ΑΘΗΝΑ
02:33
|
02.12.2021
Εντός της ημέρας η συνέντευξη Τύπου του Μπόρις Τζόνσον για την παράταση των περιοριστικών μέτρων – Ανησυχεί ιδιαίτερα η μετάλλαξη “Δέλτα”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη σε επίπεδο υπουργών στο Ηνωμένο Βασίλειο “υπογράφουν” την απόφαση για καθυστέρηση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας στην Αγγλία πέρα από την 21η Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στον ειδησεογραφικό οργανισμό, BBC, ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά του νέου κορονοϊού θα παραταθούν για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά τις 21 Ιουνίου. Ως εκ τούτου η τηλεργασία στην Αγγλία θα συνεχιστεί και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά.

Την παράταση αναμένεται να επιβεβαιώσει με συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.

Ο οδικός χάρτης της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος είχε παρουσιαστεί από τον Τζόνσον τον περασμένο Φεβρουάριο, προέβλεπε ότι όλοι οι κοινωνικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 θα τερματίζονταν στις 21 Ιουνίου, όταν οι παμπ, τα κλαμπ και άλλοι χώροι συγκέντρωσης ανθρώπων θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν πλήρως. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία αύξηση στον αριθμό των νέων περιστατικών μόλυνσης που προκαλούνται από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία.

Αξιωματούχοι στο χώρο της υγείας πιστεύουν πως το στέλεχος αυτό είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος που είχε κυριαρχήσει προηγούμενα, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα μολύνσεων από τη νόσο COVID-19. Εδώ και εβδομάδες η πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας στην Αγγλία εισηγείται παράταση των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αυξηθεί με τη δεύτερη δόση των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Η παράταση των περιοριστικών μέτρων θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων εντός του τρέχοντος μήνα και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα δημιουργήσει μεγάλες ενστάσεις στα έδρανα των Συντηρητικών.

Εν αντιθέσει η Σκωτία προετοιμάζεται να άρει πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, όπως μεγαλύτερες συναθροίσεις ατόμων σε καφέ, παμπ και εστιατόρια, από τις 28 Ιουνίου. Το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποιήσεις θα διατηρηθεί και στη Σκωτία. Στη Βόρεια Ιρλανδία αναμένεται χαλάρωση των συναντήσεων σε εσωτερικούς χώρους από τις 21 Ιουνίου. Στις 21 του μηνός η Ουαλία θα προβεί σε ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων.

Χθες, η Βρετανία ανέφερε 7.490 νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 και οκτώ θανάτους, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων να αυξάνεται περίπου κατά 50% μεταξύ της 7ης και της 13ης Ιουνίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 15% μεταξύ της 2ας και της 8ης Ιουνίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο επταήμερο.

Η καθυστέρηση της άρσης των περιορισμών δρομολογείται παρά το γεγονός ότι η Βρετανία έχει έναν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, με περισσότερα από 41 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει δύο δόσεις, αντιστοιχώντας σε ποσοστό 56% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο υπουργός των Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα είναι τα δεδομένα διασύνδεσης μεταξύ της μετάδοσης του ιού και των νοσηλειών. “Γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε αποδυναμώσει τη διασύνδεση μεταξύ της μετάδοσης…, και των νοσηλειών και φυσικά όσων έχουν ασθενήσει πιο σοβαρά” δήλωσε ο ίδιος, χθες στο BBC. “Το ερώτημα είναι, αν την έχουμε αποδυναμώσει δραστικά και την έχουμε διασπάσει” αναρωτήθηκε ο ίδιος. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στον τομέα της φιλοξενίας στη Βρετανία έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη υποστήριξη της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις στην περίπτωση που διατηρηθεί η ισχύς περιοριστικών μέτρων.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Προς απαγόρευση των αμβλώσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο

Στην Καλιφόρνια το πρώτο κρούσμα της «Όμικρον» στις ΗΠΑ

mέta: «Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού αφορά κάθε ελεύθερο άνθρωπο»

Έβρος: Διασώθηκαν 17 Τούρκοι – Ανάμεσά τους πέντε παιδιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα