επέστρεψε στους δρόμους το Φεβρουάριο, μετά από ένα διάλειμμα σχεδόν ενός έτους που επέβαλε η πανδημία, ωστόσο, η κυβέρνηση ενέτεινε την καταστολή της τον περασμένο μήνα, μπλοκάροντας τις διαμαρτυρίες και συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ακτιβιστές που αψήφησαν τους περιορισμούς περί δημοσίων συναθροίσεων. Μεταξύ επτά ατόμων που συνελήφθησαν την Πέμπτη, συμπεριλαμβάνεται το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Karim Tabbou, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Khaled Drareni και ο διευθυντής ενός ραδιοφωνικού σταθμού υπέρ της μεταρρύθμισης, Ihsane El Kadi, οι οποίοι απελευθερώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το AFP.
«Οι συλλήψεις αυτές σηματοδοτούν μια τρομακτική κλιμάκωση της κατάχρησης των αρχών της Αλγερίας σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, επισημαίνοντας ότι περισσότερα από 200 άτομα κρατούνται με κατηγορίες που σχετίζονται με το κίνημα διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τεμπούν ισχυρίζεται ότι ανταποκρίθηκε στα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών «σε χρόνο ρεκόρ», και υποστηρίζει ότι όσοι διαμαρτύρονται εξακολουθούν να είναι «αντεπαναστάτες» έναντι των «ξένων κομμάτων». Σύμφωνα ωστόσο με τη Χιράκ, ο ρόλος του Τεμπούν ως πρωθυπουργός υπό τον Μπουτεφλίκα επιβεβαιώνει ότι ο παλιός φρουρός, που βρίσκεται στην εξουσία από την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας το 1962 από τη Γαλλία, διατηρεί έντονους δεσμούς με την εξουσία.
Τα πρώην κυβερνώντα κόμματα που συνδέονται με την κυριαρχία του Μπουτεφλίκα, δηλαδή το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (National Liberation Front – FLN) και το Δημοκρατικό Εθνικός Σύνδεσμος (Democratic National Rally – RND) φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να χάσουν έδρες. Από την πλευρά τους, τα ισλαμιστικά κόμματα ελπίζουν να επωφεληθούν από τις εκλογές, ωστόσο αυτό είναι αρκετά αμφίβολο, δεδομένου ότι οι ψήφοι χρειάζεται να μοιραστούν μεταξύ πέντε αντίπαλων φατριών.
Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του πετρελαίου, τα οποία έχουν μειωθεί σημαντικά στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Την ίδια ώρα, η ανεργία ανέρχεται σε περισσότερο από 12%τοις εκατό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ η χώρα έχει επίσης πληγεί σοβαρά από την πανδημία, καταγράφοντας περισσότερα από 3.500 θύματα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.