ΑΘΗΝΑ
05:54
|
25.09.2021
Ανοιχτή επιστολή δημοσιογράφων σχετικά με την κάλυψη των γεγονότων στην Παλαιστίνη από από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κακή δημοσιογραφική πρακτική που κυριαρχεί επί δεκαετίες στην κάλυψη του Παλαιστινιακού από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στηλιτεύουν με επιστολή τους με τίτλο «Από δημοσιογράφους προς δημοσιογράφους: Γιατί το ρεπορτάζ για την Παλαιστίνη πρέπει να αλλάξει» περισσότεροι από 500 δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι σε κορυφαίους οργανισμούς όπως η Washington Post, η Wall Street Journal και οι Los Angeles Times.

Η εύρεση της αλήθειας και η υποχρέωση να κάνεις τον ισχυρό να λογοδοτεί συνιστούν βασικές αρχές της δημοσιογραφίας. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες, η βιομηχανία ειδήσεών μας έχει εγκαταλείψει αυτές τις αξίες στην κάλυψη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Έχουμε εξαπατήσει το κοινό μας με μια αφήγηση που κρύβει τις πιο θεμελιώδεις πτυχές της ιστορίας: τη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ και το σύστημα του απαρτχάιντ.

Για χάρη των αναγνωστών και των θεατών μας – και της αλήθειας – έχουμε καθήκον να αλλάξουμε πορεία αμέσως και να τερματίσουμε αυτή την κακή δημοσιογραφική τακτική δεκαετιών. Τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη συστηματική καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι συντριπτικά και δεν πρέπει πλέον να αποκρύπτονται.

Υπενθυμίζοντας στη συνέχεια το πόρισμα της έκθεσης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch)  που δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου οι δημοσιογράφοι επισημαίνουν ότι «η έκθεση 213 σελίδων τεκμηριώνει ότι οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ και διώξεων”. Η B’tselem, κορυφαία ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χαρακτηρίζει τη διακυβέρνηση της περιοχής ως “καθεστώς εθνικής υπεροχής”».

Αυτοί οι όροι (το απαρτχάιντ, οι διωγμοί, η εθνική υπεροχή) αποκτούν ολοένα και περισσότερο θεσμική αναγνώριση μετά από χρόνια υπεράσπισης της Παλαιστίνης, και εμείς, ως δημοσιογράφοι, πρέπει να εξετάσουμε εάν η κάλυψή μας αντικατοπτρίζει αυτήν την πραγματικότητα.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην πρόσφατη κάλυψη των γεγονότων στη γειτονιά του Σεΐχ Τζαρά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σημειώνεται ότι «τα μέσα ενημέρωσης συχνά αναφέρονται στον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων που ζουν εκεί (παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και έγκλημα πολέμου ενδεχομένως) με τον χαρακτηρισμό “εξώσεις”.

Αυτός ο όρος υποδηλώνει παραπλανητικά ότι πρόκειται για μια «διαμάχη» ακινήτων μεταξύ μισθωτή και ιδιοκτήτη, μια ανακριβής απεικόνιση της κατάστασης. Ο ΟΗΕ θεωρεί την ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια, που σημαίνει ότι οι εδαφικές αξιώσεις του Ισραήλ εκεί δεν αναγνωρίζονται. Το πιο σημαντικό, η χρήση του όρου παρακάμπτει τον καλά τεκμηριωμένο στόχο της ισραηλινής κυβέρνησης να εδραιώσει και να διατηρήσει την εθνική κυριαρχία έναντι των Παλαιστινίων.

Ακόμη ένα παράδειγμα λανθασμένης χρήσης της γλώσσας συνιστά η χρήση της λέξης «σύγκρουση» κατά την κάλυψη των βίαων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού σε προσκυνητές κατά τις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού. «Οι δημοσιογράφοι δεν το χαρακτήρισαν ως “επίθεση” ή “επίθεση” εναντίον των Παλαιστινίων, αλλά μάλλον ως “σύγκρουση”, σαν οι δύο πλευρές να μοιράζονται την ίδια ευθύνη και πρακτική στην κλιμάκωση» σημειώνεται. 

Όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στη Γάζα, τα μέσα ενημέρωσης το χαρακτήρισαν ως «σύγκρουση» μεταξύ δύο ίσων οντοτήτων, αγνοώντας τη συνολική ασυμμετρία στην εξουσία. Με πρόσχημα την αντικειμενικότητα, οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν σημαντικά λιγότερες ζημιές από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις – καλύφθηκαν με εξίσου με αυτές του Ισραήλ που επιτέθηκε σε ιατρικές εγκαταστάσεις και ισοπέδωσε ολόκληρα κτίρια, θολώνοντας την σχεδόν μονόπλευρη κλίμακα βίας και καταστροφής.

Η επιστολή εφιστά επίσης την προσοχή στην άκριτη επανάληψη των ισραηλινών στρατιωτικών ισχυρισμών σχετικά με την επίθεση στη Γάζα, καθώς «η ασυμμετρία στο πλαίσιο δεν εξαντλείται μόνο στη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Οι ιστορίες τείνουν να ενισχύουν δυσανάλογα το ισραηλινό αφήγημα ενώ καταστέλλουν την παλαιστινιακή πλευρά».

Πολύ συχνά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επαναλαμβάνουν άκριτα τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς ισχυρισμούς σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα χωρίς να ζητούν στοιχεία ή αποδείξεις, παρά τα χαρακτηριστικά παραδείγματα διάδοσης ψευδών πληροφοριών από Ισραηλινούς αξιωματούχους. Δημοσιογράφοι μετέφεραν τον ισχυρισμό των Ισραηλινών δυνάμεων ότι είχαν ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση, πράγμα που ήταν ψευδές.

Οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών που προκαλούνται από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ είναι αναμφίβολες: Εκατοντάδες νεκροί, με περισσότερους από 65 να είναι παιδιά. Ενώ οι δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων και των υπερασπιστών τους που δικαιολογούν τη δολοφονία αμάχων δεν επιδέχονταν αμφισβήτηση, οι Παλαιστίνιοι πολίτες ελέγχονταν για την ανθρωπισμό τους, με δημοσιογράφους να τους ρωτούν εάν υποστηρίζουν τη βία ή τις ή ρουκέτες της Χαμάς.

Ωστόσο «τα ρεπορτάζ μειώνονται σημαντικά όταν το Ισραήλ σταματά τις επιθέσεις του. Οι Παλαιστίνιοι αγνοούνται στις επονομαζόμενες ως εποχές “ειρήνης” παρά τις επιθέσεις και τις άλλες εχθρικές πτυχές της κατοχής που συνεχίζονται μετά την κατάπαυση του πυρός. Αν και υπήρξαν εξαιρέσεις που αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την κατάσταση πολλών Παλαιστινίων, είναι λίγες και πολύ μακριά» επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι και κλείνουν την επιστολή τους με την υπενθύμιση της σημαντικής αποστολής να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες.

Ως δημοσιογράφοι, είμαστε επιφορτισμένοι με μια εξαιρετικά σημαντική αποστολή σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, την εξουσία να ενημερώνουμε τους ανθρώπους και να καθοδηγούμε το δημόσιο διάλογο, από το οικογενειακό τραπέζι μέχρι το Κάπιτολ Χιλ.

Καλούμε τους δημοσιογράφους να πουν την πλήρη, με βάση τα δεδομένα, αλήθεια, άφοβα και αμερόληπτα, να αναγνωρίσουν ότι η ισχυροποίηση της καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ προδίδει τη δεοντολογία και τα πρότυπα της αντικειμενικότητας αυτού του επαγγέλματος.

Έχουμε υποχρέωση – ιερή – να πούμε την ιστορία σωστά. Κάθε φορά που αποτυγχάνουμε να μεταδώσουμε την αλήθεια, προδίδουμε το κοινό μας, τον σκοπό μας και, τελικά, τον παλαιστινιακό λαό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: Διαβουλεύσεις για να αποβιβαστούν 152 μετανάστες

Εξωδικαστική συμφωνία των ΗΠΑ με την Μενγκ Ουαντζού της Huawei

Δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία “απέναντι σε κοινούς εχθρούς” αναζητά ο Μητσοτάκης

Λα Πάλμα: Εκκένωση τριών πόλεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα